• Welcome to Форум на българските шофьори.

Автобусите Kenta

Започната от Trucker_Boy, Понеделник, 27 Юни, 2011, 01:51:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Trucker_Boy

През март 1962 г. в гр. Омуртаг е създаден авторемонтния завод ,,Кента", чиято основна дейност включва ремонт и поддръжка на чехословашките камиони Skoda и Praga. През 1965 г. в предприятието започва и ремонт на различни видове автобуси, като паралелно с това там се изработват метални контейнери за железопътни вагони.
През 1986 г. в Омуртаг започва производството на собствени автобуси, чиято каросерия е базирана на различни модели ,,Чавдар", а през март 1993 г. е създадено акционерното дружество ,,Кента", което включва екип от 203 служители, като в края на 90-те години броя на акционерите нараства на 988 физически и 2 юридически лица. От този период стават известни автобусите с марка ,,Кента", които с течение на времето скъсват със характерния външен вид на ,,Чавдар" и понастоящем се отличават с напълно актуален и специфичен дизайн.

Понастоящем предприятието е разположено на площ от 198 000 кв.м. се състои от 5 цеха, заемащи общо 33 000 кв.м. След драстичното намаляване на производството в ,,Чавдар" и окончателното ликвидиране на завода през 1999 г., ,,Кента" АД остава единствения производител на автобуси в България.Един от актуалните модели на компанията е предложеният през 2001 г. автобус ,,Кента" 11М4Г, който е снабден с механична платформа за инвалидна количка Той е с атрактивен, изцяло български дизайн и се предлага с двигател Raba-MAN D2156 HM6, който позволява мощност от 215 к.с. Автобусът е с независимо пневматично окачване и хидро-сервоусилвател на кормилното управление.

http://www.kenta-bg.com/
www.sbps.eu
Сдружение на Българските Професионални Шофьори

Trucker_Boy

www.sbps.eu
Сдружение на Българските Професионални Шофьори

Станимир

8години работих в тази фирма.

Станимир

FH16

Цитат на: Станимир - Неделя, 18 Септември, 2011, 22:42:22
8години работих в тази фирма.

Е тук ме изненадА :)
И ти като мен от автобуси към камиони :)
Аз съм фен на Сетра,Неоплан и не на последно място на Туризмо и нещо тези Кенти съм ги пропуснала :-\
Още ли работи завода?Какво произвеждат?

Станимир

доколкото знам вече няма производство,а само ремонт и подръжка на техните бусове и автобуси.Направиха транспортна фирма за превоз на пътници.

Механик-водач

Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече.
Никога не спори с глупак. Хората може да не разберат кой е умният!

Механик-водач

Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече.
Никога не спори с глупак. Хората може да не разберат кой е умният!