• Welcome to Форум на българските шофьори.

Биодизел

Започната от American, Сряда, 07 Декември, 2016, 04:01:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

American

По повод това че в темата на колегата стана въпрос за био-дизел и затова че печката не работи на био-дизел пускам тази тема да разискаме био-дизела.

По някаква случайност снощи докато си нямах работа гледах в ютуб едно видео с легендарния кънтри певец Уили Нелсън. От видеото се разбира че Уили е съсобственик на бензиностанция и непосредствено до нея и рафинерия за био-дизел. Не съм бил там но ще запомя мястото и ще гледам да го посетя.

Поздрав за всички шофьори:

smoking gun

American

smoking gun

rider777

Гледай филма " Шоу на колела"
Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

rider777

Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

American

В уикипедия пише че особенно след спада на цената на петрола през последните няколко години, цената на био дизела е по-висока от петролния дизел.
Единствения начин да стигне до пазара е държавно регулиране-субсидиране на производителите.

До колкото разбрах се произвежда от всякакъв вид олио, дори животинска мас.
smoking gun

down_shiftеr

Преди няколко години четох статия за алтернативните горива - спирта и биодизела.

Може и да са били поръчкови , но изводите до които стигаха са ,че поради заемането на земеделски площи с култури (захарна тръстика , рапица и тем подобни) щял да нарастне дефицита от базови зърнени храни. Което ще допринесе за световния глад.  ???

п.с. ... друг е въпроса че на  майката Земя ... вече бая и натежаваме .... само за двайсетина години населението е нарастнало с около 35%...
познайте в кои места на *глобуса*.... ;D ;D ;D ;

п.с.2    ... по мое лично мнение електроенергията е близкото  бъдеще - що се отнася до шосейния транспорт

gazibarev

Не знам ама карайки на биодизел след 300000 км останките от двигателя на дали и на скрап ще ги вземат. ;D ;)

kron

Никога не съм карал камион или пък кола с био дизел,ама като гледам колко големи австрийски,немски,чешки фирми камионите им вървят само с въпросното гориво.За колегата Газибарев не знам за 300 000км кво ще стане с двигателя но има доста такива камиони навъртели по милион и отгоре без никакви проблеми,предполагам някой умен го е измислил този вид гориво,няма кво да правя та затова драскам по тази тема ;D

loshdancho

Активен е към гумените сединения.
Саа точно към каква гума беше не помня. Но я разлага, и това всичкото влиза по системата.
ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

gazibarev

И не само.   Толкова много производни  на сярата има че отново казвам физически двигателя се унищожава. Да.  Не става за 1 месец. Първо се почва с горивопроводите. Умекват и стават като желе.   После се почва със системата за прочистване от твърди частици. Точно на 50000 става на клей и трябва да се смени с нов каталитик който ще струва поне 2 пъти от икономията за тая глупост.  Следват разпрашители на дюзите и уплътнения.  После поради ниските си смазочни свойства ГНП дефектира не до ниво ремонт а до смяна на цяло тяло ГНП. Ако това не стига следват прегорели клапани и прочие и прочие 

Joro Stoqnow

gazibarev , май май говорим глупости а?

LKW

Газибарев некакви смешки разтегаш.Био дизела има по ниска температура на горене от колкото нафтата.При био дизела се зарежда 60-70 процента био и 40-30 процента нормален дизел.Единственото нещо което скапва био дизела е горивните филтри.
Шлафен цузамен в майне бунгало до сабале рано.Клайне дупен.
Много обичам млади и арни спедиторки.
http://www.youtube.com/watch?v=jwVu3crtQuY
http://www.youtube.com/watch?v=lwbyMYfLv_I
WWW.elmaz.com

American

Аз не усещам разлика във вървежа на камиона. Веднъж в месеца да ми се случи да сложа биодизел.
smoking gun

gazibarev

Елкаве да съм споменал температура на горене?

LKW

Цитат на: gazibarev - Сряда, 07 Декември, 2016, 21:51:20
Елкаве да съм споменал температура на горене?

Не си , но си написал "прегореле клапани".
Шлафен цузамен в майне бунгало до сабале рано.Клайне дупен.
Много обичам млади и арни спедиторки.
http://www.youtube.com/watch?v=jwVu3crtQuY
http://www.youtube.com/watch?v=lwbyMYfLv_I
WWW.elmaz.com

juli76

Това което аз знам е че смазочните качества на това гориво са по ниски от чистата нафта и съответно заминава по бързо гориво нагнетателния елемент за високото налягане на помпата говоря за TDI.Става въпрос за микрони.После няма палене.Казвам го от личен опит.Карах известно време с подобен бъркоч и съответно после ремонт на помпата,и спестените пари от икономията не покриха ремонта и.Явно бях попаднал на кофти партида. ;D

benc

Газибарев,само глупости си написал байко,какви прегорели клапани те гонят какви пет лева ?!??
   Био дизела се произвежда от специални създадени за целта маслодайни култури като най-често използваните са маслодайна рапица и слънчоглед.
   Като смазочни качества има дори и по-добри от минералния дизел,но има и разяждащи свойства върху обикновената гума,двигателя и неговите съставни части си остават цели  ;)....даже има и почистващо действие....премахва нагара от горивната камера,клапани и т.н.
   Ако иска някой да си кара леката кола на био,просто трябва да си подмени маркучите по горивната система със силиконови и да си носи един резервен горивен филтър през зимата.
   Колите до 2002-2003г. нямат никакви проблеми да карат изцяло на такова гориво,за студените зимни месеци могат да добавят по около литър бензин на 50-60л. био дизел или по малко спирачна течност(колкото и чудно да звучи),на камионите на 600л.резервуар една тубичка.
   По-старите дизели даже започват да работят по меко.
   Возил съм такова гориво от Сливо Поле (до Русе) и от Лехлиу Гара (RO) и говоря от опит,а не само моабет да става и да трупам мнения за гъдел на егото !!!
    Като цени е доста по-скъпо от минералния и по закон трябва да го има в дизеловото гориво на всяка една база или бензиностанция в определено съотношение.
    Освободено от това изискване е само безакцизното гориво (червената нафта),която в същност е чист минерален дизел без био компонента с оцветител,около 400гр. на 32000л.,иначе и за нея са ластици и локуми от 1001 нощ,че била суха,че трябвало масло да и се слага и други глупости. ;D

П.П.  През зимата,когато температурите са ниски на дъното на тубите или варелите в,които се съхранява,се образува една утайка подобна на маргарин тя е и причината за запушването на филтрите,по-горе пише как се лекува  ;).....може и спирт.

benc