• Welcome to Форум на българските шофьори.

Автовлаковете приближават

Започната от Trucker_Boy, Сряда, 25 Януари, 2012, 22:45:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Trucker_Boy

Първият демонстративен тест по проекта SARTRE (Safe Road Trains for the Environment) е завършил успешно, съобщиха от Volvo Trucks. Тестът е включвал колона от водещ камион, следван от 3 автомобила. По време на изпитанието колоната се е движела с максимална скорост 90 км/ч и е поддържала дистанция между автомобилите не повече от 6 м, като параметрите на движението са контролирани автоматично.
SARTRE се движи от 7 европейски партньори. Съсредоточен е върху развитието на технология, която може да се прилага върху конвенционалните магистрали, при които движението в колона се извършва редом с други участници в движението. Същността на проекта е създаване на система за автоматизирано движение на група автомобили. Замисълът е тя да позволява придвижването им в пакет/конвой, воден от пилотен автомобил, управляван от професионалист. Всеки от автомобилите в колоната уточнява разположението си, като оценява своята дистанция, скорост и посока в зависимост от предния. Всички коли са независими една от друга и могат да напуснат групата във всеки момент. Докато са в нея обаче, всеки водач е свободен от задълженията си по управлението на автомобила и може да почива или да се занимава с друго, докато конвоят следва пътя към крайната точка. Отчитайки, че технологията автовлак за европейските магистрали не е само технически въпрос, SARTRE също включва проучвания и дискусии, в които участват технически експерти, политици, законодатели и изследователи на безопасността на движението. При последния семинар са били обсъдени и правните регламенти, свързани с отговорността за производителите и за шофьорите при използване на автоматизирани превозни средства. В бъдеще ще се работи върху изготвяне на обща терминология и критерии за определяне на напълно, частично или високо автоматизирано превозно средство.По този начин трябва да се преодолеят различията между националните правни рамки. Развитието на магистралните автовлакове ще се насърчава като по-безопасен начин на транспорт. Идеята е че колоната се води и управлява от един професионалист и при нужда времето за реакция е много по-кратко. Намалени са и разходът на гориво, и въздействието върху околната среда, тъй като автомобилите се движат плътно един зад друг и се възползват от въздушния коридор, отворен от предното превозно средство. Малката и постоянна дистанция позволява по-пълно използване на капацитета на пътищата.

Проектът SARTRE е съфинансиран от Европейската комисия в рамките на програмата Framework 7. Той е в ход от септември 2009 година и под ръководството на британския Ricardo UK Ltd се развива със сътрудничеството на Idiada et Robotiker-Tecnalia, Испания, Institut für Kraftfahrwesen Aachen/IKA (Института за автомобилни технологии в Аахен, Германия), SP Technical Research Institute of Sweden (Института за технически изследвания в Швеция), Volvo Car Corporation и Volvo Technology, Швеция. Volvo Truck Corporation участва в проекта SARTRE чрез Volvo Technology Corporation - поделение на шведската група за развиване на нови концепции и технологии. "Участието ни в SARTRE позволява да се търсят решения за по-ефективен и по-сигурен транспорт с потенциал да икономия на гориво. То ни дава възможност да проучим транспортни решения за бъдещето и да се възползваме от задълбочените изследвания, извършени в Volvo Trucks и Volvo Technology", казва Карл Йохан Алмквист, директор по безопасността на движението и продуктите в шведската компания. Източник: www.kamioni.bg
www.sbps.eu
Сдружение на Българските Професионални Шофьори

Trucker_Boy

www.sbps.eu

dimich87

В Русенсия университет уча и преди година правих презентация на тази тема. Предлага тази технология да се движат не 3, а до 5 камиона след водещия автомобил. Това е хубав проект, но според мене има и доста недостатъци...
Предимство би имало единствено ако за камионите се направи отделна лента по автомагистралите и леки коли там не могат да навлизат.

dimich87

Trucker_Boy

Цитат на: dimich87 - Четвъртък, 26 Януари, 2012, 15:04:17
В Русенсия университет уча и преди година правих презентация на тази тема. Предлага тази технология да се движат не 3, а до 5 камиона след водещия автомобил. Това е хубав проект, но според мене има и доста недостатъци...
Предимство би имало единствено ако за камионите се направи отделна лента по автомагистралите и леки коли там не могат да навлизат.

Много интересна тема.
Малко е невероятно в страни като България да се създаде допълнителна специална лента за тези автовлакове.
Би ли споделил в какво се е състояла презентацията която си правил ?
www.sbps.eu

dimich87

Ами в общи линии е това което си написал. Системата още е в тестов период, на полигони и работи добре когато са камионите в колона. Но при изпреварване на колоната от друг автомобил без такова устройство може да наруши сигнала и съответно останалата част от колоната е неуправляема.
за това тази система може да се приложи при положение че има лента в която да се движат такива камиони, та дори и автомобили. Сигнала се предава от кола на кола и така практически колоната може да бъде безкрайна. Проблем има също и с напускането от колоната. Така автомобила който напуска става водещ за останалата колона ако не изклучи устройството. А ако изклучи устройството останалата част от колоната остава без сигнал който да ги управлява.

П.П. Всичко е електроника и радио сигнал, което винаги може да се повреди и да има много тежки последици. Поради тази причина съм скептичен и не я одобрявам тази система.

Бриги Магнито

А как стой въпроса ако автомобил от колоната катастрофира,какво се случва ако водача направи грешка и да кажем излезне от пътя ,също при качване на байр как стой въпроса с различната скорост на автомобилите в колоната.
Не е ли рисково сигнала който се подава на участниците в колоната да получи смущения или нещо от сорта и да доведе до трайни увреждания на некой от колоната.
Тва с тия автовлакове ,както ги наричате ми се струва голяма тъпня.
Същото е и системата взимаща сигнал от монтирани в платното предаватели.
Лично мнение.
Но определено е интересно какви са плюсовете и минусите на такива системи,доколкото ми увира акъла аварийните спирачки на Тракторс действат на подобен принцип засича автомобила пред вас и ако много близо маа спирачките,до тук лошо няма стига отдолу да не е лед. ;)
Волво също имат някви сензори за мъртви точки ,които предполагам действат на същия принцип макарче за ефективността им съм меко казано скептично настроен.
Бе хубаво е да се мисят системи,но мислещи,че сега май системите колко помагат толкова и вредат.
Пак лично мнение.
То па и кво мнение имам кат съм глъм та отскачам.

dimich87

При сблъсък не челния автомобил не знам какво става. Но при качване на баири и намаляне на скоростта има начини да се регулира. Има автопилот който поддържа скоростта. Не съм карал камион с автопилот. Но леките коли които съм карал в БГ са меко казане не доизмислени. В САЩ авто пилота управлява както педала на газта, така и педала на спирачките. Имаше един много стръмен баир и когато съм се спускал на директна винаги буса се засилваше доста, а когато го пусна на автопилот примерно с 40 мили за час си поддържаше скоростта до долу и после на равното започна да си подава газ. Така предполагам че и на камионите ако единия започне да намаля и другия ще го прави. Тази система е направена и да се поддържа дистанция от предното МПС. Така дори и когато навлезе друго МПС си прави дистанцията без да има сигнал. Но така се нарушава връзката в колоната и веднага трябва да се хване геврека и да продължи шофьора.

Бриги Магнито

Добре де ,но да приемем ,че водещия камион е празен ,а следващия го е пълен  при изкачване няма как да са комплект.
Също така при слизане ако празния слиза с 80 км да кажем,пълния да приемем че и той го следва при едно спиране става страховито,празният ще спре ,пълният също ,но в него или греша.

Апропо некой,че ме светне ли темата чий го дири у раздел ,,ремаркета,, ?

loshdancho

ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

loshdancho

ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.