• Welcome to Форум на българските шофьори.

Неплатени отпуски

Започната от Rammbon, Сряда, 30 Декември, 2015, 00:13:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Rammbon

Интересуваме , как стои въпроса с неплатените отпуски пускани от работодателите на траспортни фирми, при положение, че  не е уведомен шофьора и той не си е пуснал такава?
Има ли право , работодателя да  пуска неплатена отпуска, без да я иска шофьора?

Rammbon

noj

Не знам доколко ще съм ти полезен колега, но ако работодателя ти е българин може да направи всичко, което му е удобно и приятно без да се съобразява с теб или каквито и да било закони. Весели празници!

noj

American

Ако просто няма работа какво правите ?
smoking gun

pepisuni

ЦитатПо никакъв повод работодателят няма право да разпореди ползването на неплатен отпуск от работниците и служителите.
В съответствие с чл. 160, ал. 1 от КТ, неплатеният отпуск се ползва по искане на работника или служителя, със съгласието на работодателя. Искането на лицето и съгласието на работодателя се постигат в писмена форма. Ако няма подадено писмено искане от работника или служителя, заповедта на работодателя за ползването на неплатен отпуск е незаконосъобразна. Ползваният на това основание неплатен отпуск се зачита за трудов стаж и за осигурителен стаж в размер до 30 работни дни за една календарна година.
По време на престой повече от пет работни дни работодателят има право, на основание чл. 173, ал. 7, т. 1 от КТ, да разпореди ползването на платения годишен отпуск, без да е получил предварително искане от съответните работници и служители. Ако работникът или служителят няма неизползван платен отпуск или ако престоят продължи повече от полагащите се на лицето дни платен годишен отпуск, работниците и служителите ще продължават да се явяват на работните си места, като по време на този престой трябва да им се заплаща уговореното трудово възнаграждение.

American

OK, значи трябва да го пусне празен да се дондурка, гори нафта, търка гуми ?
smoking gun

начинаещ

Rammbon

Цитат на: American - Сряда, 30 Декември, 2015, 18:15:47
Ако просто няма работа какво правите ?
Колега, незнам как е в Америка, но по Европа действат други закони. Та за тази отпуска, става въпрос, че един наш колега, има престой от 6 дни в Холандия по простата причина, че работодателя не може да му осигури товар. от 6 дни, единия се пада събота и затова, че неработи, му пускат 5 дни неплатен отпуск, без негово съгласие. И как разбираме цялата истина. Човека си има код , с който си проверява справкте в НОИ. От там разбира, че е бил в неплатена и се разнищва кълбото. От фирмата ни съобщиха, че след НГ, всеки който е в престой някъде си по света, ще бъде в неплатен отпуск.
Може ли да се съди работодателя за такава неплатена отпуска, пусната по този начин?

начинаещ

А за пазенето на камиона колко ще му даде??? За подобни манипулации с моето време напуснах последната си и първа за мен шофьорска работа!

American

Цитат на: начинаещ - Сряда, 30 Декември, 2015, 22:03:46
съкращава щата
Какъв щат ве? Какъв щат, в този бизнес няма щат, ако искаш щат иди на друго място да търсиш работа от 8 до 5.
smoking gun

briko

Цитат на: Rammbon - Сряда, 30 Декември, 2015, 22:22:25
Колега, незнам как е в Америка, но по Европа действат други закони. Та за тази отпуска, става въпрос, че един наш колега, има престой от 6 дни в Холандия по простата причина, че работодателя не може да му осигури товар. от 6 дни, единия се пада събота и затова, че неработи, му пускат 5 дни неплатен отпуск, без негово съгласие. И как разбираме цялата истина. Човека си има код , с който си проверява справкте в НОИ. От там разбира, че е бил в неплатена и се разнищва кълбото. От фирмата ни съобщиха, че след НГ, всеки който е в престой някъде си по света, ще бъде в неплатен отпуск.
Може ли да се съди работодателя за такава неплатена отпуска, пусната по този начин?
Колегата е командирован в чужбина, няма как да му "пуснат" неплатена!? Самата заповед за командироване е документ, който доказва, че е бил на работа през този период.
Весело посрещане на 2016г.!

начинаещ

Спокойно бе човече! Не виждам нищо лошо този бизнес да е законово в ред. Това,че не е така незнм чия е вината,но все си мисля че е и на двете страни.Когато няма товар вината на шофьора ли е?? Ок няма да ми плаща докато чака товар тогава да си ме прибере в къщи па като намери ще ода му карам. Моята далавера да му седа в кабината и да чакам в такъв случай е нулева. Все пак аз съм работнник не съдружник  за да търпя загубите солидарно,както и не делим печалбата. И когато не съм в къщи а по паркингите според мен е работа за теб незнам какво е. Имаш право да си го тълкуваш както искаш,все пак ти си шеф разликата е огромна между нас,също така и разбиранията,защото това за теб е бизнес,за мен работа!! Весело посрещане на 2016г.

American

А знаеш ли какви загуби търпи собственика на камиона от неговото престояване без работа 5 дена ?
Банката няма да го чака 5 дена с плащането по лизинга на влекача, нали ?
Наема за ремаркето също тече, и няма да го чакат. И един куп други неща, като заплати на диспечери диспоненти и други офисни мишки, които също от движението на този камион взимат заплати. Никой не го желае този престой, от първия до последния във фирмата, затова малко търпение, уважение и респект.
smoking gun

admin

Цитат на: American - Четвъртък, 31 Декември, 2015, 12:55:20
А знаеш ли какви загуби търпи собственика на камиона от неговото престояване без работа 5 дена ?
Банката няма да го чака 5 дена с плащането по лизинга на влекача, нали ?
Наема за ремаркето също тече, и няма да го чакат. И един куп други неща, като заплати на диспечери диспоненти и други офисни мишки, които също от движението на този камион взимат заплати. Никой не го желае този престой, от първия до последния във фирмата, затова малко търпение, уважение и респект.
Я кажи какви печалби прибира собственика на камиона през останалите 360 дни и чак толкова голям проблем ли е, че евентуално дейността ще спре за 5 дни?
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

American

Няма да ти кажа, но ще се моля някой ден да разбереш.
smoking gun

Boroman21

Щом колегата е в кабината значи е на работа , тоест си получава командировката . Това че фирмата няма товари не го касае директно по никакъв начин. Щом му е пусната отпуска трябва да си е вкъщи а не да пази камиона .
Американ дълбоко си в грешка ако смяташ че ще ти съчувства някои за загубите от тази една седмица . Предполагам и ти не утешаваш колеги като имат драми по пътищата.
Пп. Щом сте шефове би трябвало през годината да сте заделили някакъв процент от печалбата именно за покриване на такива извънредни дни.

Sent from my Lenovo Z2 using Tapatalk

Boroman21