• Welcome to Форум на българските шофьори.

Стационарните охладители – лукс или необходимост?

Започната от Trucker_Boy, Петък, 08 Юли, 2011, 00:45:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Trucker_Boy

Стационарните системи за контрол на климата у нас доставя базираната в Ямбол фирма Ванина Експорт АД. Представляваните и предлаганите от дружеството на нашия пазар стационарни системи за охлаждане на кабината са от позната в Европа марка Viesa®. Това е първата система за контрол на климата, която работи при изключен двигател и се захранва с ток от акумулатора.
Интегрираните в системата сензори, анализират и регулират потока на въздуха и неговата температура спрямо условията на околната среда и температурата в кабината. Така отпада нуждата от постоянно регулиране и пренастройване на инсталацията, която сама поддържа зададената температура.
С помощта на охладителите температурата в камината може да бъде понижена с от 8° C до 20° C. Охладителят е снабден със собствена помпа, която има ниска консумация на ток от акумулатора и работи с обикновена вода. Електрониката на системата следи постоянно заряда на акумулатора и ако той стане прекалено нисък, инсталацията се самоизключва. Така се избягва опасността батерията да се разреди прекомерно.
Viesa® разполагат с индикатори за намаляващо количество на вода в резервоара и за заряда на акумулатора на камиона, таймер за включване и изключване, функция автоматично спиране след 9 чђса непрестанна работа.
Към системите има специални инсталационни комплекти според модела на камиона и мястото на люка на кабината.
С безшумната си и ефективна работа иновативната система спомага за комфорт и пълноценната почивка на водача. Тя е проектирана да работи безотказно и в най-големите горещини.
От миналата година Ванина Експорт АД предлага на пазара и системи с автономен компресор, които работят с фреон.
В много от страните в Южна Европа – Франция, Испания и Италия, почивките на тежкотоварните автомобили не се признават, ако в кабината няма монтирана стационарна охладителна система.

Източник: www.kamioni.bg
www.sbps.eu
Сдружение на Българските Професионални Шофьори

Trucker_Boy

www.sbps.eu
Сдружение на Българските Професионални Шофьори

МИНКО ИЛЧЕВ

ЦитатВ много от страните в Южна Европа – Франция, Испания и Италия, почивките на тежкотоварните автомобили не се признават, ако в кабината няма монтирана стационарна охладителна система.

То каква почивка е, все едно си в сауна. В друга тема http://www.driver-bg.eu/index.php?topic=630.msg6032#msg6032, бях изразил мнение, че е задължително оборудване в съвременния камион. Говорех с колега, шефа му, щял да слага на всички камиони, около 1'000 лв.
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

МИНКО ИЛЧЕВ

Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

chefolini

...аз съм "ЗА" да стане задължително изискване!!!Много пъти когато имам час за разтоварване ми се налага да карам през ноща - съответно да почивам през деня..и ако е лятото,сещате се че почивка е = кошмар,следователно тръгваш не отпочинал.Сега работя във холанска фирма,всичките камиони имат охладители и трябва да ви кажа че е нещо много хубаво,въпреки че охладител не означава климатик,ти подържа хладина която ти позволява да се наспиш добре..;)

Бриги Магнито

Цитат на: chefolini - Понеделник, 24 Юни, 2013, 08:51:21
въпреки че охладител не означава климатик,ти подържа хладина която ти позволява да се наспиш добре..;)
:-\ ,че ти е ладно само ако отвънка не е повече от 20 градуса  :D :D :D :D
Чеп за зеле не стаа от тез щуротии,летоска е дваж по-добре на Трънски климатик вместо с тез охладители.
Ъф корс по-арно от дебела сенчица си нема,ма туй веке е лукс

rider777

Люс каза, че имало сега някакви нови дето акумулират енергия докато работи двигателя и после само отдават почти без консумация на електричество ама били скъпи все още, иначе е много хитро и на мен ми е мерак за таквоз ама ако забогатея някой ден тогава ще го мисля.
Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

admin

Цитат на: rider777 - Понеделник, 24 Юни, 2013, 13:19:39
Люс каза, че имало сега някакви нови дето акумулират енергия докато работи двигателя и после само отдават почти без консумация на електричество ама били скъпи все още, иначе е много хитро и на мен ми е мерак за таквоз ама ако забогатея някой ден тогава ще го мисля.

Крайно време е да започнат да използват слънчевите лъчи за охлаждане например чрез фотоволтаик на покрива на кабината.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

loshdancho

Цитат на: rider777 - Понеделник, 24 Юни, 2013, 13:19:39
Да виждал съм го при Мерцедес.
Вградено е заводски..., някаква каша, която акумулира(зарежда) докато камиона работи, а после е в състояние да отдава в продължение на 8-9часа.
Но какво се получава после... трябва пак да палиш за да заредиш кашата и да ползваш охладителя.
ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

kron

От колеги знам Лош,че когато работи климатика на камиона и след като угасиш мотора тази екстра която съм виждал само при Мерцедес в продължение на 4 часа духа хладно което пак е много добре.Иначе истината си е стационарен климатик не охладител не че не върши работа ама няма ли лед файда никва,а както е казал Бригадира при 32-33градуса си иска дебела сянка ;D

vanina1996

Представям на вашето внимание кратка информация за този модел:

Viesa Intelligent 12® - автономен охладител за влекачи и камиони. Аеродинамичен и компактен дизайн. Най-ефективният автономен охладител. Работи само с вода и захранване от акумулатор. Понижава температурата на въздуха от 8° C до 20° C градуса, в зависимост от условията на околната среда. Колкото по-горещо е отвън, толкова по-хладно е в кабината. Системата анализира температурата на околната среда и регулира автоматично скоростта на вентилацията. Като резултат, водачът не се налага да се събужда за да настройва температурата в кабината при почивка.

Интелигентно оборудване:

лесна активация на всички функции от кабината
    индикатор за смяна на нов филтър
    индикатор за активация на автоматичен режим
    индикатор за намаляващо количество на вода в резервоара, посредством звуков сигнал
    индикатор за заряда на акумулатора на камиона
    прогресивно и автоматично спиране на охладителя при нисък заряд на акумулатора предизвестено със звуков сигнал
    таймер за включване и изключване
    автоматично спиране след 9 часа непрестанна работа
    гарантиран воден цикъл без разливане на вода
    специални инсталационни комплекти според индивидуалния модел на камиона и мястото на люка

за подробности тук :
http://www.vanina-export.com/bg/page/11#

контакти
Калоян Иванов
0887607521

rider777

Нещо цените ми се струват прекалено дебели ,,,,,,,,,,,,,,,  В Испания ги гледах най-скъпите модели на Хункера са 600-700€ и се чудех кой ли ще си слага там климатици, ама като гледам в България как си върви търговията,,,,,,,,,,,,,,
Никога не съм обичал и толерирал тъпанарите, мързеливците, завистливците, злобарите и ,,,,,,,,,,,,
Колкото по-нависоко се реем, толкова по-дребни изглеждаме на онези, които не могат да летят.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо ,,,,,,,,,,,,

vanina1996

rider777

Ами гледам дебелите цени тук и реших, че върви търговията,,,,,,,,,,,,

drago_pavlov

В една брошура на Турбо Тръкс ги гледах към 3000 лв...
Май само цените са им Турбо...

stoil nedev

Цитат на: rider777 - Понеделник, 29 Юли, 2013, 09:40:44
Нещо цените ми се струват прекалено дебели ,,,,,,,,,,,,,,,  В Испания ги гледах най-скъпите модели на Хункера са 600-700€ и се чудех кой ли ще си слага там климатици, ама като гледам в България как си върви търговията,,,,,,,,,,,,,,
Ти откакто стана чорбаджия все всичко ти е скъпо на тебе! Нямаш пари за два акумулатора и дрън дрън дрън.......... ведна друга тема беше ревал ??? та относно климатика или охладителя или т.н., не знам какви са тия цени !? Няма и не може да има такива смешни цени  НЯМА!!!
За сравнение: Преди 3-4 дни ходих с мой познат в сервиз  да питаме какво би струвало да си сложи  на 19 год. "Нисан" климатик.
Оказа се че за климатик втора употреба зареден и готов с поставянето и труда цената е доста дебела. Понеже трябвало да се поставя и компресор ( също втора ръка ) цената хвръкна доста над 1000 лв. Т.е. човека се отказа моментално поради факта че никога не може да вземе тази сума за цялата кола :) :) :) камо ли климатик да и поръчва ;D ;D ;D Та 600-700 евро могат да струват някакви смешни компресорчета или компоненти от такава техника.
Цитат на: drago_pavlov - Вторник, 30 Юли, 2013, 15:54:03
В една брошура на Турбо Тръкс ги гледах към 3000 лв...
Май само цените са им Турбо...
В допълнение да ти кажа че не виждам нищо ненормално в такава цена!?! След като всяка допълнителна екстра в един автомобил му качва цената средно с над 1000 - 1500 евро то аз не виждам нищо абсолютно НИЩО нереалистично в тази сума . Тя си е повече от нормална.
Стресни се, племе закъсняло!   Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!  След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?       
                       Иван Вазов

rider777

Ходи на Трък шопа на Ла Хункера точно срещу българския магазин и виж цените !!!

rider777