Нови "еко" храни, засега малко насекоми, после само насекоми и то за "заслужили"
Форум на българските шофьори
Сряда, 22 Март, 2023, 04:49:50 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
driver-bg.eu
 
   Начало   Обяви Мрежа Галерия Търси Календар Членове Етикети Вход Регистрация Чат  
collapse
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Нови "еко" храни, засега малко насекоми, после само насекоми и то за "заслужили"  (Прочетена 760 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
МИНКО ИЛЧЕВ
Непоносимост към отрепки, боклуци, непорасли и с комплекс за размера на... стажа!!! И затова БЕЗДЕЙСТВАЩ:
Глобален модератор
Потребител герой
*****

Рейтинг: +1801/-321
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Bulgaria Bulgaria

Публикации: 1901
Теми: 113



Активност
5.8%

Пасе патки всякакви! Образование - начално вечерно


« -: Сряда, 25 Януари, 2023, 21:55:53 »
ОтговорОтговор

    Няма как да стане, особено в България. Вече става и у нас ще се надпреварват за тези "еко" храни.

"В ЕС инсектите са разрешени само за риби и домашни любимци

Започва луда надпревара в света в нов бизнес за отглеждане на насекоми за човешка храна. Според различни прогнози търговията с продукти, в които има брашнени червеи, черна муха войник, щурци, скакалци и други ядливи инсекти ще надхвърли 4,1 млрд. долара до 2025 г. Причината е, че гадинките са по-устойчив източник на протеин от месото заради по-ниското негативно въздействие върху околната среда и високата хранителна стойност. Затова и през последните години стартъпи за отглеждане на насекоми привличат финансиране от фондове за рисков капитал и интерес от гиганти в индустрията като “Нестле” и “Каргил”. Сред тях е и българският стартъп Nasekomo за отглеждане на черна муха войник в Елин Пелин и продукти от нея. Неговите съоснователи - французинът Ксавие Марсенак и съпругата му Олга планират до 2 години да изградят най-голямото предприятие за производство на продукти от насекоми в Югоизточна Европа.

Големият тласък в новия бизнес се очаква да дойде от евентуалното бъдещо разрешение за допускане на продукти с насекоми за храна от човек в Европейския съюз. Първата крачка вече е направена. Съвсем скоро жълтият брашнен червей, който е ларвен стадий на брашнения бръмбар - Tenebrio molitor, може да стане част и от менюто на европейския потребител. За първи път Европейският орган за безопасност на храните - EFSA, се произнесе през миналата седмица за този вид насекоми.
Становището на регулатора е, че консумацията на изсушения брашнен червей е безопасна за човек както в цялата му форма, така и смляна като брашно. Все пак EFSA предупреждава, че яденето на насекомото може да предизвика алергични реакции, особено при хора, които страдат от нежелани реакции при консумация на скариди и други ракообразни.

Всъщност становището на европеийския регулатор по безопасност на храните не дава автоматично право продукти с жълт червей да се продават в магазините за човешка храна. Но пък без него това е невъзможно. Произнасянето на EFSA е по поръчка на Европейската комисия от 2018 г., когато са постъпили искания от фирми за разрешаване на т.нар. нови храни, сред които са насекомите.

Дали те да се използват за храна от човек, сега ще трябва да реши ЕК, както и националните власти на страните членки да дадат одобрение. Но след първия пробив и положителното становище от EFSA е много вероятно това да стане до няколко години. Освен исканото разрешение за храни с жълт брашнен червей на опашката чакат искания и за още 14 вида други насекоми - от щурци до скакалци. По тях EFSA тепърва ще се произнася.
И в момента в Европа легално се продават храни с насекоми, но само в зоомагазините. Жълтият брашнен червей се използва за храна за рибки, влечуги, кучета и котки. Цената му е доста висока - у нас кутийка от 250 мл или 30 г
Company), Нидерландия, и BiiF - Belgian Insect Industry Federation. Исканията включват пускане на пазара на цели пакетирани насекоми, паста и макаронени изделия от 100 и 40% щурци, сладкарски изделия, сосове за предястия, салати и сандвичи, тахани с ядки и щурци, снаксове. Според доклад на шведски учени, които са правили изследвания на щурците, е установен специфичен алерген - хексамерин В1. Затова и хората, които са алергични към ракообразни, могат да бъдат чувствителни и към щурците.
Доц. Балев се отваря страхотна ниша на европейския пазар. “Продуктите от насекоми са с доста ниска себестойност. Животинският протеин като цяло се отличава с много висока цена. Затова в световен мащаб от години се търси алтернатива на животинските протеини”, коментира той.

Световният ръст на потреблението на соя се дължи на качествата на соевия протеин, който силно се доближава до животинския по своите качества.

“При насекомите обаче има допълнително предимство - това е животински протеин. Естествено, вероятно няма да има толкова голяма хранителна стойност като месото, но се доближава до него в най-голяма степен”, подчертава деканът на Технологичния факултет. Други преимущества на тази изгряваща индустрия са евтиното отглеждане на насекомите и бързата им възпроизводимост.

Храните от насекоми ги очаква голямо бъдеще”, категоричен е доц. Балев"

Share this topic on FacebookShare this topic on Twitter

Активен

Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!
Форум на българските шофьори
« -: Сряда, 25 Януари, 2023, 21:55:53 »

 Активен
Етикети:
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

* Реклама
* Google Plus
* Реклама
Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal
Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!