• Welcome to Форум на българските шофьори.

Направих сериозна ръководна грешка, изкажете мнение.

Започната от Milena, Сряда, 19 Август, 2015, 23:38:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Milena

Здравейте отново момчета, за съжаление, този път пиша по неприятен повод, с цел да дадете решение на проблема, ако изобщо има такъв.

Моля, да не ми триете сол на главата, аз сама съм си трила достатъчно.

Ето каква е историята:
Наех едно момче за  един от бусовете ни. Днес направи лек инцидент - задра сериозно едната страна на буса в една греда на една стена. Обади ми се и ми каза какво е станало (и тук допуснах голяма грешка от незнание) и аз му казах, че няма нужда от КАТ и т.н., а да прибира буса. Когато дойде, обаче , имаше сериозни щети. Предложих му вариант да му удържам малка сума от заплатата , за да погаси щетите и той уж се съгласи, но си тръгна и след това си изключи телефона. Ясно ми е, че няма да го видим повече, но все пак се надявам и вие да кажете мнение-най-вече има ли шанс да си взема някакви пари от него? Имам единствено пътен лист и шайба, че днес е карал за нас.

Буса няма каско.

Ще съм много благодарна да изкажете мнение или съвет.

Milena

hgv_driver

Не виждам какво щеше да се промени ако бяхте извикали КАТ. Само колегата щеше да се сдобие с акт. Щом няма каско, щетите са за ваша сметка. Но погледни от друга гледна точка. Да предположим, че имате 5 буса. От липсата на каско сте спестили да кажем 5x600=3000 лв. Щетите на този бус са примерно 1000 лв. Значи сте 2000 на далавера ;)

hgv_driver

Milena

Имаме два...Уговорихме се-"чупи -купи" , не писмено....
Има трудов договор, издавали сме му анекс към него, утре ще попитам и адвокат, но едва ли ще има начин да си търся обезщетение по съдебен път.

shisho

Ами заработеното от него до момента? Ами стойността на щетата?
Много въпросителни оставате!
Щом се е съгласил да кара незастрахован бус на схемата чупи-купи, не ви ли светна, че нещо му хлопа дъската на човека?
Или защото на вас изгодно и дай да яздим и доим докато има добитък?

Milena

Заработеното до момента, при условие, че сме плащали на седмица...взел си е всичко, без от Понеделник до днес.
Стойността на щетата е наистина голяма.

40 лева на ден , за 6 курса в София със съвсем малко, до никакво товаро -разтоварване , с ръка на сърцето, не мисля е "доене"...още повече , че вие по-добре знаете, че шофьори най-малкото с всички документи са кът като ИТ специалистите и не бих си правила гаргара с някой.НО вината е изцяло моя и поредното доказателство , че човек не трябва да се лови на бизнес (в случая със собствен разнос на стоки) , без да го познава.

American

Цитат на: Milena - Четвъртък, 20 Август, 2015, 00:17:52
да си търся обезщетение по съдебен път.

Мисля че това е единствената опция която имаш.

smoking gun

Milena

Мисля, че ако бяхме извикали КАТ да, но сега като няма орган , който да е установил щетата, се притеснявам, че накрая може да излезе така, че ние сме си повредили буса и сме го натопили ....

Още повече, че какъвто и да е орган ще ни зададе казуса, защо не сме уведомили съответните органи на момента, а не ми се заплащат и разноски по дело. Много неприятно.

American

Цитат на: Milena - Четвъртък, 20 Август, 2015, 00:40:13
сме плащали на седмица...взел си е всичко

Като изгориш още няколко пъти и ти ще се научиш, как да плащаш.
След като той не материално отговорен само за една мистрия и една кофа и една лопата.
smoking gun

American

Обади се още днес на полицията и кажи че ти е докарал буса в това състояние и си е изключил телефона и не отговаря.
Поискай от тях да опишат това нещо за прад съда.
Направи снимки, опиши всичко това на хартия, цялата хронология на събитията. Защото се забравят подробностите с времето.
smoking gun

майн рид

Не позволяваи на магаретата да ви четат
конскоо

hgv_driver

Към шефовете и най-вече към американеца... Ако наемете един селянин да ви прекопае градината и му дадете една мотика, ще го съдите ли ако случайно счупи мотиката или ще му дадете друга да си довърши работата. Хайде слезте малко на земята. Никой шофьор не чупи и не блъска нарочно. Това е живота. Има рискове има и застраховане. Като не застраховате, качвайте се и си карайте сами МПС-тата и няма да имате никакви ядове. т.е. като се ударите ще се сърдите само на себе си. Хем искате бизнес да развивате и гонете големи печалби, хем ако може никакви ядове и рискове да няма. Е няма такъв филм. Ако не искате ядове, пенсионирайте се и си купете къщичка на някой тих гръцки остров. Спокойствие и добра храна само.

rider777

Миленче, твоя е грешката, че си му плащала всяка седмица,,,,, независимо от мненията тук е трябвало да му задържаш заработката с минимум 2 седмици и сега поне щеше да покриеш част от щетите с това, което принципно дължиш на шофера.  Иначе решението са ти го казали по-горе,,,, викаш Полиция, правите опис на щетите и отиваш Гаранционен Фонд да направи Експертна оценка на щетите,,,,, после в Съда и се надяваш някога да си вземеш парите от този хубостник.
Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

Milena

777, този вариант също крие доста рискове нещата да се усложнят-това, че не сме извикали КАТ на място и на време е проблем, поне според няколкото юриста, които успях да питам :/

Знаеш ли случай, в които описаният от теб вариант да е сработил?

rider777

Докато не опиташ няма как да знаеш какво ще излезе,,,, но един съвет от мен,,,, НИКОГА не плащай веднага,,,, след седмица-две могат да ти дойдат няколко писма от камери засекли твоя хубостник с превишена скорост или друго нарушение,,,, пак ли от джоба си трябва ги плащаш ????
Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

Milena

Явно ще си пия една студена вода и за следващия път ще си оправя преди всичко моите грешки.

Milena