Последни публикации
Форум на българските шофьори
Сряда, 12 Май, 2021, 12:09:21 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
driver-bg.eu
 
   Начало   Обяви Мрежа Галерия Търси Календар Членове Етикети Вход Регистрация Чат  
mobimax.bg
collapse
Страници: [1] 2 3 ... 10
 1 
 -: Вторник, 11 Май, 2021, 09:15:44 
Започната от transintersimona - Последна публикация от transintersimona
Trans Inter Simona”S.L. с база в Campohermoso( Almeria) ,
Набира международни шофьори С+ E – единички и двойки за хладилници. Влекачи EUR 6 . Хладилни ремаркета.
Изисквания:
- С опит в Европа
- С документи за работа в Испания- с предимство
- Да живеят в Испания- ще са с предимство
- Отговорни и можещи да уплътнят правилно работното време и часовете за каранe ( да познават Регламента)
Предлагаме:
- Започване веднага
- Испански трудов договор
- Твърда заплата - 1000 EUR
- Заплащане по 0.10 EUR на км
- Целогодишна работа
- Работа по време на празници – Коледа, Нова година , се заплащат допълнително 400 евро
- Платена годишна отпуска – размер на твърдата заплата
За повече информация тел: 0034 683 435 222 и transintersimona@outlook.com

 2 
 -: Понеделник, 10 Май, 2021, 23:33:04 
Започната от МИНКО ИЛЧЕВ - Последна публикация от МИНКО ИЛЧЕВ
     Трудно ли е създаването на форум или е по-трудно поддържането?! Мога да се съглася, че не е особено трудно създаването и дори изобщо не е скъпо. Имаше тук един от дълбокия Северозапад, който каза лесно се прави и лесно се поддържа. И много шумно и парадно поиска изтриване на профила си (не само той) - Красимир Тодоров. За кой ли път ще напиша, членството в даден форум (повече за този имам предвид) не задължава писането в него. Можеш дори и да не четеш, за форумите се използва браузър, единствената опасност е като търсиш с търсачка може да попаднеш към препратка и да прочетеш в даден "гаден" форум. Но необяснимо е как се чувстват задължени да пишат и държат да се прекъсне връзката - профила. За мен парадното напускане е детско поведение. Ама детско поведение от привидно възрастни е грозно. Та този същият от Северозападналата част искаше да ми подарява домейн на стойност 2 лв (доколко знам към 10 лв бил тогава). Може би да си направя форум или защото нямам 2 лв?!

     За форума много важно е участниците в него. Как е по-добре да хванеш да си ги обучаваш буквално години - кирилица, някаква подредба на писане, някаква хигиена на общуване. Тази борба с писане на кирилица съвсем не проста работа. Всичко това става с много време и усилия и наказания. Дали не е по-лесно да си откраднеш просто такива "обучени" и избегнеш всички негативи?! Разбира се всичко това да става с много "аргументи" как просто тук са тормозени, измъчвани, бити и тази ще я пропусна, но е ясна каква е. Това добре го умеят: политиците, жените са природно надарени с подходящи качества и онези от новия пол. Забелязвате ми, че нищо мъжко няма? Изобщо много е по-важно да си плямпало, а какво покритие имаш много малко хора обръщат внимание, важното е да предлагаш "светло бъдеще".

 3 
 -: Понеделник, 10 Май, 2021, 22:29:45 
Започната от Бриги Магнито - Последна публикация от МИНКО ИЛЧЕВ
     Едни избори минаха, при ЯК напън и обичайните изборни манипулации (В САЩ направиха страшни манипулации за изборите, та у нас ли ще пропуснем), резултатите са незадоволителни. Тоест този които ни строи магистрала (със собствени пари), после ги ремонтира (със собствени пари), после пак ги ремонтира (със собствени пари). Дава пари на пенсионерите (собствени пари), построи ни метро (със собствени пари). Иначе казано ТОЙ, ТОЙ, ТОЙ, а когато скромно говори за себе си - АЗ, АЗ, АЗ!!! Дори предлагам църквата (и без друго винаги църквата е с държавата) когато се говори за Исус, като: Той, Него. Да се пише с малки букви и да се даде правото на Тиквата - Той, Него...!

     Разбира се идва лошо време за тези които са на служби не заради някакви качества, а заради предаността си към вожда Тиква, могат да останат без работа или да почнат да работят за заплатата си!
     Вероятно няма да работят още дълго - гнусните гербаджийски тролчета! Които са навсякъде по социалните мрежи, дори и тук.

     Започват много малка част от престъпленията да излизат наяве, но поне крачката е направена. Факт е, че в затворите има напълно невинни или с прекомерна мярка хора. Но още повече има престъпници които са по върховете в политиката (ако кажем почти всички е близо до истината). Ето и малка част или поне началото на такива които неправомерно са извън затвора:


     https://youtu.be/dl9gI3EefJY

 4 
 -: Събота, 08 Май, 2021, 19:05:23 
Започната от admin - Последна публикация от МИНКО ИЛЧЕВ
И къде е този код 95 ако не е тайна и какви права дава?

     Сигурно пак ще се повторя, ама за теб може. В нормалните държави се вписва срещу съответната категория. В България са два курса - квалификация на водача за товари и квалификация на водача за превоз на пътници. За голяма изненада на повечето "велики" шофьори, няма квалификация на водача за товари с ремарке (разлика от С и СЕ) или квалификация на водача за пътниците с прикачено ремарке (DE).

     В България са само и единствено да вида - превоз на товари и превоз на пътници. Дали е малко камионче с допустима маса малко над 3,5 тона или по-голям с ремарке като 40 тона обща допустима маса или 62 тона или повече. Нарича се - квалификация на водача за товари. Автобус с 12, 16, 52 места или 300 с правостоящите е - квалификация на водача за превоз на пътници. Ако има ремарке за пътници предполагам ще е пак същата. В България е забранено превозването пътници, но в Швейцария има. Дори има тролеи с прикачено ремарке и да не пропуснем управлението на тролей е също с - квалификация на водача за превоз на пътници.
     В Германия всичко се кара на едно с един курс. В Германия и на повечето места се кара форма - редовен присъствен курс. В България курсът е задочна форма. Дори няма "очни" (като това няма връзка с очни доктори). Интересно е, че при "дискусии" шофьори и "шофьори" се обиждат на "купена компетентност", подобно на "купените книжки".
    Тази квалификация или компетентност, първи започнаха да я искат в Италия и Словения края на 2010 година. Предполагам, че като Макрон са били загрижени за шофьорите и ги "мотивираха" с около 2 000 евро.

     А има ли нужда от някакви опреснителни курсове и периодично актуализиране на знанията? За българските шофьори - КАТЕГОРИЧНО ДА!!! Отдавна е ясно, че повечето изобщо не са наясно с времето на управление и почивки. Също отдавна е ясно, че са прости, необразовани, неграмотни писмено и всякакви аспекти свързани с професията. Както често се отговаря: те са шофьори! Да, така е няма лошо, ама те се гордеят с това, вместо да научат и да надградят това което отдавана са пропуснали! На мен лично напоследък ми стана ясно, че и правилата за движение не знаят. И какво имат? Имат само ОГРОМНО САМОЧУВСТВИЕ, което е десетки пъти по-голямо от знания и възможности. Да, ама задочно, без очно и няма шанс.


 5 
 -: Сряда, 05 Май, 2021, 06:24:41 
Започната от jovi_fenka - Последна публикация от Valiosport
Имаше някаква уловка с психото но не помня как беше, бях звънял на инструктора и ми спомена че е имал случай след еди колко си месеца се налага ново психо за започване на курса, щото не му го признали.
Преди месец минах през телефона си с ремаркето и номера на инструктора остана там. Дано тези номера да са актуални

 6 
 -: Сряда, 05 Май, 2021, 01:27:12 
Започната от jovi_fenka - Последна публикация от МИНКО ИЛЧЕВ
     Медицинското имаше 6 месеца валидност. Струва ми се откъм психото си добре, щом си отбелязал и придобиване за тролейбус.

 7 
 -: Вторник, 04 Май, 2021, 23:51:55 
Започната от jovi_fenka - Последна публикация от Valiosport
Психото ми е от миналата година и дали ще го признаят за започване на курса, иначе в него е маркирано тролейбус и трамвай. Валидно е до 2023, но не знам при започване на курса дали пак няма да искат ново психо, щото имаше някакъв срок при започване на курс за нова категория и дори да е валидно три години след еди колко си време не го признават.
Ще звъня на инструктора да ми обесни как стоят нещата

 8 
 -: Вторник, 04 Май, 2021, 23:13:18 
Започната от jovi_fenka - Последна публикация от МИНКО ИЛЧЕВ
Е да де точно за код 103 говоря срещу категория D. Категория Ттб в книжката не фигурира. Но за да лепнат кода пак се държи изпит за тролейбус.

     Придобиване на код 103, за изпита в ИА"АА" или психото необходимо за курса?

 9 
 -: Вторник, 04 Май, 2021, 11:04:01 
Започната от admin - Последна публикация от Valiosport
И къде е този код 95 ако не е тайна и какви права дава?

 10 
 -: Понеделник, 03 Май, 2021, 22:41:19 
Започната от jovi_fenka - Последна публикация от Valiosport
Е да де точно за код 103 говоря срещу категория D. Категория Ттб в книжката не фигурира. Но за да лепнат кода пак се държи изпит за тролейбус.

Страници: [1] 2 3 ... 10
* Реклама
* Google Plus
* Реклама
driver-bg.eu
Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal
Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!