• Welcome to Форум на българските шофьори.

Проблем с винетка в Румъния

Започната от skumri, Събота, 19 Ноември, 2016, 18:08:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

SEMPER

Цитат на: rider777 - Неделя, 20 Ноември, 2016, 11:13:03
Абе я мИнете следващият път Румъния без винетка за да е по-сигурно колко е глобата ,,,,,,,,,,,,,,

Няма нужда, те ти го от официалния им сайт, има го на сто езика, включително и на чист български

https://www.e-rovinieta.ro/bg/intrebari-frecvente
Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

SEMPER

Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

admin

Цитат на: Nachinaesht - Неделя, 20 Ноември, 2016, 11:25:21
Контрола в Румъния е доста лабав и явно е "гот" да се мине без винетка. Глобата е горе-долу колкото струва годишна винетка за съответната категория. Дали ще дойде е въпрос на късмет.
Аз наскоро получих по пощата глоба от Унгария за превишена скорост. Снимали са ме с камера. Глобата бе на фирмата и дойде на адреса на фирмата.

Специално за теб ще повторя, че на излизане от Румъния, а и от България също, проверяват за наличие на винетка и ако нямаш, отиваш да си купиш и тогава излизаш от страната.

Възможни са и корупционни практики, защото скоро министърката в оставка Павлова се оплака, че "95% от чуждестранните водачи на МПС, преминаващи транзитно през страната, не закупуват винетни стикери".

Между другото, направих си труда да запитам АПИ дали не смятат за прекалени тези 95% и ето и отговорът им в прикрепен файл.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

цецодебел

Цитат на: admin - Неделя, 20 Ноември, 2016, 11:47:06

Между другото, направих си труда да запитам АПИ дали не смятат за прекалени тези 95% и ето и отговорът им в прикрепен файл.
Доколкото разбрах си прехвърлиха топката ....Ъ  ???
Карам си нормално , вече съм ПЕНСИЯ

admin

Цитат на: цецодебел - Неделя, 20 Ноември, 2016, 13:20:44
Доколкото разбрах си прехвърлиха топката ....Ъ  ???

По-скоро смятай за какъв трафик и за каква корупция става въпрос.

цецодебел

Цитат на: admin - Неделя, 20 Ноември, 2016, 13:24:42
Какво да смятам ,то е ясно и лесно за смятане  ;D ;D ;D
Сигурен съм че и ако поискаш статистика , на преминаващете за месец, ще ти отговорят че е държавна тайна ;)
Карам си нормално , вече съм ПЕНСИЯ

SEMPER

Цитат на: admin - Неделя, 20 Ноември, 2016, 13:24:42

Аз преди две години влизах през Калотина началото на август, заедно с няколко хиляди турци отпускари. След изнервящо висене на границата, спирам за винетка. Първата бензиностанция, сега е газпром, тогава не помня дали беше вече брандирана.

Опашката за винекти е колкото е опашката на границата, една възрастна шопкиня се разпорежда на касата. ПОС терминала се развали, чак понеделник ще го оправят. ;) Става дума за петък надвечер. Турчолята нямат левове, и плащат в евро. Бабата им обявява 6€ за винетка (беше 10 лв тогава) Иначе абсолютно подготвена, няколко пъти върна ресто на банкноти от 100€. Повечето плащат по най бързия начин, но някои се сещат да и направят забележка, че 6€ не са 10 лева. Бабата се разлютява и сиктирдосва наред - кат не ти отърва изчезвай, или давай 6€, или да те няма.

Идва ми реда, и се правя на луд - може ли да платя с карта, че нямам левове. Бабишкела пределно откровен - нали се сещаш, че няма как да ти пусна терминала в момента. Дай 5€ и готово. Демек, българи не гърби.  ;D Вадя 5€ и и давам, но бабето размисля леко - дай там още някой цент, че 5€ не са точно 10лв. Изсипах и малко жълти монети, да не се набутва горката.

По моя бакалска сметка, тая достолепна дама прави за 8 часа смяна над 2000€ от рекет. Пък вий се чудете дали има фирма де да се хванете, че да вържете същите пари за месец....

skumri

Аз съм давал на Бекет на полицайте. Мазния циганин нито се срамува , нито се крие. Даже потриваше ръце. Едва ли има място в източна Европа да не е така
Когато правото се превърне в безправие , съпротивата е задължителна !

Martini

Здравейте!
Какво става в крайна сметка с неплатения акт за без винетка в Румъния?? Някой има ли информация?

skumri

Цитат на: Martini - Вторник, 13 Декември, 2016, 10:45:29
Здравейте!
Какво става в крайна сметка с неплатения акт за без винетка в Румъния?? Някой има ли информация?

Още нищо. Дал съм си срок да се притеснявам два месеца , а още не е минал един

Hino

Малко извън конкретната тема, но все пак. Случка от вчера.

Прибирам се към България с два буса ( от тризнаците :-) ) . На влизане в Румъния, Орадея, след половинчасовата цигания на бутките ( тоест 20 метра след бутките) за "контрол" и искане на пари от митничарите, заключваме двата буса и точно отсреща за винетка. Буквално 1-вото възможно място на абсолютно тъмният, осеян с огромни дупки и кал път. Пак казвам на 20 метра след бутките на митничарите. И ...... една цицореста кака, добре усмихвайки се вика давайте документите. ИЗрично и казвам, "Категория Ц" за 1 ден . Цената е 4Е. Тази взима талона дори ми иска мой документи ( а няма нужда от това), и след малко ми вика 8Е. Нормално, за двата буса е толкова, само, че аз не се светнах, че на втория бус аз не съм документите, а шофьора с който съм ми стои зад гърба и мълчи. И след малко - "документите за втория бус" и ...." още 8Е". И аз "моооляя"? Оказа се, че тъпата патка, ми написала категория Д винетка ( която е 7Е, а не 8Е) и съм платил само за 1-вия бус , а тя ме е таксувала за Категория Д ( която е НАД 3,5т) .

Разправия 15 минути, много мразя да ме правят на глупак по най-елементарният начин и ми поиска 5Е за втория бус за винетка, а за 1-вия не върна нищо.

С две думи - първо съвсем умишлено, УБЕДЕН съм в това, даде винетка от по-високата категория и прибра 8Е (обяснявайки се, че "колегата така казал", а колегата ми стоя зад гърба и мълча през цялото време, без да обели и дума) , а след това още 5Е за втория бус. Отделно, така ми беше написала името на тази винетка от 8Е, че ..... за първи път в живота ми, пишат името ми с ПОНЕ 10 ( словом ДЕСЕТ) правописни грешки.
И друго, нито едната, нито другата винетка струват толкова. И на двете си сложи по 1Е отгоре, понеже .....и тя незнае защо, обърна от английски на румънски и вдига рамене.
С две думи - циганска работа. Неискам да си помислям колко пари правят по този цигански начин ежедневно. Според мен , специално за тези "объркани" категорий, го правят абсолютно умишлено и въобще не ги отчитат, незнам...
Donna e la logica ..... Lada e idraulica :-)

Nachinaesht

Аз за това винетки в Румъния си взимам от бензиностанции с карта. Иначе на разни будки обикновенно те цакат с едно евро, ако не си дал точни. Онлайн също е добър вариант.

skumri

И аз съм имал проблеми като на колегата Хино. Това с едното евро си е неписан закон , но почнах с точни пари и лош поглед и нещата се получават. Жалко е , че Румъния не е толкова зле и всички проблеми приключват след въпросните 20 метра. Поне аз никъде навътре не съм имал проблеми нито с бензиностанции нито с друго. Дано и нашите ги тормозят толкова , въпреки , че шофьора те е виновен за нищо по принцип

SEMPER

Вярвай ми, тормозят ги.
Преди време говорих с един шофьор - словак, който караше трамп Турция Норвегия. Че той ми каза - от България по зле няма - и като движение,и като паркинги, и като гориво, и като полиция, и като граници.

skumri

Колеги , минаха около 70 дни от въпросната случка. До този момент не са ме търсили и нищо не съм получавал. Дано така си остане , но ако има развитие , ще си кажа.

Hasan Alimehmed

Ако нямаш винетка в Румъния и те засекат с камера или на място, глобата е до 4500 лей или до 1000 евро. Ако ти е изтекла винетката и си на паркинг и нямаш винетка, пак има същата глоба.

Hasan Alimehmed