• Welcome to Форум на българските шофьори.

Съвет за надграждане на квалификацията в Европа. Къде е най-подходящо?

Започната от Ни_Лук_Ял, Неделя, 05 Юни, 2016, 12:28:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Ни_Лук_Ял

Здравейте колеги,

Нека първо се представя, казвам се Ясен, на 33 години, авто-мото-машинен любетел съм, както се казва откакто съм се родил. Завърших Вилхелм Пик.... всъщност 3-ти курс го преименуваха на Хенри Форд, че нямало такива автомобили Вилхелм Пик, но както и да е. ВиШото ми образование няма значение, че не е по темата.:)
Сменил съм поне 10-12 различни професии, докато открия че всъщност най-добре е да практикуваш това което ти е хоби, а аз наистина обичам да шофирам, управлявам различни превозни средства. Просто ми е голяма тръпка, доставя ми удоволствие и това ми е основната мотивация да се занимавам с управление на МПС-та... отскоро с малко по-голям калибър.

Притежавам B, C, D, квалификация на водач, дигитална карта...
"Изкарах" D миналата година, но съм много разочарован от курса. За мен основната идея на един курс е да се науча (в някакви относителни граници), а не просто да дам едни пари за една тапия.

Освен че ми е хоби, а и съм кадърен  ;D, в крайна сметка, заминах да поработя във Франция.... карах бус (8+1) из Френските Алпи целия сезон, въпреки че на мен ми се караше нещо малко по-голямо като 16-18 + 1.

Сега съм в Норвегия, като тук карам Спринтер (16+1) и Транзит (18+1) и отвреме-навреме едно Волво B10M, модел към края на 80-те.
Хубавото е че на бусовете закачаме ремарке и товарим лодки (тоест не ми трябва Е за да го карам), така че тук се уча как да маневрирам и управлявам ремарке (макар и малко), преди да изкарам Е. Волвото има ретардер, бързи-бавни скорости, та и на него се уча кое-как. Малко е шавливо Волвото, за мен марката е Сетра и то от по-старите.

След всичко това което написах идеята на темата е да споделите (ако знаете), къде в Европа "излизат" достатъчно квалифицирани водачи. Не го приемайте буквално - най-квалифицираните водачи, а по-скоро идеята ми е в коя държава курса за правоуправление наистина е курс? Защото знаете че в България не е.
Чудя се между Франция, Норвегия, Швеция може би Холандия....
Също имам ли право като български гражданин да изкарам курс в друга държава? Ще ми "важи" ли тапията после?

Като следващи квалификации искам да изкарам Е, както и управление на верижни машини (по конкретно ратрак) и също така любопитствам за трактор и комбайн.

Предварително Благодаря за споделената информация.:)
Breakthrough....

Ни_Лук_Ял

Breakthrough....

цецодебел

Аз мисля така: Най голяма култура на движение има в Англия, значи и обучението им е най- добро...Лично мнение :)
Карам си нормално , вече съм ПЕНСИЯ

цецодебел

rider777

За пръв път да прочета тук, че някой е учил във Вилхем Пик освен мен и Славее ,,,,,,,,,,,,,, не знам по твое време как е било защото те май доста след идването на Демокрацията го прекръстиха на този масон Форд ама по наше време за да изкараш С категория те обучаваха здраво ,,,,,,,,,,,,,,, сега новите шофери за двойно амбриране и междинна газ даже не са и чували, камо ли за тестове за аварийно спиране при разсипано машинно масло или пясък ,,,,,,,,,,,  Според мен никоя школа няма да ти даде това, което ще те научи Практиката ама за Швеция знам, че учат по 4 години за тези големите композиции, които си виждал щом си в Скандинавия ,,,,,,,,,,,,,,,,  В БЪЛГАРИЯ ще ти излезе най-евтино Е категорията а щом ти се отдава шофирането и ти идва отвътре не разчитай на никакви школи ами се меткай на камиона и сам ще се научиш ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

Boroman21

Само практика , по-добра школа от това няма . Така че курса в България (по-евтин и на български език) а практика вече където прецениш .

Sent from my Lenovo Z2 using Tapatalk

Ни_Лук_Ял

Цитат на: цецодебел - Неделя, 05 Юни, 2016, 12:50:35
Аз мисля така: Най голяма култура на движение има в Англия, значи и обучението им е най- добро...Лично мнение :)

Да добри шофьори са, но повечето (много голяма част) нямат опит на сняг. Ама никакъв. То и на острова къде ти сняг. Тази зима работих с колеги англичани и само леко като заснежи пътя - тези които не са живяли дълго на заснежено, паника и вериги. :)
Breakthrough....

цецодебел

Цитат на: Ни_Лук_Ял - Неделя, 05 Юни, 2016, 20:22:45
Да добри шофьори са, но повечето (много голяма част) нямат опит на сняг. Ама никакъв. То и на острова къде ти сняг. Тази зима работих с колеги англичани и само леко като заснежи пътя - тези които не са живяли дълго на заснежено, паника и вериги. :)
Е то това не е въпрос на обучение а на практика ;)
През 2002 гледах двама французи на пътя за Владая ,как слагаха една еденичка около 2 часа  :D ;D

micyri

Ни_Лук_Ял

Цитат на: rider777 - Неделя, 05 Юни, 2016, 15:37:09
За пръв път да прочета тук, че някой е учил във Вилхем Пик освен мен и Славее ,,,,,,,,,,,,,, не знам по твое време как е било защото те май доста след идването на Демокрацията го прекръстиха на този масон Форд ама по наше време за да изкараш С категория те обучаваха здраво ,,,,,,,,,,,,,,, сега новите шофери за двойно амбриране и междинна газ даже не са и чували, камо ли за тестове за аварийно спиране при разсипано машинно масло или пясък ,,,,,,,,,,,  Според мен никоя школа няма да ти даде това, което ще те научи Практиката ама за Швеция знам, че учат по 4 години за тези големите композиции, които си виждал щом си в Скандинавия ,,,,,,,,,,,,,,,,  В БЪЛГАРИЯ ще ти излезе най-евтино Е категорията а щом ти се отдава шофирането и ти идва отвътре не разчитай на никакви школи ами се меткай на камиона и сам ще се научиш ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Аз го завърших техникума 2001 и бях последния по "старта" програма.
За такъв тип обучение имам предвид, добре го каза и затова се ориентирам към чужбинското. Естествено е че винаги практиката е най-добрия учител.
Но. Има едно нещо като това да притежаваш достатъчната квлификация, за да започнеш да трупаш опит.

Ето това е тънката част. 

И изведнъж някакви хора започват да ме убеждават: " Гледай сега оттук се качваш, това се нарича шофьорска седалка, това е волан, а това са скоростите. Имаш и екстри - цели три педала на твое разположение -газ, спирачка и сУединител. Оттук се затварят вратите, това е въздушната спирачка. Браво мойто момче. Я тръгни, я спри. Ееееех че хубаво, ама ти си си готов вече да вземеш книжката и да трупаш опит".

"А тия останалите 20 копчета за какво са?" питам аз

"Еееее, сега не му е времето, те не са важни" - отговор

По спомен учебните часове за D, сега по нови програми-мрограми мисля бяха  18-20 учебни часа (45 мин.), нека по-запознатите ме поправят ако греша че наистина не помня.
От тези 18-20, аз карах 5. Да 5 часа и то щото да кажем съм връзкарче. ;) Другите всички карали по 2 максимум 3 учебни часа. Ей така просто да се видело че си познават габарита.

И аз му подхвърлих на инструктура "как я караме така", ама той щеше да се разтревожи безкрайно човека, какво искам, нали все пак съм карал повече от другите.
От една страна го разбирам чиляка.

Курса струва 700-800-1000 лв. Машината обикновенно принадлежи на инструктура, отделно, че може би "бута" на школата зада работи за тях. Ако му тегля чертата на този автобус, за 20 часа по 45 минути за гориво и амортизации, то за него няма да остане след 2 месеца курмуване и за 2 каси бира.

Дайте да направим курса да струва толкова пари колкото би бил ако се кара реално. Да кажем 2000 - 3000 лв. Ама не може. Защо? Защото заплатките трябва да се вдигнат, иначе никой няма да може да си го позволи. А на едни ......... ......... ....... ........ отгоре това не им се нрави. Даването е най-лошото действие, дума, идеология и трябва стремително, по всички възможни начини да се избягва.

И  излиза че и системата принуждава в много голяма степен, положението да е такова каквото е. Един омагьосан кръг.

Аз не смятам нито да го поправям, нито да чета морал на когото и да било, или да се боря за светлото бъдеще на Републиката, при положение че тя не го иска и не само това - умишлено ме спъва и всякакси ми се подиграва.

Има си хора по света за които учение, желание, честност, морал, идеология са от първостепенна важност и съответно предпочитам да дам една торба пари, но да е както трябва, защото в крайна сметка най-важното за мен е да бъда подготвен, когато започна да уча чрез практика. :)
Breakthrough....

Ни_Лук_Ял

Цитат на: Boroman21 - Неделя, 05 Юни, 2016, 18:18:01
Само практика , по-добра школа от това няма . Така че курса в България (по-евтин и на български език) а практика вече където прецениш .

Sent from my Lenovo Z2 using Tapatalk

За E-то не съм сигурен (че то не е толкова преоритет) може да го изкарам и в България. Мен повече ме интересува верижните и комбайна, а за тях със сигурност искам да ги карам "навън".
Breakthrough....

Ни_Лук_Ял

Цитат на: micyri - Неделя, 05 Юни, 2016, 20:54:06
Аз само ще кажа ,че практиката учи най-добре!

Не, аз не съм съгласен. Практиката учи естествено най-добре, но подготовката преди това също е много важна.
Има си системи на обучение, които те подготвят да влезеш в практиката по най-добрия начин.

Новородените що не ги пуснат на училище от като навършат 1 месец примерно? Що трябва да се чака чак до седем годишна възраст?
Ами защото преди това още сучат, не могат да ходят, не могат да говорят и се насират.
Разбираш гледната точка нали.
Breakthrough....

micyri

Цитат на: Ни_Лук_Ял - Неделя, 05 Юни, 2016, 21:10:45
Не, аз не съм съгласен. Практиката учи естествено най-добре, но подготовката преди това също е много важна.
Има си системи на обучение, които те подготвят да влезеш в практиката по най-добрия начин.

Новородените що не ги пуснат на училище от като навършат 1 месец примерно? Що трябва да се чака чак до седем годишна възраст?
Ами защото преди това още сучат, не могат да ходят, не могат да говорят и се насират.
Разбираш гледната точка нали.
По твоята логика ще подкараш камион след ......20 г.
Успех!
Аз бях до тука! ;)

Ни_Лук_Ял

Цитат на: micyri - Неделя, 05 Юни, 2016, 21:21:56
По твоята логика ще подкараш камион след ......20 г.
Успех!
Аз бях до тука! ;)

Първо, колега, ако не си прочел, аз не питам за камион. Е-то е екстра, за която споменавам, основоното е верижни и комбайн.

Второ не си казал нищо по темата.

Трето, нямаш абсолютно никаква предства от логика, еле пък от моята, така че много добре постъпваш че си до тука. Аре на добър час.
Breakthrough....

Mandor

Цитат на: rider777 - Неделя, 05 Юни, 2016, 15:37:09
За пръв път да прочета тук, че някой е учил във Вилхем Пик освен мен и Славее ,,,,,
Аз също се дипломирах там, далечната "91-ва.
Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.
Продавам 405,бензин,на части
На шестия ден Господ видя, че не може да направи всичко и създаде инженерите.

rider777

Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

Ни_Лук_Ял

Цитат на: цецодебел - Неделя, 05 Юни, 2016, 20:37:15
Е то това не е въпрос на обучение а на практика ;)
През 2002 гледах двама французи на пътя за Владая ,как слагаха една еденичка около 2 часа  :D ;D

Те са си паникьори, нагледал съм се цяла зима.
Относно практика, да питам то ти не практикуваш ли на обучението си? Нали не караш симулатор, а реално превозно средство в реални условия. Значи думата практика, се съдържа в думата обучение. ;D
Breakthrough....

Ни_Лук_Ял

Breakthrough....