• Welcome to Форум на българските шофьори.

Коментар по наредба Н-3 от 07.04.2009

Започната от g_dandy, Понеделник, 15 Август, 2011, 10:58:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

g_dandy

Бихте ли коментирали следната извадка от въпросната наредба:
        "ИЗИСКВАНИЯ ЗА ВРЕМЕТО НА УПРАВЛЕНИЕ, ПРЕКЪСВАНИЯТА И ПОЧИВКИТЕ НА ВОДАЧИТЕ ПРИ ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРЕВОЗИ С ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, ПОСОЧЕНИ В ЧЛ. 3, БУКВА "А" ОТ РЕГЛАМЕНТ (ЕО)  № 561/2006 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА ОТ 15 МАРТ 2006 Г. ЗА ХАРМОНИЗИРАНЕ НА НЯКОИ РАЗПОРЕДБИ ОТ СОЦИАЛНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, СВЪРЗАНИ С АВТОМОБИЛНИЯ ТРАНСПОРТ, ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА РЕГЛАМЕНТИ (ЕИО) № 3821/85 И (ЕО) № 2135/98 НА СЪВЕТА И ЗА ОТМЯНА НА РЕГЛАМЕНТ (ЕИО) № 3820/85 НА СЪВЕТА
Чл. 4. (1) Дневното време на управление не трябва да надхвърля 10 h.
(2) Общото време на управление за период от две последователни седмици не трябва да надвишава 90 h.
Чл. 5. (1) След период на управление 4 последователни часа водачът е длъжен да спази прекъсване от най-малко 30 min.
(2) Прекъсването по ал. 1 може да бъде заменено с прекъсвания от най-малко 15 min всяко, вместени в периода на управление на превозното средство.
Чл. 6. (1) За всеки период от 24 h след края на предходната дневна или седмична почивка водачът е длъжен да е ползвал дневна почивка от най-малко 11 последователни часа.
(2) Дневната почивка може да бъде намалена до 9 последователни часа най-много три пъти седмично, при условие че водачът ползва като компенсация съответната почивка преди края на следващата седмица.
Чл. 7. Максимум след шест 24-часови периода от края на предходната седмична почивка водачът ползва нова седмична почивка от най-малко 24 последователни часа."

g_dandy

admin

А аз защо си мисля, че максималното време за управление може да е 4.5 часа, последвано от 45 минути почивка?
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

antoniyu

Това си мисля е отменено и е заместено с това

Член 6
1. Дневното време за управление не следва да надхвърля девет часа.
Независимо от това дневното време за управление може да бъде удължено до максимум
10 часа не повече от два пъти седмично.
2. Седмичното време на управление не трябва да надвишава 56 часа и не трябва да води
до надвишаване на максималната продължителност на работната седмица, определена в
Директива 2002/15/ЕО.
3. Общото време на управление през всеки две последователни  седмици не  трябва да
надвишава 90 часа.
4. Дневното и седмичното време на управление включват цялото време на управление
на територията на Общността или на трета страна.
5. Водачът регистрира като друга работа всяко време, прекарано съгласно описаното в
член 4, буква д), както и всяко време1 използвано за управление на превозно средство,
използвано за търговски операции, които не попадат в обхвата на настоящия регламент,
и  регистрира  всички  периоди  на  разположение,  съгласно  определението  в  член 15,
параграф 3, буква в) от Регламент (ЕИО) № 3821/85, от неговата последна дневна или
седмична  почивка.  Тези  записи  се  вписват  ръчно  на  регистрационен  лист,  на
разпечатката  или  като  се  използват  устройствата  за  ръчно  въвеждане  на  данни  на
записващото оборудване.
Член 7
След  период  на  управление  от  четири  часа  и  половина  водачът  ползва  непрекъсната
почивка по време на работа от поне 45 минути, освен ако не ползва почивка.
Тази почивка по време на работа може да бъде заменена с почивка по време на работа
от поне 15 минути, последвана от почивка по време на работа от поне 30 минути, като
двете почивки са разпределени през периода по такъв начин, че разпоредбите на първи
параграф да бъдат спазени.
Член 8
1. Водачът ползва дневни и седмични почивки.
2. За всеки период от 24 часа след края на предходната дневна почивка или седмична
почивка водачът трябва да е ползвал следващата дневна почивка.
Ако  частта  от  дневната  почивка,  която  попада  в  този 24-часов  период,  е  поне  девет
часа, но е по-къса от 11 часа, въпросната дневна почивка се разглежда като намалена
дневна почивка.
3.  Дневната  почивка  може  да  бъде  удължена  до  нормална  седмична  почивка  или
намалена седмична почивка.
4.  Водачът  може  да  има  най-много  три  намалени  дневни  почивки  между  всеки  две
седмични почивки.
цигарените кутии?
А защо няма снимки на гладуващи деца върху опаковките на McDonald's?
Защо няма снимки на измъчвани животни върху опаковките на козметични продукти?Защо не поставят снимки на жертви на пияни шофьори,върху бутилките с алкохол ?Защо да няма снимки на нечестни и крадливи политици.

!.!.!

Цитат на: admin - Понеделник, 15 Август, 2011, 11:20:52
А аз защо си мисля, че максималното време за управление може да е 4.5 часа, последвано от 45 минути почивка?
Защото си е така :).
Аз съм си Аз. Свиквайте. :)

g_dandy

И аз карам по тия правила, но не знам кое е последно и актуално.

antoniyu

Цитат на: g_dandy - Понеделник, 15 Август, 2011, 11:44:34
И аз карам по тия правила, но не знам кое е последно и актуално.

Това което публикувах е по 561 мисля,че тя е актуална.

www.rta.government.bg/n_uredba/reglament561.pdf
цигарените кутии?
Защо няма снимки на измъчвани животни върху опаковките на козметични продукти?Защо не поставят снимки на жертви на пияни шофьори,върху бутилките с алкохол ?Защо да няма снимки на нечестни и крадливи политици.

Димитър Гебшеменов

мразим когато се ебават с мен...ебават ли се с мен-значи се подиграват с моето семейство.....а подиграят ли се с него-не давам гаранции за това какво ще направя....успех на работодателите..........При самохвалците, както и при позлатеното оръжие, вътрешното не отговаря на външното.

admin

Цитат на: Димитър Гебшеменов - Понеделник, 15 Август, 2011, 11:57:51
Карам си на 3-ки.....Нямам дерт ;)

На по три часа е най-добре. Лично за мен четири часа и половина каране уморява много.

g_dandy

РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 561/2006 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА
СЪВЕТА
от 15 март 2006 година

за хармонизиране на някои разпоредби от социалното законодателство, свързани с
автомобилния транспорт, за изменение на Регламенти (ЕИО) № 3821/85 и (ЕО)
№ 2135/98 на Съвета и за отмяна на Регламент (ЕИО) № 3820/85 на Съвета

Обърнете внимание на датите на двата документа!

antoniyu

Цитат на: Димитър Гебшеменов - Понеделник, 15 Август, 2011, 11:57:51
Карам си на 3-ки.....Нямам дерт ;)

Колко почивка правиш на 3-ки,защото видях колега да кара на 3-ки но правеше 30мин пауза което според мен е грешно.
След 4,30 трябва 45 мин, а когато караш 3 и правиш 30 мин на следващият 1,5час трябва да спреш за 15 мин което пак е в разрез защото първата почивка трябва да е минимум 15 мин не по-рано от 2 часа каране и втората 30 мин.
Та ако не се направи втората почивка 30 мин се оказва,че караш 6 часа с 1 час почивка,така си мисля де и така разбирам регламента.
цигарените кутии?

Димитър Гебшеменов

карам 2-ка на 3-ки-пауза не правя.когато съм сам-45 мин...
мразим когато се ебават с мен...ебават ли се с мен-значи се подиграват с моето семейство.....а подиграят ли се с него-не давам гаранции за това какво ще направя....успех на работодателите..........При самохвалците, както и при позлатеното оръжие, вътрешното не отговаря на външното.

antoniyu

Цитат на: Димитър Гебшеменов - Понеделник, 15 Август, 2011, 12:06:41
карам 2-ка на 3-ки-пауза не правя.когато съм сам-45 мин...

Е така на двойка да и аз карам когато съм на двойка така.
цигарените кутии?

g_dandy

"РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 561/2006 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА
СЪВЕТА
от 15 март 2006 година"

"НАРЕДБА № H-3 ОТ 7 АПРИЛ 2009 Г"

мисля си,че по-новата наредба отменя по-старата.
Чувал съм,че в някои държави не признават 4,5 часа каране.

antoniyu

В самото заглавие си пише наредба което мисля е само за България,а другото е регламент.
Наредбата просто тълкува и  регламента ето какво пише в наредбата.

Глава първа.

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят:

1. изискванията за времето на управление, прекъсванията и почивките на водачите при извършване на превози с превозни средства, посочени в чл. 3, буква "а" от Регламент (ЕО) № 561/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2006 г. за хармонизиране на някои разпоредби от социалното законодателство, свързани с автомобилния транспорт, за изменение на Регламенти (ЕИО) № 3821/85 и (ЕО) № 2135/98 на Съвета и за отмяна на Регламент (ЕИО) № 3820/85 на Съвета (ОВ L 102/2006 г., Специално издание на български език, глава 05, том 8, стр. 214-226), (Регламент (ЕО) № 561/2006);

Ето това е член 3 които нас не ни засяга.

Член 3
Настоящият регламент не се прилага към автомобилен превоз с:
а) превозни средства, използвани по редовни линии, когато маршрутът на въпросната
линия не надвишава 50 километра;
цигарените кутии?

antoniyu

цигарените кутии?