• Welcome to Форум на българските шофьори.

Издаване на шофьорска книжка в Германия

Започната от latzi, Вторник, 25 Август, 2015, 10:51:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

SEMPER

micyri, няма такова нещо - книжката ти важи, докато е валидна.

Твоя познат нещо не е доразбрал. Аз тук за спасен от глоба на съм чувал още. Ако е бил за глобяване е щял да бъде глобен.
За някакви компромиси може да получиш аванта ЕВЕНТУАЛНО - примерно ако имаш една две светлоотразителни жилетки по малко. Но да караш с нередовна книжка ( реално по закон без книжка) - и полицай да те хване и да те пусне е пълен абсурд. Пък ако ще и в марсианска фирма да бачка.

Шесте месеца са за друго - ако имаш адресна регистрация в Германия от шест месеца, ако нямаш книжка си длъжен да я изкараш в Германия. Същото важи и за нова категория, включително и Е- тата.
Ако изкараш книжка или категория в друга държава - тя няма да ти важи в Германия.

Освен това, когато ти изтече книжката - вече си длъжен да я смениш с немска.

Контрол върху това обаче почти няма, и много тарикат нашенци се правят на улави. Проблем реално  може да стане ако стане някаква беля. Иначе шанса клони към нула.

Сигурен ли си, че на са му правили проблем не за книжка, а за талон на кола. Ако имаш адтесна регистрация в Германия си длъжен да си регистрираш колата с немски номера. И това масово не се прави, карат си хората масово с БГ номерата, и се стряскат чак след като ги хванат, точно по тази тема първо се минава с предупреждение.

Книжката си се сменя без проблем, няма никакви изпити естествено. Единствено професионалните книжки са проблемни за смяна. Медицинските са скъпи - излизат над 200€, и освен това са доста подробни, за няма нищо можеш да останеш без професионалните категории ;)
Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

SEMPER

Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

micyri

Колегата ми е бил със камиона при проверката.И живее от 3г. в Германия.
Сега се зачудих,че след някоя година като ми изтече моята книжка ,задължително трябва да я поднове в Германия ли? Ако си я изкарам в БГ няма да е валидна ли?

micyri

Dilyan_Zagorchev

Към пусналия темата.Колега,на моята книжка(чуждестранна)има написани някакви числа в графата за рестрикции,но не знам какво значат.Питал съм и нашите просяци,и тамошните полицаи,и никой не знае.С очила съм с +3,5 диоптъра

latzi

01 е моята рестрикция и именно означава,  че по време на шофиране задължително трябва да си очила за корекция на зрението. От БГ полицай го знам.
Челно с 70!

цецодебел

Да 01 значи ползва очила ,не съм сигурен дали за каране щото и аз го имам ама само чета?
Карам си нормално , вече съм ПЕНСИЯ

vslavov

Здравейте работя в Германия втора година ,след шестия месец трябва да си смениш книжката с немска ,чувам че става и без медицински но само за срока в бг книжката.Всичко останало е на твой риск.Много колеги карат с бг книжките.Все още не съм чувал за проблеми за каране с бг книжки.

micyri

Бг книжки важат до изтичане на годноста им!
След което се заменят с немски със задължителен лекарски преглед.

цецодебел

Цитат на: micyri - Сряда, 24 Януари, 2018, 08:16:10
Бг книжки важат до изтичане на годноста им!
След което се заменят с немски със задължителен лекарски преглед.
А ако се върне и си извади нова ?

micyri

Цитат на: цецодебел - Сряда, 24 Януари, 2018, 20:43:10
А ако се върне и си извади нова ?
При престой на повече от 185 дена в Германия или наличието на немска адресна регистрация, подновяването в БГ я прави незакона!

SEMPER

Понеже сме много иновативен народ, и никой не може току тъй да ни дава акъл, еле пък с каква книжка да караме - че има много  хора де си подновяват книжките, карат шофьорски курсове и си вадят нови категории в България.

И живеят с мисълта и радоста, че са успели да прецакат системата, понеже при полицейски проверки на пътя не е имало проблем.

Факт е, че контрола за това е наистина почти нулев, обаче недай си боже да стане катастрофа, и застрахователите се поразровят, а те имат интерес да намират всякакви нередности, които ще им позволят да се измъкнат от плащане, и тогава ще стане много весело за "прецакалия системата"

цецодебел

Цитат на: SEMPER - Сряда, 24 Януари, 2018, 22:37:35
Понеже сме много иновативен народ, и никой не може току тъй да ни дава акъл, еле пък с каква книжка да караме - че има много  хора де си подновяват книжките, карат шофьорски курсове и си вадят нови категории в България.

И живеят с мисълта и радоста, че са успели да прецакат системата, понеже при полицейски проверки на пътя не е имало проблем.

Факт е, че контрола за това е наистина почти нулев, обаче недай си боже да стане катастрофа, и застрахователите се поразровят, а те имат интерес да намират всякакви нередности, които ще им позволят да се измъкнат от плащане, и тогава ще стане много весело за "прецакалия системата"
Семпер ,нищо не си разбрал ! Никой не се опитва да прецака системата ,просто явно правилата са различни ,затова и питах .
В Италия спряха да искат от резиденти да си сменят книжката .

SEMPER

А в Германия никой никога не е искал от някой да си сменя книжката.
Просто има нормативен акт, който указва кое как следва да се прави.

Това условие е задължително за целия ЕС, тъй като преди време доста хора се обзаведоха с по две - три книжки  от различни държави.

Примерно аз познавам нашенец който имаше в един момент българска, испанска и холандска книжка. Испанската отиде курбан в Румъния и остана само с две. Познавам и германец, който след като му взеха книжката за алкохол си изкара нова в Чехия.

Точно заради такива случки решиха книжката да следва уседналоста на собственика и.

цецодебел

Цитат на: SEMPER - Петък, 26 Януари, 2018, 20:03:33
А в Германия никой никога не е искал от някой да си сменя книжката.
Просто има нормативен акт, който указва кое как следва да се прави.

Това условие е задължително за целия ЕС, тъй като преди време доста хора се обзаведоха с по две - три книжки  от различни държави.

Примерно аз познавам нашенец който имаше в един момент българска, испанска и холандска книжка. Испанската отиде курбан в Румъния и остана само с две. Познавам и германец, който след като му взеха книжката за алкохол си изкара нова в Чехия.

Точно заради такива случки решиха книжката да следва уседналоста на собственика и.
И как става тоя номер , след като за да си взема италианската трябваше да им дам българската ???

Haydutyn

Немците от ГДР-то осномвно, но и не само учат месец полски после изкарват полска книжка. Цялата процедура им идва в пъти по-евтино от немска книжка. Това беше преди 15-ина години, вероятно и сега.

цецодебел

Цитат на: Haydutyn - Неделя, 28 Януари, 2018, 14:08:50
  Немците от ГДР-то осномвно, но и не само учат месец полски после изкарват полска книжка. Цялата процедура им идва в пъти по-евтино от немска книжка. Това беше преди 15-ина години, вероятно и сега.
Не бе човек ! Що разправявяте некаква ЕШК информация ???Немци говорят полски ,ебати смехо ;D ;D ;D

цецодебел