• Welcome to Форум на българските шофьори.

Gps/km

Започната от ribar4eto, Сряда, 02 Май, 2018, 09:53:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ribar4eto

Здравейте колеги става дума за следната ситуация
Нормално ли е да има разминаване на данните от GPS и Км
Например по GPS ми показва че до разтоварния адрес имам 1000км обаче като пристигна на разтоварния адрес по км ми показва че съм изминал 960км

ribar4eto

Boroman21

да , малки разлики са възможни .

Boroman21

Joro Stoqnow

Я сподели когато се движиш с 90км/ч по скоросмер каква скорост ти показва по GPS  :)

ribar4eto

Ограничен съм на 85 на GPS 83,84km

loshdancho

3% разлика....Кво е странното тогава?
ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

Nachinaesht

Почти всички автомобили са така. Показват малко по-висока скорост от реалната. При товарните разликата е 1 - 2 км/ч. При леките разликата достига до 7 - 8 км/ч.

Monster

Ако си с правилния размер и грайфер всичко си съответства.

ribar4eto

Имах предвид разстоянието от точка А до точка Б по GPS и тахографа има разминаване а не с каква скорост се движа

BISER1975

Според мен е в зависимост от това когато ти е тариран тахографа, дали камиона е с голяма или малка височина на протектора на гумите .

hgv_driver

Цитат на: ribar4eto - Четвъртък, 03 Май, 2018, 17:50:19
Имах предвид разстоянието от точка А до точка Б по GPS и тахографа има разминаване а не с каква скорост се движа

Ще трябва да обяснявам като на първокласник. Представи си, че тръгваме с две коли от точка А до точка Б и караме успоредно един до друг с една и съща скорост 100 км/ч. Моя километраж е точен и показва 100 км/ч, а твоя 105 км/ч, а реално се движим с една и съща скорост. Накрая ако спрем след 100 км. аз по километраж ще съм изминал 100 км, а ти 105 км. А реално сме изминали едно и същи разстояние.

loshdancho

Цитат на: Nachinaesht - Четвъртък, 03 Май, 2018, 07:57:18
Почти всички автомобили са така. Показват малко по-висока скорост от реалната. При товарните разликата е 1 - 2 км/ч. При леките разликата достига до 7 - 8 км/ч.
Допустимата разлика  е 2% и е следствие на износването на гумите, при сверка на тахографа се прави контролно засичане на 20м и се настройва константата, описани са размера и обиколката на гумите. Камиона има сертифициран тахограф, и разлика не трябва да има(нито в скоростта нито в км), при леките коли разликата е винаги в скоростта а не в изминатите км. и е точно стандартизирана на 7% с цел безопасност и избягване на съдебни дела.

dino412

GPS-а не е абсолютно точна система за измерване на разстояние и скорост.Дори пройзводителите дават допустимо отклонение от реалното, поради времето необходимо за достигане и връщане на сигнала до спътника.
Шофьор не се става шофьор се ражда. Колкото и да имаш желание не идва ли Ти отвътре не става...
Най-слабото място в софтуера на всички системи за безопасност на МПС-тата си остава софтуера на задкормилното устройство.

Boroman21

Цитат на: dino412 - Понеделник, 14 Май, 2018, 11:17:08
GPS-а не е абсолютно точна система за измерване на разстояние и скорост.Дори пройзводителите дават допустимо отклонение от реалното, поради времето необходимо за достигане и връщане на сигнала до спътника.
Всички видове навигационни системи са с точност до сантиметри , ГПС е ограничена до 1метър точност от американските военни. Галилео и Глонасс са около 2метра , BeiDou e с милиметрова точност и отново ограничена на метър за военни цели.

Най-развитата  система е ГПС там отклоненията за военни цели са сантиметри на 1000км , търговския спектър е с >1м отклонение.
Закъсненията в сигнала се компенсират , всички сателити са оборудвани с атомни часовници и така крайното устройство знае с огромна точност времето и разстоянието от него до сателита.

loshdancho

Правете разлика между точност и лаг.
Точността зависи от вградената в ГПС допустимост.
Лага зависи от броя спътници,  времето за обновяване, скоростта на изчисление(процесор им рам) и скоростта на движение.

admin

Цитат на: dino412 - Понеделник, 14 Май, 2018, 11:17:08

В голяма грешка си относно начинът, по който функционира тази система. Клиентското устройство не връща никакви сигнали на когото и да е, е единствено чете данните от сателитите, които те излъчват.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!