• Welcome to Форум на българските шофьори.

Войната по пътищата и само скоростта ли е причина?

Започната от МИНКО ИЛЧЕВ, Понеделник, 22 Май, 2023, 17:04:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

МИНКО ИЛЧЕВ

Едно от предложенията за намаляване на жертвите по пешеходните пътеки е като се намамали скоростта по магистралата. Гениално!!! Само че на магистралата няма пешеходни пътеки и освен това едва 1,2 до максимум 5% се движат със 140 км/ч или повече. Тоест дори на магистрала, няма да има промяна.

Попадна ми една публикация на Калина Христова, и съм напълно съгласен.

Един мой познат, шофьор с над 30 години стаж, блъсна някакъв, който прескочил мантинелата на Цариградско шосе в София, за да пресича. Моят познат карал с 50 км/ч при разрешени 80 км/ч. Въпреки това и установения спирачен път, който доказва, че шофьорът е видял въпросния нарушител и се е опитал да спре, го разсипаха. Взеха му книжката, влачиха го по съдилища, налагаха му глоби, а той се разболя тежко от тази несправедливост и почина. Несъобразена скорост било...
Как да си съобразиш скоростта така, че да предвидиш всеки ненормалник, който реши да изскочи на пътя, как?!? Да я буташ ли тази кола, да я теглиш ли, или направо да я спреш, за да си сигурен, че няма да се случи нищо?

Виждала съм човек, който пресича магистрала Тракия - беше пресякъл едното платно и когато го видях, прескачаше мантинелата откъм лявата лента на моето. Добре, че до мен нямаше кола и успях да се престроя в средна лента и да не го отнеса. Късмет просто...

Вие, които ревете за по-тежки наказания за шофьорите, помислихте ли за тези ситуации? И осъзнавате ли колко невинни животи ще съсипе несъвършеният и в момента Закон за движение по пътищата, в който шофьорът винаги е виновен, а пешеходецът - никога? А ако утре зад волана е вашето дете и някой такъв изскочи отнякъде? Осъзнавате ли, че Вашето дете ще изгние в затвора невинно?

"Не твърдя, че всички шофьори са невинни, нито че всички пешеходци са виновни (аз самата съм и шофьор, и пешеходец и съм попадала в опасни ситуации и в двете роли), но да апелираш само за по-големи наказания и да си мислиш, че това ще реши проблемите по българските пътища, е меко казано малоумно.
Наказанията не решават нищо, защото те не важат за истински виновните! Да припомня ли Милен Цветков, Мануела и Максим Стависки, Лютви Местан...? Аман от хора без мисъл в главата!"
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

МИНКО ИЛЧЕВ

Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.

МИНКО ИЛЧЕВ

Тези дни се навършиха 40 дни от смъртта на младежите, загинали на пешеходна пътека в София, булевард "Сливница" и улица "Русе". Не обичам да коментирам когато не съм поне очевидец, ама ще направя изключение. През деня коли, отляво-отдясно, отпред-отзад и дори отгоре и отдолу. Някой се загледал в някоя или се обърнал да псува друг и пешеходецът блее някъде, да стане някакво съпрекосновение - въобще не е трудно. Да е някоя стара баба или дядо, на празен път, не вижда, не чува и куп болежки, ако водачът не внимава - няма кой друг. Ама млади хора вечерта, някаква кола "лети" със 100 км/ч и какво си казваш (много често лаф): като ме блъсне, ще ме лежи. Сега остава всички участници да са доволни на това.
    В този случай, ако Форд-чето което ги е блъснало, се движеше с 30 км/ч, дори с тази скорост без да намали, да беше сблъсъкът, всички щяха да оцелеят.

Макар не следващо логично, има едни такива които карат с нелогично ниска скорост. Обикновено те сами си слагат етикет: много внимателен водач. Сега бих казал, че за да караш бавно и да не пречиш се изисква поне умение както да караш много бързо. Не рядко вечно пречещите са по-опасни, от вечно бързащите.

МИНКО ИЛЧЕВ

МИНКО ИЛЧЕВ

Гледах едно интервю с Филип Бричка, при Мартин Карбовски и се оказа, че има гражданска позиция, включително и за войната по пътищата. Че доста като папагали повтарят каквото им кажат за пари или просто безплатно, като се смятат за големи евроатлантици. Да, ама евроатлантизмът върви и с другото, по-скоро третото, освен ядене и пиене. Чува се, че "Америка за България" силно намалява финансирането на такива мангали, които изкарват пари, чрез много профили и писане. Ама дали ще стане по-добре? Може ЯКО да "втърдят" методите и да е много по-неприятно и болезнени от мангалски лай.
    Ако сме с една идея сме съидейници или съмишленици. Ако сме от един форум, сме съфорумници. Ако сме на едно мнение, предполагам сме съмнение?! Та, явно съм в съмнения в много случаи с Бричката.

Филип Бричка, при Мартин Карбовски - видео

Въпреки че едните ядат другите (патки ядат рибки). Тези черни лебеди съм ги научил на толерантност, но не и толерастия и на труд. Вместо да ги ядат, те ги хранят.

Големи и малки, заедно във водата

American

Като "капан за мишки"

Иска ми се, да си дийда в България, и през ноща да заличавам пешеходните пътеки с черна боя.
Защото те се капан който привлича децата да биват газени там.
Някой им е обяснил че там може да се пресече сигурно, това праща горките дечица на смърт.
smoking gun

МИНКО ИЛЧЕВ

Тези дни убито 15-годишно момче на пешеходна пътека. Скоростна вероятно е причината, ако приемем че сблъсъкът е бил неизбежен. При 88 км/ч, по време на инцидента, а разрешените са 30. А било ли е нужно да има съприкосновение? Пияният шофьор е увеличил скоростта за да изпревари пешеходеца, а пешеходецът вероятно е решил да си ползва предимството?!
     Не много отдавна по цялото Черноморие не спираха на пешеходна пътека и най-после дни започнаха да спазват това. С две малки деца си чаках, не ми е идвало мисълта: нека ме блъсне, после ще ме "лежи"! Да, ама на много хора това им е приказна. Вероятно не го мислят сериозно, ама поне действат в тази посока, някой да ги "лежи".

МИНКО ИЛЧЕВ