• Welcome to Форум на българските шофьори.

Правописът във форума

Започната от admin, Неделя, 17 Юли, 2011, 17:47:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Roshko

Цитат на: mylord56 - Неделя, 20 Май, 2012, 01:49:26
Не че не мога да ти отговоря, но не искам. Все пак беше казал "сбогом". А човек трябва да си държи на думата. Пък и те чета в "другия форум", та си имам мнение.

По Конституция имаш пълното право да изкажеш свободно мнението си. Да ти кажа ли как изглежда отстрани когато заявиш желание, но се откажеш да го правиш? Мислим треба се сетиш сам...  ;D

Roshko

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: Росен Димитров - Рошко - Неделя, 20 Май, 2012, 01:39:08
Момци, не се земайте толку насериозно, бре! Кви ора сте Вие, ако не познавате българския фолклор? ..., сте им правили забележка да говорят на книжовен български? Половината май сте по-големи от мен, срамота! Аман от комплекси... :)
В българския език има стотици чуждици. Предлагам да се забранят думи като - пост, лаптоп, нетбук, таблет, сайт, джиесем... другите ще ги добавям в движение!

Отделни думи е нормално. Веднъж се замислих колко турцизми има. А някой нямат никакъв аналог в българския. Например: Кибрит, юрган и много други.

Има потребители, които над половината от думите им са чуждици, диалектни и задължително оспамват (нежелано, нямащи какво да кажат) всяка тема. Дори някой, са интелигентни, явно съвсем нарочно.

Цитат на: SEMPER - Неделя, 20 Май, 2012, 01:42:48
И аз мисля, че прекалените светци и на Бог не са драги.

Форума си е вариант на общуване, кой ще хвърли първи камъка и ще каже че говори винаги граматично правилно ?

Аз не твърдя за себе си. На времето много малко учех граматика, ама като има желание, поне върви към по-добре. Поне техническите грешки могат да се избегнат, чрез речника в браузъра. Да не знаеш, че спрежението на глагола "съм" в първо лице единствено число е "аз съм". И се пише всеки път "аз сам от балгария", поправя се по няколко пъти и нищо. Тези хора не четат ли вестници, списания, книги едва ли. Не гледат ли филми  със субтитри, там обикновено се пише правилно. Не се ли питат? Защо онези пишат: "Аз съм, от България", а аз: "аз сам от балгария"? Да не би, някой да е в грешка?

Някой хора, държат да затвърждават мнението: "Шофьорите са утайката на обществото"!

Тук четат и външни хора. Много теми се разискват, като се търси нещо в Интернет, често се препраща и към Форума. Какво впечатление искаме да предизвикваме. За това е важно да се пише грамотно. Да не се излагаме.
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

МИНКО ИЛЧЕВ

Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.

Roshko

Усмивчицата и/или вмъкването на фолклор в някои от постовете ми има предназначението да подскаже,
че шеговито съм попреувеличил, украсил малко поста, та да не се фпрегат прекалено читателите,
но по минусчетата в профила си разбирам при каква част от тях надделява комплексарщината.  
И аз съм за максимизиране, но не абсолютизиране на грамотността! Да сте ми живи и здрави! ;)

loshdancho

На прекалените светци относно правописа ще кажа- дори в книгите има герои с  неправилен говор , диалект и правопис.
Това обогатява езика и дава колорит на произведението.
Но трябва да се прави разлика кога това е съзнателно и технически издържано и кога неграмотно.
ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

!na

Цитат на: МИНКО ИЛЧЕВ - Неделя, 20 Май, 2012, 02:45:34
     Тук четат и външни хора. Много теми се разискват, като се търси нещо в Интернет, често се препраща и към Форума. Какво впечатление искаме да предизвикваме. За това е важно да се пише грамотно. Да не се излагаме.

Напълно вярно. Истината е, че именно с присъствието и участието си в този форум можете да промените или затвърдите създаденото мнение в обществото.

Цитат на: МИНКО ИЛЧЕВ - Неделя, 20 Май, 2012, 02:45:34
      Някой хора, държат да затвърждават мнението: "Шофьорите са утайката на обществото"!

Не съм толкова крайна в мнението си и не мисля, че който и да е умишлено цели това.

Но и не мисля, че радетелите за правилно писане абсолютизират нещата.
My truck runs on diesel, I run on 100% passion

Бриги Магнито

Роска ,Дане спора е безсмислен момчета.Някой хора не разбраха,че Българският фолклор ни е отличителна чертица,Българският език е с най-много словосъчетания,това си е техен проблем и тъй като един от главните виновници е ,мойта натурка,пожелавам Ви всичко най-добро с правописчето.
На г-н Тракерчо е безмисленно да се обяснява,че модераторите използвали диалект са го направили с цел да разтоварят всекидневното напрежение.
Господа модератори тук беше място ,където Българския шофьор бил той млад,стар,кандитат и т.н. можеше да сподели свойте проблеми,да изрази своето мнение,да сподели опит дори и знания,да се пошегува колегиално.
Вие се опитвате да го направите училище за правопис.
Щом Ви влече ,Ви пожелавам успех,но знайте Българският диалект и Българският език е Българският народ ,народ богат на диалекти и богат език на изразяване.

П.П.Аре чао от бацко.Метнете едно банче ,че от тук тататък ще Ви запозная и с цветущите пцувни у Българският език.

admin

Бриги, има хора, на които никой и нищо не може да обясни. Моят съвет е да се наслаждаваш на хубавото време и да не се задълбаваш в непосилни задачи. Умишлено от много време насам не коментирам изобщо темата за диалектите, защото както Минко Илчев обясни, всеки от нас в малка или в голяма степен говори и пише на диалект.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

wolves

Човеците са различни,всеки сам за себеси и затова са интересни.Не ни прват в калъпи нали?

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: wolves - Неделя, 20 Май, 2012, 12:21:37
Човеците са различни, всеки сам за себе си и затова са интересни. Не ни правят в калъпи нали?

По-важно е различните мнения. Или по различната неграмотност да се различаваме? Кой имаш в предвид, кой иска да сме еднакви. Правилата по пътя, лошо нещо ли са. Ако всеки кара по "собствено мнение", май стават големи бели.

Мисля съм, що годе ясен. И аз не съм кой знае, колко грамотен. Ама се уча.

Поне кажете: "Гордея се, че съм неграмотен и все по-неграмотен ще ставам". ТОВА ЛИ СЕ ОПИТВАТ, ДА ДАЖАТ, НЯКОЙ?!

wolves

Много крайно мнение имаш.Неграмотен все пак е човек който не може да чете и пише.Та дали преди 100год примерно са били неграмотни хората които са знаели ,Четмо и Писмо,от прекомерно напъване тури сите под един знаменател.И щото сме всезнайковци изглежда  сме на туй дередже.

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: wolves - Неделя, 20 Май, 2012, 13:27:41Много крайно мнение имаш. Неграмотен все пак е човек който не може да чете и пише.Та дали преди 100 год примерно са били неграмотни хората които са знаели, Четмо и Писмо, от прекомерно напъване тури сите под един знаменател.

Не е ясно на кой отговаряш. Нищо конкретно, почти нищо не разбрах. Ако е нещо важно, бъди по-ясен. Поне кажи какво преча на живота ти?

Кой има крайно мнение? Казах, че не съм много грамотен. Почти крайно мнение е.

Цитат на: wolves - Неделя, 20 Май, 2012, 13:27:41И щото сме всезнайковци изглежда  сме на туй дередже.

За много други е ясно с дереджето. Аз където съм работил до сега са ми платили, поне досега. С бивши работодатели, нямам проблеми. И сме в добри отношения.
      С бивши гаджета - да, имам проблеми. Във "Форума на билите им шута гаджета", се оплаквам, непрекъснато - какви са жените!

wolves

За тебе беше.Не ти знам историята а и ич не ме интересира.Неам идея що така си мислиш.По конкретен за какво?Не сфащам ко иде реч,неграмотен съм по твойте критериии

georgi87

Евала ви бацета продължавайте в същия дух подкрепям писането и говоренето на всякакъв вид диалект.

Lorinser

Диалекти много в България, ама и лигавщината на някой хора е пресилена.

Причина за редакция: Обидни думи!!!

динко

:)Хубава тема,кибрит във всички краища на родината и за всички е ясно за какво иде реч,но не всички знаят немски език за да знаят какво точно е хенгер.А тиражия сигурно е човек носещTIR карнет.Шофьорска терминология,цял куп неща казани или чути от някой, повторени потретени и понеже звучат чуждо тоест модерно...аз си използвам още старата терминология,камион с ремарке и камион с полуремарке,а шофьора си е пак чуждица думата.Има много неясноти поне за мен,може и от топлото да сее получило.Живи и здрави и много късмет.

динко