• Welcome to Форум на българските шофьори.

Колко пари подготвяте до първа заплата?

Започната от pafel, Сряда, 26 Октомври, 2016, 00:34:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

pafel

След няколко месеца ще излизам вътрешно в Европа. Засега съм се спрял на Ким Йохансен. Не целя да коментираме избора на фирмата.

Интересува ме, до първа заплата като започнете в нова фирма какви пари си приготвяте? Имайки предвид че не малко колеги са пушачи.
От икономичните съм, не ям много.. едно макс две хранения на ден ме изкарват. По-големия проблем са ми цигарите.

Често ли правят тараши по границите BG-RO-HU (най-честия маршрут на бусовете)? Лично аз един път ни тарашиха с леката кола с брат ми на Надлаг в Унгария и прекарахме 5 стека цигари с български бандерол. Намериха ги но за късмет се оправихме с двайсетина евра и цялата далавера замина на кино.

Не случайно питам за тараша тъй като не вярвам да платят самолетен билет и смятам поне 2 стека един в якето другия в сака да ги скрия в буса.

По слухове средно по 300 евро ми казват че си приготвяли други шофьори по паркингите когато съм си правил мухабет.

Пак казвам вътрешно системата 2(3) месеца вътрешно 1 почивка БГ.

pafel

briko

Първо успех! За пушенето, трябва да се научиш да въртиш на ръка или да тъпчеш с машинка иначе е много скъпо, доста се пуши на път. 300 евро трябва да ти стигнат и останат за ядене и пиене/?/. Винаги закусвай преди тръгване, независимо от това колко е часа. В кабината до теб, вода, солети, бисквити и там каквото ти харесва.   ;D Не яж боб или леща, ако ще тръгваш много рано на следващия ден. Вземи си лекарства с теб и т. н.  аре лека!

briko

pafel

Аз в момента ги въртя на ръка, яйцето опря до шайбичката много брутално. Това за боба или лещата не го разбрах защо?

briko

Защото като се налапаш с бобец или леща вечерта и трябва да стартираш в 4.00 ам може да нямаш време за обилен тоалет и празна пушка веднъж гърми :D

rider777

Ако си свикнал да клечиш по храсталаците, се метай яко на боба ,,,, а на влизане в Унгария оставяй 5€ на пода на колата или камиона там с квото ще пътуваш и цигарите стават невидими ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

цецодебел

Някой беше написал, че цената на цигарите в Словакия е като БГ !
Карам си нормално , вече съм ПЕНСИЯ

pafel

Тва хубаво за унгария а мангалите в румънско? Те правят ли тараши  ;D

Иначе за боба ясно.. не ми се става партизанин на толкова ранна възраст  ;D

HORNET

Всеки български гражданин има право свободно да изнесе през граница при пътуване в ЕС до 800 къса цигари,или 4 стека.За целта обаче те трябва да бъдат с бандерол,т.е. да докажеш че е платен акциз в ЕС.Не съм много сигурен,че ако пътуваш с кола дотам,ще ти е по евтино отколкото със самолет,особено ако си направиш по ранна резервация.И със самолета може спокойно да мушнеш в ръчния багаж 4 стека.Друг е въпроса,че за по-евтини билети има ограничения в багажа,и ако се качваш за по продължителен престой,доплащането за свръх багаж,ще нулира разликата.
Та..ако пътуваш с кола  до 4 стека БГ цигари с бандерол не са ти проблем.
Съгласно правото на ЕС не трябва да доказвате, че стоките са за ваша лична употреба, ако носите по-малко от:
◾800 цигари
◾400 пурети
◾200 пури
◾1 кг тютюн
◾10 литра спиртни напитки
◾20 литра непенливо вино
◾90 литра вино (от които не повече от 60 литра пенливо вино)
◾110 литра бира.

Страните от ЕС могат да ограничават броя цигари, внасяни от страни от ЕС, които все още не прилагат минималния акциз. Този брой не може да бъде по-нисък от 300 цигари. Потърсете информация от митническите органи в страната, в която отивате, преди да тръгнете на път.

Ако носите повече от разрешените за лична употреба тютюневи изделия или алкохол, може да поискат от вас да:
◾докажете, че те са за ваша лична употреба
◾докажете, че сте ги купили (разписка или фактура).

Ако при пътуване носите със себе си алкохол и тютюневи изделия в рамките на разрешеното за лична употреба, няма да се наложи да плащате акциз в страната от ЕС, в която отивате.

HORNET

Цитат на: цецодебел - Сряда, 26 Октомври, 2016, 10:47:33
Някой беше написал, че цената на цигарите в Словакия е като БГ !
И в Чехия и в Словакия цигарите са средно с около 1 лев над българските.Разбира се зависи и кой какви предпочитания има.Но грубо около 3,1-3,3 евро/кутия.Има и по обикновени,които са малко под 3 евро.Това лято си купих 2 пакета Winston 100 gold,дадох 6 евро,щото от бензиностанция,иначе излизаха около 5,5 евро--72 чешки крони за кутийка.А и зависи по какъв курс ше ти сметнат кроната.
Сякаш обаче в Чехия са една идея по евтини от Словакия.

SEMPER

В Чехия кутия 23 цигари от сорта на пал мал, лъки страйк, бенсън са под 3€ ако се  от правилно място. Борото е към3,20
В Словакия са по евтини, но ми идва далече. В Полша също са на поносими цени долу горе.

800 цигари могат да минават през сухопътна граница на ЕС. Тоест Румъния Унгария. През Сърбия е друго - там по закон  мисля че е две кутии, но на практика контрола е нулев, може спокойно да влачиш колкото си искаш.

Със самолет нещата са другояче, разрешени са 200 цигари. Контролът също е мижав, може се пробваш с повечко.
Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

pafel

То е ясно че сухопътно че ще се пътува. Благодаря за инфото аз до последно знаех че може само 2 стека на границата (сухопътна) .

Все пак благодаря за новото инфо  :P

pafel