• Welcome to Форум на българските шофьори.

Vw Lt 2.5tdi

Започната от evgeni-88, Петък, 17 Април, 2015, 13:18:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Hino

Момче.... ти ме застреля направо  ::) :o :-X !!!
Аз ли не пиша "четливо", аз ли не се изразявам добре..... какво става ...незнам  :). Надявам се тематиката да е полезна поне за тези който ще четат това след време.

Евгени.... какво пише ( или какво меню са си измислили от мобиле.бг) --> НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ!!! Новият модел ( нов, нов.... за българският пазар нов де) , е СЛЕД 1999 година и е точно този от снимките ти. При него, а и при стария, обозначението в цифри  е ... първите две общ тонаж ( сега да не ме питаш какво е общ тонаж?) , вторите две мощност! По принцип ако трябва да ти отговоря още по-точно и конкретно..... само Дейли е модела/те ПРЕДИ този от снимките ти и е БЕЗ турбо, а ТурбоДейли е с турбина... Но едва ли питаш за този подел, понеже е по стар. Масово в БГ от него са си Турбо дейли 2.5 и 2.8.

Под "гейтаци"  :D, визирам бусове докарани от Англия и сменен волан. Няма общо с друго. Просто там са доста по-евтини и редовно се вкарваха всякакви версии от всякакви марки оттам и тук им се обръщаха дирекцийте. Това имам предвид...."гейтак" = "обратен"  ;)!

Кой мотор е по-добър за Дейли ти обясних поне 2 пъти. По точно не кой мотор, а коя версия... Значение почти няма ---> по запазения! И пак обясних вариантите по-горе. То не че избора е огромен де..... 2.8 е мотора и това е (106 коня роторна ел.помпа, 125 и 146 комън-рейл.... след 2006г. не говорим...) . От 2.3 ( много по-рядък е) , бягаш категорично. Това е!

P.S. -  Ебаси.... аз преди сума ти и години, тези Дейлита, че и ЛТ и СПринтери, го продавах за 10-12.000лв бордоваците. Сега ако пак са толкова.... ..  простооо... !!!
Donna e la logica ..... Lada e idraulica :-)

Hino

emilpopoff

Цитат на: Hino - Неделя, 19 Април, 2015, 14:51:19

emilpopoff - да, точно така СОФИМ-ски са си, или т.н. "8140" , но просто не го отбелязах, че да не стане пак дълго. То не че нестана де  ;D ... ! По-скоро го написах, като акцент, че не е например от така познатите по-стари серий 2.5, за който все още много хора смятат, че на Ситроен/Пежо и Ивеко са едни и същи мотори, а всички знаем, че кардинално НЕ са. Същото важи и за 2.2/2.3 по-новите, но това е друга тема...  ;)
Btw , тези работи с текване на помпи и ред други неща на Дейли, честно казано, само в България съм ги чувал. Навън ..... нищо подобно! Незнам защо. Обяснявам си го с нафтата и/или с практически липсата на поддръжка. Единственото за което знам със сигурност като проблем е свързан с помпата за високо налягане след сериозен километраж. Това съм го срещал както в Бенелюкс, така и в Италия. Но и на двете места ремонта не е скъп ( поне за местните им стандарти де).
Колега Hino, ще започна отзад напред, за съжаление на вън(западна Европа освен по екскурзиий не съм бил т.е не съм работил там) и нямам инафо да ли там(у Европата  :D ) текват помпите, но тук в БГ текът на общо основание и Дейли, Пежо Боксер/Ситроен Джъмпер/Фиат Дукато, за Рено Маскот нямам данни защото никога не съм бил под такова животно- само за около месец карах такъв звер преди години, а иначе прежди изброените и съм бил зад волана като шофьор/ диструбутор и т.н и т.н  ;D и после съм бил отдругата страна зад гайковръта  ;D . На комънрейлите се скапва и регулатора за високо налягане на помпата, ама там си правим малко по българяване  :D ;)  Защото преди не се предлагаше(нито от Бош нито от ФИАТ/ПЕЖО/СИТРОЕН и можеби и Ивеко) само регулатор и вървеше с цялата помпа, а понякога и цялата помпа заминава, както и дюзи.
Ами относно 2.5 наистина много хора не знаят, че това са два различни мотора 2.5 DJ5(PSA) и 2.5 SOFIM  мотора(писал съм и преди в Бусовия раздел няма пак да описвам разликите, пък аз и ти си ги знаем  ;) :D)  но хората нямат вина затова, че ги бъркат просто ПСА и Фиат са ,,виновни" защото има ДЖЪМПЕРИ и Боксери и с 2.5 DJ5 и 2.5 SOFIM и ако не си професионално свързан с това надали ще разбереш, че французи и италианци са си омешили капите ;D
А относно по-новите 2.2(ПСА, то не е и е даже ПСА, ами си е едно друго животно  :D , ама айде холан стига спам) и 2.3 (Ивеко) пак съм писал в Бусовия раздел  ;) .
А между другото не знам през коя година за пръв път монтират на Дейли 2.8 комънрейл, защото виждам, че си написал 2006 г. но иначе съм виждал и докосвал  ;D Джъмпер 1/Боксер1/ Дукато2, които са били от последните единички респективно Дукато 2-ки които са 2001 г.

emilpopoff

Hino

Не не не, Емо, аз под Дейли 2006г., нямах предвид че едва ли не за първи път тогава слагат Комън Рейл. Напротив, писал съм, че още в началото на новия ( след 1999г) модел са с Комън Рейл. Това за 2006г., го писах в контекста, че след тази година вече е новия модел, а с това и вече 3-литровият мотор...  ;)
И да, на френските пръчки  :D, 2.0/2.2 и т.н., ... то там си е цяла сага..... френско-английска (най,най-общо наречена серия Puma") , водеща началото си от края на 90-те и общото ( разбирай - свиване на разходи-увеличаване на печалби-поголовно чупене) разработване и изкарване на серий от мотори, включващи 1.4/1.6/2.0/2.2/2.7 и т.н., като малките най-често са разработени от франсетата, а по-големите от англичаните, респектично се правят във Франция и Англия ( в Дагенхам ако не ме лъже паметта).
Общо взето.... другото им име е ..."бягай далеч"  ;D. Еталон са за "качество", спор няма  :D. Разбра ме. Нищо общо с чисто италианските мотори, че дори и немските бих казал...

P.S. - Защо ли от Бош не са предлагали само регулатора на помпата за високо??  ::) ::) ::) . Чудя се и нещо "немога" да разбера. Тези "добри хорица".....дето са в "услуга" на потребителите .....  ;D :D ;) !

ivan*borisov

Само да вметна че италианските двигатели (софим) ги слагаха и на бусовете Рено. През годините съм ползвал и Ивеко и Рено с двигатели от 2,4-5 атмосферен ,до 2,8 турбо и мога да кажа че са много корави и непретенциозни , а 2,8 д.т. е най икономичен.

Конкретно по темата препоръчвам Ивекото ,като машина стояща най близко до Камион... ;D

Успех в избора.

evgeni-88

Благодаря за отговорите!!! Май май ще се спра на модел на ивеко утре мисля да отида да видя това бусче http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=3&act=4&adv=31417161955709466&slink=9fbnay    !
Ще се откава от лт-то !! щом ивекото издържа повече на товарене!!!

Hino

ivan*borisov , съвършенно вярно. Използват ги от Рено, включително и на Маскотите. Лично аз няма да забравя една серия от 3 броя, която бях "набарал" преди години..... Маскоти, ама 6 тонни... карани ДЕНОНОЩНО като тирове :-). Бяха на по 800-900.000км. "НикакаЯ прАблем".... Железни... Няколко години след като ги продадох, още ги виждах да си карат, а собственика им в БГ беше пре доволен от тях....

Евгени, правилен избор. Само дето този продавач е хубаво да си изясни индексите като офертира, че е малко смешно да незнае, че означение "S" е за единични гуми, а "С" си е за двойни ( а неговия е с двойни).
Конкретният модел, най-вероятно, ако е 11-ка, е 106 коня старата роторна ел.помпа. Тоест НЕ Комън-Рейл. Което ако е запазен и добър е ОТЛИЧЕН вариант!!! Старата генерация  ;) . Нетипично къса база е обаче този конкретният... А иначе си е с класическите МНОГО ресьори отзад, което е супер ;) !
УспеХ!

ivopifeca

Цитат на: ivan*borisov - Понеделник, 20 Април, 2015, 12:38:40
Само да вметна че италианските двигатели (софим) ги слагаха и на бусовете Рено. През годините съм ползвал и Ивеко и Рено с двигатели от 2,4-5 атмосферен ,до 2,8 турбо и мога да кажа че са много корави и непретенциозни , а 2,8 д.т. е най икономичен.

Конкретно по темата препоръчвам Ивекото ,като машина стояща най близко до Камион... ;D

Успех в избора.
С италянците шега не бива :)

динко

Понеже тая тема ми е интерес ще споделя нещо,тук с по-голямо внимание е ТУРБО ДЕЙЛИ по стар но не знаещо умора камионче.От две-три години италианските комунални служби се ориентираха към ISUZO,обикаляйки да си търсим добиче за мен попадам на една друга японка ДИНА на ТОЙОТА,ИВЕКО е добра за нас а  за двигателите на SOFIM-Foggia какво да кажа карах такъв мотор за РИМ трябваше да лети за ЯПОНИЯ префетура Кавазаки там правят FUSO-на MITSUBISHI,та мотора си е чук трябва някой да му разбира,за мен в милата ни родина просто няма много майстори на тая марка и оттам по-лесно да кажеш,че не става,успех на колегата с покупката и пълен контрол на кво се сетиш за да работи безпроблемно.

Hino

динко,

Аз не случайно си казах мнението за тези модели, и не само защото съм болен фен на всичко що е японско, ами и понеже от опита си до момента съм си изкарал такива изводи.

ИсузУ е изключително силна и "странна" японска фирма. Доскоро беше производител номер едно В СВЕТА на дизелови двигатели ( от всякакво естество). Имат уникална фирмена политика, заслужаваща уважение ( за мен), но това е мнооого дълга и отделна тема.

За Дина ( името идва от Динамик) на Тойота също казах. Това си е 200% Хино с емблема Тойота. Просто Хино е собственост на Тойота, а на тази база ( до 3,5т), лиценза на Хино/Тойота е купен от сума ти и фирми...

И двете ( че и на Митсубиши СТАРИТЕ, повтарям СТАРИТЕ Кантери) са ...абсолютни ЖЕЛЕЗА!!! Ама само който е карал и имал, го знае това...

Лошото е, че в 95% от случайте, и Тойота Дина, и Исузу серийте им ( апропо, имат и в съседна "рязанландия  :D), и Митсубиши Кантер....предназначени за ЕС, се произвеждат НЕ в Япония, а в ...Португалия. Уж достатъчно добро качество гарантират португалците, ама..... не е Япония.   В Португалия имат заводи тези марки в различни градове...

Динко, Софимските Ивеко мотори се слагат .... сега внимателно ---> на Фюзо-Митсубиши Кантер!!! Това САМО на новия/последният модел!!! И за това съм спорил с мнооого хора, защото и старите им мотори на Фюзо ( Фюзо е практически товарното подразделение на Митсубиши) , бяха 2.8 и по-новите 3.0 и се "бият" като идентичен обем с тези на Ивеко и много хора се бъркат.

А истината е, че САМО 3 литровият мотор на НОВИЯ модел на Кантера, си е 100% F1C = Ивеко!!! В достата му мощностни версии, ама си е чисто Ивеко и НЕ японски мотор. Вече по-големият си е японец, ама 3-литровият е Ивеко!!!

Това стана, понеже нали Даймлер-Бенз, купиха мажоритарният пакет акции в Митсубиши, и респективно взеха контрола и върху Фюзо, и се започна с типичният немски "рационализъм". Взеха наготово друг мотор ( от Ивеко), спазариха се за добра цена, не известирайки абсолютно нищо и налагайки чужд ( отличен, ама чужд) мотор и така..... печалбите нагоре. Те дори и като ги питат журналистите по темата, и официално пресаташетата на Даймлер отказват да коментират темаща ИЗОБЩО!!!  ;D ;)

Както и да е.... жалко че не съм вносител на някоя японска марка ( най-вече Хино), че да наложа в България ... чистият японски дух в товарните машини  :D!

emilpopoff

Цитат на: Hino - Понеделник, 20 Април, 2015, 11:14:43
Не не не, Емо, аз под Дейли 2006г., нямах предвид че едва ли не за първи път тогава слагат Комън Рейл. Напротив, писал съм, че още в началото на новия ( след 1999г) модел са с Комън Рейл. Това за 2006г., го писах в контекста, че след тази година вече е новия модел, а с това и вече 3-литровият мотор...  ;)
И да, на френските пръчки  :D, 2.0/2.2 и т.н., ... то там си е цяла сага..... френско-английска (най,най-общо наречена серия Puma") , водеща началото си от края на 90-те и общото ( разбирай - свиване на разходи-увеличаване на печалби-поголовно чупене) разработване и изкарване на серий от мотори, включващи 1.4/1.6/2.0/2.2/2.7 и т.н., като малките най-често са разработени от франсетата, а по-големите от англичаните, респектично се правят във Франция и Англия ( в Дагенхам ако не ме лъже паметта).
Общо взето.... другото им име е ..."бягай далеч"  ;D. Еталон са за "качество", спор няма  :D. Разбра ме. Нищо общо с чисто италианските мотори, че дори и немските бих казал...

P.S. - Защо ли от Бош не са предлагали само регулатора на помпата за високо??  ::) ::) ::) . Чудя се и нещо "немога" да разбера. Тези "добри хорица".....дето са в "услуга" на потребителите .....  ;D :D ;) !
Hino, темата за отношенията ПСА/ФОРД е много дълга и не може да се изчерпи с 2-3 изречение, както ти си симпатизираш на японското автомобилостроене, така пък аз(макар, че съм по умерен в симпатиите си) се кефя на френските мотори(и на италианските). Някой ден трябва да пусна такава тема но по-обстойна мотор, по- мотор т.е -1.4, 1.6 и т. и т.н, че чак до големите дръгели 2.7/3.0 би-турбо. Само да вметна, че серия ПУМА включва само 2.2, този мотор е коренно различен от френския 2.2 DW12(в версия с една или две турбини) . В 2.2 ПУМА няма дори и едно френско болтче(на всякъде има надписи "ФОРД'' )- видял съм десетски такива разглобени и събрани мотори, даже и днес имаше такъв ,,мъртвец на масата за аутопсии" с биела излезнала навън да види как е слънчевата светлина  ;D . Само ще кажа, че основния проблем на първите ПУМИ т.е краткия живот (м/у100 000-150 000 км) беше в горивната с-тема,  тя е японска-  DENSO, дюзите по пикваха и правиха в буталата дупки с диаметър колкото монета от 20 стотинки, имаше проблем и със софтуера на DENSO, който също спомагаше за проблемите, но то бе при първите версии м/у 2006-2008-9 г(моторите масово се сменяха по-гаранция, не говорим за некачествено БГ гориво, а за решение на западняците, ако имаше и нотка на съмнение, че проблема е БГ горивото, франсетата нямаше да дадат и стотинка  ;D ;D ;D ), мотора си има и други болешки но за тях евентуално в отделната тема  ;) .
 А относно 3.0 литровото Ивеко е як мотор и върви като самолет, макар, че си е малко сложен и "наврян" мотор, макарче и той си има дребни болешки и италиански недомислици, които ако не се отстранят на време могат да ти докарат много и скъпи ядове.

Hino

emilpopoff,

Да, съгласен съм напълно с теб. Само искам да те попитам нещо.... Знаеш ли истината, ама ОБЕКТИВНАТА истина, относно прословутите дюзи Дензо. Включително и тези, така известни като проблематични на Ланд Круизъра?
Просто ми е интересно, понеже 99,9% от хората нямат никаква представа какво точно се случи преди години, какъв договор се подписа, и какво последва от това  ;) !

Поздрави
  ;)

emilpopoff

Цитат на: Hino - Сряда, 22 Април, 2015, 23:14:04
emilpopoff,

Да, съгласен съм напълно с теб. Само искам да те попитам нещо.... Знаеш ли истината, ама ОБЕКТИВНАТА истина, относно прословутите дюзи Дензо. Включително и тези, така известни като проблематични на Ланд Круизъра?
Просто ми е интересно, понеже 99,9% от хората нямат никаква представа какво точно се случи преди години, какъв договор се подписа, и какво последва от това  ;) !

Поздрави
 ;)
Не Hino,  не знам каква е истината , единственото странно нещо за мен бе , че горивната с-тема се води в сервизните програми(Пежо, Ситроен и Фиат(има и Дукатота с 2.2 ПУМА) Denso Europe, "Europe"-то бе странното за мен. А иначе другото нещо което знам, е  че много хора в БГ научиха на западно ниво още на 1-вата година как се ремонтира този мотор  ;D ;D ;D , което нямаше да стане ако го нямаше този бъг  ;) . Вярно, е че и част тези хора още ги болят кръстовете като се сетят за онези времена  :D :D :D, голямо сваляне и качване падна.  ;)
Между другото на ПУМИТЕ умираха и регулаторите на помпите и датчиците за свръх налягане на рампата(рейла), и двете се сменят заедно , независимо, че само единият от двата  елемента е дефектирал(има си техническа обосновка на французите "защо така трябвало" но не ми се разводнява темата  :D ако има интерес ще пиша в другата тема  ;D ;D ;D )
А новите ПУМИ Евро 5 са с горивна с-тема  CONTINENTAL(всъщност това си е Сименс, но Континентал ги погълна и сложи техните лога в/у Сименса), за сега вече 3 год. не съм видял проблеми по горивната системата, пък и от други колеги също не съм чул, но никога не е късно разбира се  :D
Между другото като казваш за Тойота се сетих за колата на един познат Авенсис с 2.2 D4D също правеше проблеми по горивната с-тема, която беше Дензо, имаше и един друг Авенсис пак със същия мотор и пак проблем но само с дюзите и 4-те, но като нямам наблюдение в/у тази марка си помислих, че е изолиран случай и се дължи на бг горивото и двете коли бяха закупени фабрично нови от БГ.

Hino

Емо ( ако позволиш така), сега ще напиша нещо, което съзнавам, че 95% от хората четящи тук, нито ще го повярват, нито ще му обърнат внимание, но както и да е.

Правилно си забелязал това Юръп като приставка към Дензо. Та, какво имам предвид?
Нито една от тези въпросните проблемни дюзи, че и системи Комън Рейл ---> НЕ Е ЯПОНСКО Дензо!!! Повратям - НЕ Е истинско Дензо!!!

Дензо получиха "one time offer" навремето с възможност да стъпят здраво на европейският пазар. И тази "оферта" бе не от кой да е, ами от ... БОШ! Да, точно така. Бош им казаха така: "идвате в Европа, осигуряваме ви договори за първоначално вграждане на редица производители, правите буквално стотици милиони оборот, стъпвате на пазара, работим заедно, ОБАЧЕ...детайлите ви ще са наши"!!!
И така и стана. Елементите на ВЪПРОСНИТЕ ( защото те далеч не са всички от продуктовата гама на Дензо), дюзи, че и системи, са си ЧИСТ БОШ (разработка на Бош говоря)!!! И не, това НЕ Е "конспирейшън"  ;D, а реалност.

Така хубаво ги "извъртяха" , че свят им се зави на японците. И отделно, чисто финансово, взаимоотношенията бяха изцяло в полза на Дензо. Поне привидно.

ОБАЧЕ, "креативните немци", много добре си оплетоха кошницата. Защото всички тези елементи, бяха с ---> програмируем ресурс!!! И това не е шега , а реалност, видима от всички! И така хубаво "биха" по имиджа на Дензо, че .....

Истинското Дензо, това което е 100% японска разработка, си е желязно! Където и да е слагано, проблеми практически липсват. Това Дензо което обаче се слага МАСОВО в Европа, си е чист немски Бош и резултата е налице....

Знам че болшинството от хората няма да повярват (никак и не ме и вълнува дори това..), но аз лично съм си говорил с различни хора по темата, и това се знае много добре от точно определени хора в Европа  ;).

Просто немската политика отново "изби рибата". На всички фронтове при това. Практически "подчиниха" най-големият си конкурент, направиха мнооого пари, "наместиха" си имиджа и "оправиха" този на конкурента си , .... и т.н.!!!

Това е истината, пък които иска да вярва ;) ! Но и имайте на предвид, че тук говорим за решения на много високо ниво, и "схеми" обуславящи бъдещето на цял един сектор в глобален мащаб....

Както и да е.....  ;) !

emilpopoff

Цитат на: Hino - Четвъртък, 23 Април, 2015, 00:12:40
Емо ( ако позволиш така), сега ще напиша нещо, което съзнавам, че 95% от хората четящи тук, нито ще го повярват, нито ще му обърнат внимание, но както и да е.

Правилно си забелязал това Юръп като приставка към Дензо. Та, какво имам предвид?
Нито една от тези въпросните проблемни дюзи, че и системи Комън Рейл ---> НЕ Е ЯПОНСКО Дензо!!! Повратям - НЕ Е истинско Дензо!!!

Дензо получиха "one time offer" навремето с възможност да стъпят здраво на европейският пазар. И тази "оферта" бе не от кой да е, ами от ... БОШ! Да, точно така. Бош им казаха така: "идвате в Европа, осигуряваме ви договори за първоначално вграждане на редица производители, правите буквално стотици милиони оборот, стъпвате на пазара, работим заедно, ОБАЧЕ...детайлите ви ще са наши"!!!
И така и стана. Елементите на ВЪПРОСНИТЕ ( защото те далеч не са всички от продуктовата гама на Дензо), дюзи, че и системи, са си ЧИСТ БОШ (разработка на Бош говоря)!!! И не, това НЕ Е "конспирейшън"  ;D, а реалност.

Така хубаво ги "извъртяха" , че свят им се зави на японците. И отделно, чисто финансово, взаимоотношенията бяха изцяло в полза на Дензо. Поне привидно.

ОБАЧЕ, "креативните немци", много добре си оплетоха кошницата. Защото всички тези елементи, бяха с ---> програмируем ресурс!!! И това не е шега , а реалност, видима от всички! И така хубаво "биха" по имиджа на Дензо, че .....

Истинското Дензо, това което е 100% японска разработка, си е желязно! Където и да е слагано, проблеми практически липсват. Това Дензо което обаче се слага МАСОВО в Европа, си е чист немски Бош и резултата е налице....

Знам че болшинството от хората няма да повярват (никак и не ме и вълнува дори това..), но аз лично съм си говорил с различни хора по темата, и това се знае много добре от точно определени хора в Европа  ;).

Просто немската политика отново "изби рибата". На всички фронтове при това. Практически "подчиниха" най-големият си конкурент, направиха мнооого пари, "наместиха" си имиджа и "оправиха" този на конкурента си , .... и т.н.!!!

Това е истината, пък които иска да вярва ;) ! Но и имайте на предвид, че тук говорим за решения на много високо ниво, и "схеми" обуславящи бъдещето на цял един сектор в глобален мащаб....

Както и да е.....  ;) !
Ами напълно е възможно това, не е теория на конспирацията, а е просто бизнес план  ;) . Ами в момента  при леките автомобили Бош е без конкуренция, Сименс вече не съществува, Континентал ги погълна, но се говори, че Континентал е фиктивният собственик на Сименс, а РЕАЛНИЯТ Е БОШ. Пък като се сетя за регулаторите на помпите, си викам, ми уж японски пък излязоха пак пикливи като бошовите регулатори  ;D ;D ;D
А иначе визуално Бош и Дензо въобще не си приличат нито като дюзи, нито като помпи, на мен лично Дензо Европа повече ми прилича на вече бившия Сименс

Hino

emilpopoff,  радвам се че си ме разбрал кристално ясно какво искам да кажа  ;) !

Hino