• Welcome to Форум на българските шофьори.

Правило за сменяне на шайбата

Започната от g_dandy, Сряда, 13 Юли, 2011, 20:24:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

kkkvd

Значи пиша начален километраж в гаража, обикалям половин европа, връщам се (все по ЧМР), правя празния курс от 50 км, и като си напиша краен километраж обратно в гаража, излиза, че съм ходил празен 3500 км.
Некво се не връзва, даже и за даяджия.
Другия начин е на БГ пътен лист, да си пиша курса до Италия, за да ми дойдат километрите, което пак не идва.
Де колега, обясни какво имаш предвид, аз поне не можах да те разбера. Верно нямат валидност пътните листи, ама все пак..

kkkvd

Mystang

Лично аз така правя.Като тръгвам от гаража си започвам пътен лист.Товаря и тръгвам за където е товара.Водя пътния лист през цялото време.Дата,час и изминати километри на пристигане в дадения град и държава после дата и час на тръгване.Като се прибера в гаража смятам всичко и си приключвам пътния лист.С две думи го водя успоредно с ЧМР когато имам.По този начин по лесно се ориентират в офиса за всички данни от курса а и съм редовен пред наще ДАА.Отделнно от това има и отчет за разходите.

Mystang

kkkvd

Когато го правиш за твоя отчетност да, тук коментираме в последните няколко постинга какво да правиме с БГ пътен лист. Аз съм карал вътрешно в Испания, и също съм имал пътен лист, но само за пред фирмата. Никой не ми го е търсил при проверка.

g_dandy

Нашето законодателство предвижда ли използването на пътен лист при вътрешни превози или си караме така по инерция от преди 10-ти?

kkkvd

Разбира се, как иначе - пътен лист и товарителница, има си и нови стандарти на бланката. В едното пишеш номера на другото

g_dandy

Да,знам,и затова питах, докато караш празен, какъв номер на товарителница пишеш в пътния лист? Не съм обърнал внимание да има опция да пътуваш празен.

pumix

Цитат на: g_dandy - Вторник, 17 Април, 2012, 15:59:37
Да,знам,и затова питах, докато караш празен, какъв номер на товарителница пишеш в пътния лист? Не съм обърнал внимание да има опция да пътуваш празен.
Не пишеш номер,а само маршрут,час на тръгване и пристигане.
На руска кола вратата и на жена устата,се затварят с удар!!!

g_dandy

Нали на лицевата страна на пътния лист трябва да напишеш "обществен превоз на товари" и срещу това номера на товарителницата.

pumix

Точно така.И аз мисля,че нещо не е както трябва,но така са ми казвали от офиса да пиша,те си били знаели кога съм пълен и кога празен.Все пак те ме пращат,но това е само за в БГ.За навън не знам как стоят нещата.При старите пътни листи се подразбираше,защото там на гърба се пишеше маршрут,номер на товарителница т.н.

Don_Bazilio

Кви пътни листи(нови и стари), кви товарителници Ви гонят, колеги. Пиша си ЧМР-то в БГ и немам ядове с ДАИ - ама никога! А за пред фирмата съм си направил екселски файлове за пътен лист, който ми признават и за БГ, и за Европата - седмично ги пускам по мейла, а като се върна само си разпечатвам предварително набрания отчет и се отчитам пред Нейно Величество Главната Счетоводителка за 10 минути!

kkkvd

Цитат на: g_dandy - Вторник, 17 Април, 2012, 15:59:37
Старите варианти по спомен го казвам - имат. Сега докато пиша гледам новия вариант, случайно имам в чантата - няма опция да пишеш празен. Но в празната посока не е грешно да напишеш "Празен" и да си пишеш километража. Предполагам, че ДАЙ няма да възразят срещу по-детайлното водене на листа.
Ама аз съм против

pumix

Цитат на: Don_Bazilio - Вторник, 17 Април, 2012, 20:09:07
Кви пътни листи(нови и стари), кви товарителници Ви гонят, колеги. Пиша си ЧМР-то в БГ и немам ядове с ДАИ - ама никога! А за пред фирмата съм си направил екселски файлове за пътен лист, който ми признават и за БГ, и за Европата - седмично ги пускам по мейла, а като се върна само си разпечатвам предварително набрания отчет и се отчитам пред Нейно Величество Главната Счетоводителка за 10 минути!
Зависи и какво превозваш де.Аз за скална маса ЧМР ли да пускам?

Don_Bazilio

Че пускаш, щото е обществен превоз на товари. Дори и един бордюр да возиш от фирма А до фирма Б - па че пускаш...

g_dandy

ЧМР май значеше международна товарителница?!

Don_Bazilio

Цитат на: g_dandy - Сряда, 18 Април, 2012, 16:22:56
ЧМР май значеше международна товарителница?!

Да, за всички страни от Европейския съюз - включително и БЪЛГАРИЯ. Тя замества БГ пътния лист и БГ товарителницата!

Don_Bazilio