• Welcome to Форум на българските шофьори.

Зимни гуми

Започната от admin, Понеделник, 03 Октомври, 2011, 19:30:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

driver70

Вече пета година карам с ЛАСА и съм много доволен,специално за сняг и студ ЛАСА са отлични.

driver70

Pepi Nikolov

Здравейте колеги,по темата относно зимните и летните гуми има много какво да се каже.Според мен най-добре е човек да има два комплекта джанти:стоманени със зимни гуми и алуминиеви с летни гуми.Категорично не одобрявам да се кара целогодишно със зимни гуми,причините за това са страшно много.Относно марките както се казва кучето скача според тоягата.Аз лично не пестя от това,в момента и зимните и летните ми гуми са NOKIAN-произведени са във Финландия-много съм доволен.Преди това съм ползвал Холандската марка VREDESTEIN-също са много добри.Пожелавам ви да сте здрави преди всичко и да нямате неприятни зимни ситуаций на пътя.

Pepi Nikolov

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: Pepi Nikolov - Петък, 28 Септември, 2012, 07:48:40
...
Според мен най-добре е човек да има два комплекта джанти:стоманени със зимни гуми и алуминиеви с летни гуми.Категорично не одобрявам да се кара целогодишно със зимни гуми,причините за това са страшно много.
...

По първото изречение, така съм и аз. На всички коли, съм бил така. А, нещо против, да се "доизносват" зимните, които вече не стават за зимата, да се карат лятото? Да, не са подходящи за тези температури, но в България сме, на български заплати.
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

ivopifeca

За камиона БРИДЖСТОУН,от тоя граифер на копчетата-много добри у снег ;)

Pepi Nikolov

Цитат на: МИНКО ИЛЧЕВ - Събота, 29 Септември, 2012, 18:15:32
     По първото изречение, така съм и аз. На всички коли, съм бил така. А, нещо против, да се "доизносват" зимните, които вече не стават за зимата, да се карат лятото? Да, не са подходящи за тези температури, но в България сме, на български заплати.
Колега трябва да призная че си прав,за заплатите имам предвид,но какво да се прави все пак сме родени тук.Нямам против да се "доизносват" старите зимни гуми през лятото(при мен не може да стане защото съм на различен цолаж).Но трябва да се отчете и факта че зимните гуми на горещия асфалт през лятото имат съвсем други характеристики при спиране и в завой от летните.Така че е въпрос на личен избор,аз компромиси с това не правя.

admin

Днес в Благоевград заваля сняг и въпреки, че само на места е леко заснежено, бързам да се похваля с новите си четири зимни гуми Falken. Засега е рано да споделя впечатления, но ако продължи да вали и натрупа, ще пиша отново.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

Rammbon

Цитат на: admin - Неделя, 09 Декември, 2012, 20:53:08
Днес в Благоевград заваля сняг и въпреки, че само на места е леко заснежено, бързам да се похваля с новите си четири зимни гуми Falken. Засега е рано да споделя впечатления, но ако продължи да вали и натрупа, ще пиша отново.
Невероятни гуми, ще ги усетиш и като натрупа поне 20-25 см сняг , само как тръгва колата, все е едно 4х4. А и спирането е здраво. 5 зими ще си с тях. На утъпкан сняг не ги карай повече от 70км, че се усеща едно приплъзване, но ще свикнеш. На поледица залепват и с 20км/ч ще караш, без мърдане и пързаляне. Бях с такива преди 6 г и бях възхитен от зимна гума на дълбок сняг и внезапно попадане на поледица. Сега съм с Ханкок на едната и Мишлен на другата, но разлика няма. Ханкок го карам 4 г от чисто нов и вероятно още 2 г ще издържат. Катерил съм планински път с 25 см неотъпкан сняг, час след като стигнах на кафето на върха, дойдоха след мен и снегорините .  Мишлена е втора употреба за мен, но на 10 000км от колата на приятел. Меки и евтини гуми са, за мен :)

admin

Имаш право по отношение на леда. На места беше замръзнало днес и въпреки, че карах повече от внимателно, нито веднъж не усетих някъде колата да поднесе. Все едно наистина се лепят за леда. Ще ги пробвам и на сняг и ще пиша как се представят.

dimich87

Преди малко излизах с колата. Не повярвах че е заваляло сняг. До 8 часа нямаше ни дъжд, ни сняг. Така към 10 тръгвам и в един голям баир усещам как на 2-ра на места пробуксува. Тръгнах да се прибирам и реших да не рискувам да спускам баира. Минах по заобиколен път с малък наклон, но с един завой и както си мислех че всичко е наред задницата ме изпревари и се завъртях. Гумите са ми ласса и миналата година не съм имал проблеми, но до сега не съм карал в такава ситуация с току що паднал сняг и никои не е минал по пътя.

abator

На моята кола съм с Марангони, но не съм доволен от тях. На сняг се представят горе-долу добре, но на лед и мокър асфалт се представят зле. Преди години се кефех на снега и си позволявах да вземам някои завои с вратите напред. Веднъж на такъв завой идващия срещу мен се стресна и се бухна в канавката доброволно, въпреки, че не го застрашавах. От тогава си карам и колата и камиона така, че да си стоят стабилно на пътя, независимо от пътните условия.

stoil nedev

Цитат на: abator - Понеделник, 10 Декември, 2012, 08:58:34
На сняг се представят горе-долу добре, но на лед и мокър асфалт се представят зле.
Нашето момче , само да ти обадим на ушенце ;) че гумите ти са за сняг а не за лед.
Гуми за лед които да действуват върху такъв ефективно на повече от 25% няма все още изобретени.
Стресни се, племе закъсняло!   Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!  След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?       
                       Иван Вазов

abator

stoil nedev, благодаря, че ме осведоми! Не съм от вчера зад волана и може да се каже, че вече не си знам километрите. Със сигурност това не са ми първите зимни гуми, а това означава, че имам някаква база за сравнение. Ако искаш да си говорим коя гума колко процента е ефективна на сняг, лед, асфалт и т.н., няма да стане! Нямам за цел да провеждам някакви тестове. Просто споделям моето мнение.

P.S. Извинявай ако съм малко по-рязък, но така ми отговори, че си шибнах задните части в тавана.

American

Да използвам темата да питам за мнение преди да купувам.

Имам кола с 17 джанти и Bolt Pattern: 5 lug 4.5 inch or 114.3mm Medium Offset
Искам да сложа 20 джанти и Bolt Pattern: 5 lug  4.53 inch or 115 mm High Positive Offset

Ще успея ли да завия болтовете ? Има разлика в диаметъра на разположението на отворите от 0.7мм

Благодаря
smoking gun

admin

Не ти препоръчвам да правиш подобна замяна. Разликата не е голяма, но със сигурност болтовете ще бъдат "под напрежение" при завиването им.

Mandor

Ще могат да се монтират. Особено ако са с конусни болтове. Лошото е че при затягането на първият болт, джантата ще се измести към него и това ще доведе до несъвпадане на оста на гумата с оста около която се върти. Като резултат ще има дебаланс и биене дори при идеално балансирани гуми. И както каза Админа болтовете ще са под напрежение и с повишена вероятност да се скъсат.
Като заключение- става за достигане до сервиза, с ниска скорост, но не и за сериозно каране.
Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.
Продавам 405,бензин,на части
На шестия ден Господ видя, че не може да направи всичко и създаде инженерите.

Mandor

Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.
Продавам 405,бензин,на части
На шестия ден Господ видя, че не може да направи всичко и създаде инженерите.