• Welcome to Форум на българските шофьори.

Начинаещ международен шофьор

Започната от Rivest77, Сряда, 12 Април, 2017, 15:59:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Rammbon

И още много важно за теб, 1 ден преди да тръгнеш на път си направи медицинска застраховка поне за 10 000 евра, към 70 лв е за 90 дни. Покрива всичко , болест, злополука, превоз на тленни останки. И ако стане беля, да пишеш трудова злополука, така можеш да се осигуриш до старини, ако не дай си Боже , няма да можеш да се движиш вече примерно. Онази синята карта не важи навсякъде, отчасти за спешна помощ, добре е да я имаш, но да не забравиш медицинската застраховка. Аз ги правих в Лев инс.

Rammbon

down_shiftеr

Начинаещия колега е куражлия , ама пък собственика е меко казано безразсъден.... ;D

down_shiftеr

rider777

Напълно безрасъден бих казал,,,,,,, ама в този глад за шофери ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

hgv_driver

Аз направих само две седмици на двойка и после се качих сам. Но бях добре подготвен теоретично. Такива въпроси, колко да карам и колко да почивам не стояха пред мен. С маневрите нямах проблем в началото, просто ги правех малко по-бавно от нормалното.
Има неща които трябва да ти ги покаже някой. Зареждане на бензиностанция автомат, обезопасяване на товара и куп други неща които трябва да ги видиш и да ги пипнеш. Така, че поне 1-2-3 курса направи на двойка. Шефа не го слушай. За шефовете ние сме само един номер. СА 1234 ХА примерно. Когато му звъннеш по телефона, няма да му изписва Иван Петров. Ще му изписва СА 1234 ХА.

Rivest77

Зареждането по бензиностанциите знам че е с карта. А когато тегля от банковата ми карта пари в съответната страна която се намирам ще ми ги преведе ли в евро, защото аз нали трябва да си пазарувам, и ми казаха че на границата мога да обменям парите. Знам че и винетките се сменят на границите.

Hristo Lishev

Някой си е направил фалшив профил и си прави гаргара с нас във форума. Дано да е така де, по-добрият вариант е...

Rivest77

Никой не си е правил фалшив профил, не ми се сърдете ама аз като никога до сега не съм излизал навън и незнам как са нещата и затова искам да получа полезни съвети. Защото в друг форум ми разказаха страшни неща че една моя грешка може да ковства на фирмата хиляди евро примерно ако закъснея за адрес забравя си някои документ, ако документите нямат печати не се приема стоката и тогава става много страшно. Аз от малък си мечтая тази професия и ето дойде времето да си сбъдна мечтата не си и предположих че ще ме карат веднага сам да тръгвам по европа. Други фирми неискаха да ме вземат затова че нямам стаж, това е единствената фирма която ми даде шанс. Нали трябва от някъде да започна как да го натрупам този стаж.

M.Traykov

Не се плаши не е толкова страшно.И аз първия път като тръгнах си казах "мале това е много сложно" но в последствие за две седмици свикнах и си бачкам и досега без ядове.Проблеми и грешки ще има винаги не сме роботи,не сме безгрешни.
Фригото ще ти бъде по-лесно от страната,че няма да укрепваш товар повечето товари са палетизирани.Няма колани да мяташ.Както казаха и другите хубаво е да чуваш фригото иначе не е добре.
Отначало ще имаш малко проблеми с заспиването после се свиква.
Казах и преди няма да бързаш изобщо.Бавно и спокойно да не забравиш нещо.
Аз карах двойка,но учителя ми първия курс кара 4,30 мин след това се сменихме и той заспа.
Е това ми беше обучението и така всеки ден.Реално си бях сам.

lubo.mv

Направи си банкова сметка в евро. Нали там ще ти влиза заплатата. Гледай да не теглиш в брой евра защото банката ти и тя взима 2 процента от теглената сума.

M.Traykov

Ако ти е левова като теглиш ще теглиш съответната валута на страната от която теглиш,но има такса.В евро е добър вариант.

Rammbon

Като стана въпрос за картите. Аз винаги плащах в магазините с картата, на Лидъл, на Арал. на Алди, на Била, и други магазини  във Франция  ,дори и в Англия. Картата ми е Visa Electron, в левове. Имам лимит 250е на ден в ЕС.  А ако теглиш пари, за да имаш в брой, прави го наведнъж поне по 100 е. Но е добре от България да си  вземеш  300 е , за всеки случай. И никога не плащаш сметките на шефа си , от твоята карта, ще казваш, че нямаш пари.
А за часовете за каране, като направиш 3:30 ч и почваш да търсиш паркинг за пауза и "не пий вода от последния кладенец".  По-добре ги карай по 3 часа и почивай, за да влезеш в ритъм и да не умаряш от карането.

Rivest77

Проблема при мен е че картата от банката ми все още не е готова, защото днеска подадох заявление за нея и сега ще ми стане след около 1 седмица а аз ще тръгвам тогава и като се върна след около 1-2месечен курс тогава ще мога да си я взема от банката а през тези 2 месеца ще ми дадат ли някаква служебна карта в която да тегля пари, защото аз като нямам банкова сметка няма как да ми превеждат заплатата.

M.Traykov

Ти дам моята там да превеждат  ;D
Сега по-сериозно ти ще си имаш сметка просто няма да имаш пластика и съответно няма да можеш да я ползваш.Демек може да ти превеждат в сметката,но не и да теглиш.

Rivest77

Как така няма да може да тегля, нали затова ми е тази карта за да ми превеждат заплатата.

SEMPER

Работата май е диагноза ...

Субекта май наистина е реален, и съвсем скоро пътищата в Европа ще станат малко по опасни ...

Не е смешно  :( Докъде я докараха вече чорбаджиите ....
Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

SEMPER

Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната