• Welcome to Форум на българските шофьори.

Гърция

Започната от НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ, Неделя, 29 Май, 2011, 08:59:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

Някои глоби за неспазване правилата за движение в Гърция:
(глобите са ориентировъчни ,може да имат промени)

-За несъобразяване със сигнали на пътен полицай се налага 150 евро глоба и отнемане на книжката за 20 дни
  -за неправомерно паркиране – 40 евро глоба
   -за нарушаване на забранителни знаци – 200 евро и отнемане на книжката за 10-20 дни
  - за нарушаване на знак СТОП – 700 евро
  - за минаване на червено – 700 евро и отнемане на книжката за 20-60 дни
   -за неправомерно използване на мобилен телефон по време не шофиране – 100 евро и отнемане на книжката за 30 дни
  - за извършване на опасни маневри – 700 евро и отнемане на книжката за 30 дни,
  - за шофиране с превишена скорост – глоба 40 евро, ако скоростта е с до 20 км/час по-висока от допустимата и глоба 100 евро, ако е над 20 км/час.
   -При шофиране на магистрала със скорост над 150 км/час глобата е 350 евро, а книжката се отнема за 60 дни.
  - При включени дълги светлини (освен в случаите на мъгла, снеговалеж, пороен дъжд) глобата е 80 евро.
   -При неспиране на жп прелез без бариера или светофар глобата е 700 евро и книжката се отнема за 60 дни.
  - Шофиране без книжка струва на нарушителя 200 евро или по-малко, за шофиране без колан глобата е 350 евро, а книжката се отнема за 10 дни.
   -За използване на антирадар – рискувате съд и затвор с неизвестна продължителност
   -За открит теглич – глобата е около 160 евро
  - За шофиране в нетрезво състояние глобите и наказанията са съобразно концентрацията на алкохол в кръвта или съответно:
     -  0,50 g/l до 0,80 g/l – 200 евро глоба,
      - при 0,80 g/l до 1,10 g/l – 700 евро глоба и отнемане на книжката за 90 дни,
     -  при над 1,10 g/l глобата е 1 200 евро, книжката се отнема за 180 дни, а затворът е най-малко 2 месеца.

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

admin

Сериозни глоби. Тракторист, за неспиране на знак "Стоп", глобата е 700 евро. Ти ще спреш ли в Гърция на такъв знак? :)
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

Цитат на: admin - Неделя, 29 Май, 2011, 09:52:03
Сериозни глоби. Тракторист, за неспиране на знак "Стоп", глобата е 700 евро. Ти ще спреш ли в Гърция на такъв знак? :)
Mоя милост си шлеве навсекъде ,тъй че според зависи от STOP-а сметай,че съм го прелетел па ако ще и 1000 евра да е .Виж ако ме наградат с такава награда 700 евро ,че ме е яд дорде съм жив.

МИНКО ИЛЧЕВ

Не само взимат книжка, а и возилото го арестуват за същия период, свалят му номерата, нищо, че задния номер има специален болт. Това с теглича, да бъде прикрит (да се сваля). Питах, май не важи, може, ако не си с местна регистрация. Наблюденията за Гърция, са, че не са много дисциплинирани шофьори. Минават и на червено, а по магистралата малко са тези които карат под 150 км/ч. Обаче явно знаят, къде и кога могат да го правят. За паркирането, на доста места е забранено, но се нарушава, както в България, Франция (в тези две страни, можеш не само да спреш, а и да се паркираш върху, пешеходна пътека) и т.н. Да обърна внимание, непрекъсната маркировка, може да се пресича (за ляв завой, обратен завой) с риск от 250 евро.
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

Забранки некви да има,колко да не е без хич. ;)

Гърция:
Driving restrictions, goods transport
Greece
Vehicles concerned
goods vehicles with a payload of over 1.5t
Prohibition
· on 14 March, 24 March, 27 October, 23 December, 30 December 2011and 5 January 2012 from 16h00 to 21h00;
· on 21 April from 15h00 to 22h00;
· on 22 April from 6h00 to 16h00;
· on 29 April, 10 June and 12 August from 16h00 to 22h00;
· on 30 April from 8h00 to 13h00;
· from 15 June to 15 September, every Friday from 16h00 to 21h00.
Area
· Athens – Corinth – Patra motorway, in the direction of Patra, between Elefsina toll and Rio toll;
· Athens – Lamia –Thessaloniki motorway, in the direction of Thessaloniki, between the junctions of Agios Stefanos (Kryoneri) and Bralos, between the junctions of Lamia and Raches Fthiotidos and from Larissa (km 365+400) to the region of Skotina (km 410);
· Thessaloniki –N.Moudania motorway, in the direction of N.Moudania, between the bridge at Thermi and km 34;
· Schimatari –Chalkida motorway, in the direction of Chalkida, from the intersection with the Athens-Thessalonikimotorway to the Chalkida bridge (km 12+300).
Exceptions
vehicles transporting fresh milk, fresh fish, fresh meat or livestock as well as vehicles carrying fresh fruit and vegetables.
Prohibition
⋅ on 5 March from 8h00 to 13h00;
⋅ on 7 March, 25 March and 28 October from 15h00 to 21h00;
⋅ on 25 April, 26 December, 2 January 2012 and 6 January 2012,from 15h00 to 22h00;
⋅ on 1 May, 13 June and 15 August, from 16h00 to 23h00;
⋅ from 15 June to 15 September, every Sunday from 15h00 to 22h00;
⋅ from 1 January to 14 June and from 16 September to 31 December, every Sunday from 15h00 to 21h00
Area
· Patras – Corinth –Athens motorway, in the direction of Athens, between Rio and Elefsina toll;
· Thessaloniki – Athens motorway, in the direction of Athens, between the junctions of Raches Fthiotidos and Lamia and between the junctions of Bralos and Agios Stefanos (Kryoneri);
· N.Moudania – Thessalonikimotorway, in the direction of Thessaloniki, between km 34 and the bridge at Thermi;
· Chalkida – Schimatari motorway, in the direction of Athens, from the Chalkida bridge (km 12+300) to the intersection with the Athens-Thessaloniki motorway.
Exceptions
vehicles transporting fresh milk, fresh fish, fresh meat or livestock as well as vehicles carrying fresh fruit and vegetables.
Prohibition
· from 15 June to 15 September, every Sunday from 16h00 to 23h00;
· from 1 January to 14 June and from 16 September to 31 December, every Sunday from 15h00 to 21h00.
Area
· Thessaloniki – Athens motorway, in the direction of Athens, between
the Skotina region (km 410) and Larissa (km 365+400)
Exceptions
Public holidays 2011
1 January New Year's Day
6 January Epiphany
7 March Ash Monday
25 March National holiday
22 April Good Friday
24 April Easter Day
25 April Easter Monday
1 May Labour Day
13 June Whit Monday
15 August Assumption
28 October National holiday
25 December Christmas Day
26 December Boxing Day
Source: OFAE, January 2011

tir

Здравейте!
Искам да ви разкажа една история с незавършен край.Значи спират камион за проверка в Гърция.Преди да са проверили каквото и да било свалят номерата и проверката започва.Резултат: документи изрядни , шайби изрядни,гуми на камиона НОВИ на ремаркето ...опа 2бр. ала -бала.Последици за шофьора отнемане на книжката заедно с малките талони на камиона и номерата разбира се и 2000евро глоба. След 10 часа шофьора плаща глобата /без отстъпка защо само Гърците знаят/ ,но документи и номера не получава.Оказва се че платил не платил чакаш 10 дни на място за да си получиш документите.Много ясно че шофьора полудява и започва едно звънене по тел. къде ли не та и в консулството и в министерство на външните работи, но от никъде нищо .Така искът гърците и това е. СТОИ си той и си чака на пътя ,но нали не знае гръцки не разбрал че за да си тръгне камиона от там трябва да смени всички гуми на ремаркето/8/и то на място как да стане още не ни е ясно. Това се случи вчера и още не знаем какво ще стане защото през час излиза нещо ново а камиона е пълен и съответно хората си чакат товара.Та това е просто исках да споделя ако има някой съвет да дава .

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

Баце съвет моа ви дам само за гумите и той е щом са ти взели номера вече пали си камионо и газ към некоя гумаджийница.

admin

Това за гумите "ала-бала" как точно трябва да го разбираме?

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

Цитат на: admin - Вторник, 09 Август, 2011, 00:08:13
Това за гумите "ала-бала" как точно трябва да го разбираме?
Че са или тръкнати поечко или колегата е сбрал един два бордюра поечко  ;).

wolves

Само да споменем за глобите за превишена скорост,С 20км превишение извън населено място,глобата ми беше 350евра,като ми прибраха книжката и талона на колата,това се случва в 19/00ч.Чак на другия ден в Серес в пощата платих-175евра и целия ден си утепах,понеже не се знаеше каде са ми документите.Ма нищо не беше в състояние да ги разбуди от летаргията,добре че същите дойдеха следобед на работа та ми ги намериха.като можеше и да ме глобат само 90евра и като платиш до 10 или 15 дена е само 50%.но греда гръцка

admin

Цитат на: woolves - Вторник, 09 Август, 2011, 19:21:28
Само да споменем за глобите за превишена скорост,С 20км превишение извън населено място,глобата ми беше 350евра,като ми прибраха книжката и талона на колата,това се случва в 19/00ч.Чак на другия ден в Серес в пощата платих-175евра и целия ден си утепах,понеже не се знаеше каде са ми документите.Ма нищо не беше в състояние да ги разбуди от летаргията,добре че същите дойдеха следобед на работа та ми ги намериха.като можеше и да ме глобат само 90евра и като платиш до 10 или 15 дена е само 50%.но греда гръцка

Точно така трябва да бъде. И не се учудвам, че българите като отидат в Гърция, и спазват повече правилника, отколкото в България.

tir

А някой може ли да ми каже след десет дни къде да си търсим документите ? И има ли начин да си извадим нови тук в БГ.

wolves

шеф изобщо не требва да е така,има си закони и там.само на нас прибират документите което не е законно.и защо на всички от БГ глобите са на МАКС.Да си пълнат хазната оттам безделието което не ги е пущало.сранни разсъждения,дали ако те фукнат и тебе с 500евра па че пееш така

admin

Цитат на: woolves - Сряда, 10 Август, 2011, 19:13:26
шеф изобщо не требва да е така,има си закони и там.само на нас прибират документите което не е законно.и защо на всички от БГ глобите са на МАКС.Да си пълнат хазната оттам безделието което не ги е пущало.сранни разсъждения,дали ако те фукнат и тебе с 500евра па че пееш така

А това прочете ли го? "Стои си той и си чака на пътя, но нали не знае гръцки не разбрал, че за да си тръгне камиона от там трябва да смени всички гуми на ремаркето/8/и то на място как да стане още не ни е ясно."
Извинявай, ама да тръгнеш на път с камион, на който и осемте гуми на ремаркето му са за смяна, според мен не е нормално. И после се питаме защо има глоба? Да ти обяснявам ли още?

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

Цитат на: tir - Сряда, 10 Август, 2011, 18:02:38
А някой може ли да ми каже след десет дни къде да си търсим документите ? И има ли начин да си извадим нови тук в БГ.
Баце нема документ ,който да не можеш да извадиш.
Търси ги у най-близкия голем град ,дори и да не са там ще ти шепнат де са.
А  и мъцни по-точно ко са ти прибрали и че те светнем ое се вади без страх,че утре нема те привикат па у родното полицейско за обяснение. ;)

Ремарке с 8 гуми е с 2 моста с двойни или дъртичкио вариант,което означава ,че пичовете са тръгнали на война ма са взели крематлийката,ко им се дзверите на момчетата,нема ли са гуметки и толкоз,малаките са си смотаняци поне за мен,малко се надскачат понякога,ма я им завърти един съд по Гръцки и че увехнат ,но ние си трайкаме ,посолството ни смотано ко очаквате,че ни цакат не ми че ни разнищат.

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ