• Welcome to Форум на българските шофьори.

24 МАЙ Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Започната от SOLAR, Вторник, 24 Май, 2011, 03:20:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

SOLAR

24 МАЙ Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

изображението е от сайта: ОУ ,,Васил Априлов" – Бургас!

24-ти май е Ден на славянската писменост и култура. Според църковния календар на тази дата честваме денят на Св.Св. Кирил и Методий, създали първообраза на славянската писменост- Глаголицата. По-късно Глаголицата претърпява своеобразни промени, докато се оформи в сегашния си вид - Кирилица, на която пишат Балканските народи, както и някои републики от Руската федерация.

А това е първородната ГЛАГОЛИЦА

Аз Буки Веди Глагол Добро Есть Живете ДЗело Земля Йота Иже Герв Како Люди Мислете Наш Он Покой Рци Слово Твердо Ук Ферх Ка От Ци Цвер Ша Ща Ер голям ЕрьI Ер малък Ят Йот Ю Юс малък Юс малък йотиран Юс голям Юс голям йотиран Фита Ижица

Съдържа около 44 букви в зависимост от варианта.
Глаголицата е създадена съгласно византийската външна политика през 9 век с цел славянските народи да не възприемат християнството от Рим. Ромейските дипломати, братята Кирил и Методий, са изпратени във Великоморавия през 863 г., където въвеждат глаголицата и създават книжовни центрове, но след смъртта на Методий (Кирил умира по-рано), просветното дело на двамата братя е унищожено от немските духовници.

КИРИЛИЦА:
Състои от 24-те букви на гръцкото унициално писмо и още 12 букви, които отбелязват звуковете (б, ж, ц, ч, ш, щ, ъ, ь, ѣ, ю, ѧ, ѫ).
Създаването на кирилицата е следствие от налагането на православието в България, по времето на Борис I. Традиционно кирилицата е приписвана на ученика на Кирил и Методий, Климент Охридски, а името ѝ - в чест на Константин-Кирил Философ.

В исторически план, кирилицата, заедно с глаголицата е едната от двете азбуки, използвани при записването на старобългарския книжовен език.

В наши дни кирлицата е широко разпространена, както сред южните и източните славянски народи, така и сред неславянските етноси в Русия. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до 19 в. се е ползвала и в Румъния.

Български език;
Е индоевропейски език от групата на южнославянските езици и е най-ранният писмено документиран славянски език. Той е официалният език на Република България, един от 23-те официални езика на Европейския съюз.
С влизането на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 г. Кирилицата стана официална азбука на Европейския Съюз (т.е. ще се използва за служебни цели в ЕС). След въвеждането на еврото като национална валута на страната ни, на новоотпечатваните евробанкноти заедно с латинските и гръцките букви ще бъде отпечатван и надписът "Евро" на кирилица.

Ето защо, не забравяйте, че сме БЪЛГАРИ !

В България денят е:
Празник на народните читалища
Ден на българската журналистика
Празник на тракийския университет
Празник на Балчик, Благоевград, Велики Преслав, Девня, Долни Чифлик, Кубрат, Тополовград, Чепеларе
Празник на селата Александрово, Аспарухово, Винище, Горна Ковачица, Долна Рикса, Долно Линево, Дондуково, Еловица, Септемврийци, Нова Шипка
Русия — Ден на славянската писменост и култура
Република Македония — Ден на македонската писменост и култура

инфо и линкове - Уикипедия

ЛЕКИ ПЪТИщА !

SOLAR

admin

Честит празник и от мен! Поздравления за хубавата статия.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

Trucker_Boy

Честит 24-ти май и нека не се срамуваме, а да се гордеем с високо вдигната глава, че сме Българи с главно Б!

www.sbps.eu
Сдружение на Българските Професионални Шофьори

admin

Ето и поздрава на Google по случай празника днес.  :)

Trucker_Boy

Мен също ме изненада интересно сутринта , забелязал съм ,че от доста време Google за всеки празник променя логото си според темата.Това е много интересно и приятно.
www.sbps.eu

imter

admin

Отново е 24-ти май. Честит празник на всички. Бъдете живи и здрави. С пожелания за много настроение в днешния ден.

!na

Честит празник на всички Българи!
Нека пазим и предаваме на новите поколения хубавите ни традиции и култура, и всичко онова, което ни кара да се чувстваме горди от това, че сме Българи!
My truck runs on diesel, I run on 100% passion

imter

Rammbon

Trucker_Boy

www.sbps.eu

stoil nedev

Честит Празник на всички членове гости и посетители на сайта!!!
Азбуката ни!!! Едно от нещата с което винаги съм се гордял и ще се гордея че съм българин.
Стресни се, племе закъсняло!   Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!  След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?       
                       Иван Вазов

admin

Честит празник! Радостен съм, че пишейки на кирилица в този форум, изразяваме почит към делото на светите братя Кирил и Методий.

admin