• Welcome to Форум на българските шофьори.

АДР класификация на тунели, забрани за движение с АДР в Европа,маршрути

Започната от Zaron, Събота, 18 Април, 2015, 12:37:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Zaron

Добър ден на цялата колегия, темата е отворена и съгласувана с Админа на сайта с цел улесняване и постоянното и обновяване от всички нас, на тунелите и маршрутите в Европа през които е забранено или разрешено преминаването на определен клас АДР в това число и течности /Цистерни/, часовете в които важи забраната за преминаване по даден маршрут и обиколните пътища.
Моля всеки един , който има дадената информация да я сподели в тази тема, и искрено се надявам тя да бъде полезна.
- Брюксел /R20/ всичките тунели по дъгата са клас "Е"
- Тунела под "Van Praet" Bruke                      клас "Е"
- Антверпен тунел "Кенеди"                           клас "D"
- Дания, тунел Öresundtunel -  Копенхаген - Малмьо  от 06:00 до 23:00ч. клас "С"
                                                                           от 23:00 до 06:00ч. клас "В"
- Холандия, А4- "Beneluxtunel" в близост до Vlaardingen и Hoogvliet        клас "С"
- Холандия А15  "Botlekbrugtunnel" между "Hoogvliet и Rozenburg"          клас "D"
- Холандия А10  "Coentunnel"                                                             клас "С"
- Холандия А16  "Drechtunnel"  между Zwijndrecht und Barendrecht          клас "D"
  Пояснение за тези колеги които не са се сблъсквали с обиколните маршрути в NL. Винаги преди тунелите има указателни табели с класа на тунела и обходният маршрут, следят се оранжеви във формата на стрелка табели с черна точка и черен кант. Те показват обходният АДР маршрут.
- Холандия N15 " Thomastunnel"  Rotterdam                                          клас "С"
- Швейцария  N2   "St. Gottardo"                                                          клас "Е"
- Швейцария N13  "San Bernardino"                                                      клас "Е"
- Чехия 1 38  "Jihlava"                                                                        клас "А"
- За тунелите Mont Blanc и Frejus има специален режим на преминаването им с карта която е за дадения камион и не може да бъде използвана от друг, има АДР паркинг на който паркирате и отивате при администрацията на тунела. Следвайте техните разпоредби за клсове 3 и 4.                                                               

Zaron

Zaron

Тунела на Братислава също е затворен за АДР.
Обходният маршрут е оказан с табела,а изхода е непосредствено след моста малко преди тунела. Има табели които водят.
Внимавайте да не го пропуснете,друг изход няма.

Zaron

цецодебел

На Монблан  АДР не минават и паркинги няма ! Там и хладилниците  ги водят с конвой след пожара 1999 г. За останалите от списъка ,колегите  да знаят че тунелен клас B ,практически означава пълна забрана .
Карам си нормално , вече съм ПЕНСИЯ

Zaron

Hristo Lishev

Категоризиране на тунелите
Петте тунелни категории са следните:
Тунелна категория  А: -няма забрана за преминаване на опасен товар
Тунелна категория В: -забрана за опасен товар, които могат да доведат до много голяма експлозия
Тунелна категория С: - забрана за опасен товар, които могат да доведат до много голяма експлозия или до изпускане/разсипване на голямо количество отровни вещества
Тунелна категория  D: - забрана за опасен товар, които могат да доведат до голяма експлозия или до изпускане/разсипване на голямо количество отровни вещества или до голям пожар
Тунелна категория  Е: - забрана за всички опасен товари освен UN №2919, 3291, 3331, 3359, и 3337

Цецо, имаш предвид, че Мон Блан е категория Е.

цецодебел

Ице ,по принцип тунелните ограничения са преди всичко за цистерните. Но на документите ти има написана и тунелната категория за която си ограничен.
http://www.dakida.com/Documents/%D0%A2%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0_%D1%82%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8.pdf

Zaron

Цитат на: цецодебел - Събота, 29 Октомври, 2016, 00:23:16
Ице ,по принцип тунелните ограничения са преди всичко за цистерните. Но на документите ти има написана и тунелната категория за която си ограничен.
http://www.dakida.com/Documents/%D0%A2%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0_%D1%82%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8.pdf
Не съ Съгласен,че по-принцип са за цистерните.

цецодебел

Да го обясня по разбираемо : Категории тунели са А,В,C,D,E .
Ако на документите имаш забрана кат С , минаваш през А и В. Ако имаш Е  не минаваш само през Е .....Принципа е минава свободно през тези които са над твоята забрана :D :D
Абе мааалко тъпо го обясних ;D

Zaron

Опасни товари могат  да се превозват и в други видове опаковки различни от цистерни,но те трябва да  отговарят за определеният вид товар.
И съответно когато са над определен тонаж, за тях си важи с пълна сила спогодбата и тунелната класификация.

цецодебел

Цитат на: Hristo Lishev - Петък, 28 Октомври, 2016, 23:53:39
Категоризиране на тунелите
Петте тунелни категории са следните:
Тунелна категория  А: -няма забрана за преминаване на опасен товар
Тунелна категория В: -забрана за опасен товар, които могат да доведат до много голяма експлозия
Тунелна категория С: - забрана за опасен товар, които могат да доведат до много голяма експлозия или до изпускане/разсипване на голямо количество отровни вещества
Тунелна категория  D: - забрана за опасен товар, които могат да доведат до голяма експлозия или до изпускане/разсипване на голямо количество отровни вещества или до голям пожар
Тунелна категория  Е: - забрана за всички опасен товари освен UN №2919, 3291, 3331, 3359, и 3337

Цецо, имаш предвид, че Мон Блан е категория Е.
Там не минава нищо.
http://enrico-cappella.blogspot.it/2010/01/monte-bianco-no-adr.html

Hristo Lishev

Говорим едно и също, ама с различни думи. Ако си например с АДР клас 9, тунелна категория Е, не минаваш през никакви тунели със забрани. За Мон Блан знам, писнал ми е на... да го минавам. Най-приятно е някоя бабичка да е пред теб в тунела и да почне да си мени скоростта през 1 минута... Фреджуса май минават АДР-и, не помня да има отклонение някъде.

Zaron

Тунела на Хамбург е затворен за АДР, но  само през деня.
От 05:00 до 23:00 часа.
Обходните Маршрутите по които аз съм минавал са през центъра на Хамбург , който маршрут не препоръчвам и другият е през А1 и А21 посока Дания и обратно.
Вторият обикаля с около 40км. Но е по спокоен от първия.
Има малко национал, но той се преглъща.

цецодебел

Цитат на: Hristo Lishev - Събота, 29 Октомври, 2016, 09:32:04
Говорим едно и също, ама с различни думи. Ако си например с АДР клас 9, тунелна категория Е, не минаваш през никакви тунели със забрани. За Мон Блан знам, писнал ми е на... да го минавам. Най-приятно е някоя бабичка да е пред теб в тунела и да почне да си мени скоростта през 1 минута... Фреджуса май минават АДР-и, не помня да има отклонение някъде.
Фрежус се минава ,има и паркинги задължителни за адр контрол. Когато си с тунелна категория Е  ,минаваш през всички останали тунели!
Цитат на: цецодебел - Събота, 29 Октомври, 2016, 00:47:36
Да го обясня по разбираемо : Категории тунели са А,В,C,D,E .
Ако на документите имаш забрана кат С , минаваш през А и В. Ако имаш Е  не минаваш само през Е .....Принципа е минава свободно през тези които са над твоята забрана :D :D
Абе мааалко тъпо го обясних ;D
Отвори си тая таблица:
Цитат на: цецодебел - Събота, 29 Октомври, 2016, 00:23:16

МИНКО ИЛЧЕВ

Когато има товар от ограничени количества и той е над 8 тона, тунелите от клас "Е" са ЗАБРАНЕНИ. По-големите камиони с "цял товар" ограничени количества, не могат да преминават през тези тунели.

Превозните средства превозващи ограничение количество, се означават с тази табела долу.

Старото означение на етикети за опаковките е вторият знак LQ (от Limited Quantity) новите етикети са като табелата. Пак да повторя не се използват.
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

МИНКО ИЛЧЕВ

Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!