• Welcome to Форум на българските шофьори.

Какъв камион предпочитате да карате,автоматик или класиката със скоростен лост?

Започната от georgi87, Сряда, 21 Март, 2012, 00:32:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Кое ви харесва повече?

Автоматик
40 (62.5%)
Скоростен лост и 3 педала
24 (37.5%)

Общ брой гласове: 63

georgi87

Аз лично предпочитам да е със скоростен лост и 3 педала.Особено зимата когато има сняг е много по-добре от автоматика.

georgi87

trenti

"Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат!"

trenti

"Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат!"

driver1

Много съм бил против аутоматиците до момента в който се качих на такъв. Сега не искам да погледна класиката.

!na

Георги, поздравления за темата. +1
Ще я следя с интерес.

Цитат на: driver1 - Сряда, 21 Март, 2012, 01:38:39
   Много съм бил против аутоматиците до момента в който се качих на такъв. Сега не искам да погледна класиката.

Моите впечатления са същите.
Повечето водачи, които не са карали автоматик, предпочитат ръчната и имат непоколебима убеденост, че автоматика не става. ;)
My truck runs on diesel, I run on 100% passion

bad_kras

И аз предпочитам автоматика , много е по удобно . Дори в градски условия докато стигнеш до адреса си е супер да караш с автоматични скорости.  Виждал съм как някои колеги от бързина угасват на някой светофар с мех.скорости. Това с автоматика е невъзможно да се случи.
>>>www.sbps.eu<<<  *** СБПШ ***             

driver1

Цитат на: bad_kras - Сряда, 21 Март, 2012, 10:50:39
И аз предпочитам автоматика , много е по удобно . Дори в градски условия докато стигнеш до адреса си е супер да караш с автоматични скорости.  Виждал съм как някои колеги от бързина угасват на някой светофар с мех.скорости. Това с автоматика е невъзможно да се случи.

Tочно това пропуснах да кажа - когато търсиш адрес в градски условия е страшно удобен.

admin

Ина, имаш ли представа каква е разликата в цената между камион с ръчни скорости и такъв с автоматични? Имам предвид два еднакви нови камиона с единствената разлика в скоростната кутия. Явно цената е определяща и затова повечето камиони се купуват с ръчни скорости.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

kkkvd

Колата ми е с автоматик, вече няма дилема. Относно камион, бих пробвал с автоматик... Само в лед като се заглавиш няма да е приятно, ама пък колко често е това..

Дамян Йончев

Аз искам да си ги превключвам сам :)
Писва ти особено ако си със някой слаб камион по баирите да връщаш скорости но мене лично по ми харесва.

driver1

Цитат на: Дамян Йончев - Сряда, 21 Март, 2012, 13:13:46
Писва ти особено ако си със някой слаб камион по баирите да връщаш скорости но мене лично по ми харесва.

При Рено-Премиум, което карах, имаше опция за изключване на аутоматика и превключване на скоростите от джойстик на волана.

!na

Цитат на: admin - Сряда, 21 Март, 2012, 12:29:21
Ина, имаш ли представа каква е разликата в цената между камион с ръчни скорости и такъв с автоматични? Имам предвид два еднакви нови камиона с единствената разлика в скоростната кутия. Явно цената е определяща и затова повечето камиони се купуват с ръчни скорости.

Имам, да, много ясна при това.  ;)
Всичко е въпрос на математика - разликата в цената се изплаща много пъти във времето от приноса на автоматизираната трансмисия към намаляването на разхода за гориво, оптимално оползотворяване ресурса на двигателя и увеличаване производителността на водача.

Цитат на: Дамян Йончев - Сряда, 21 Март, 2012, 13:13:46

Винаги можеш да превключиш на режим ръчна смяна на предавките.
Поне с I-Shift на Volvo е така.

SEMPER

Цитат на: !na - Сряда, 21 Март, 2012, 19:08:06
разликата в цената се изплаща много пъти във времето от приноса на автоматизираната трансмисия към намаляването на разхода за гориво,

Не знам да има кутия, която да спести повече гориво от мен самия.  ;D ;D ;D

Иначе автоматика си е благинка
Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

godji

Давам глас за автоматика само защото карам такъв  :D
Скоростната кутия няма никаква разлика с тази с ръчното упр-е ,и предполагам че цената на двата камиона няма да е с кой знае каква разлика ! Вярно е че гори по-малко от другите Актроси които имаме но ...... има едно но - имаме още два автоматика и те горят колкото останалите ,като сложиш и Адблу-то отива и повече ! Така че !na  е права ,но разхода пак си зависи от зад воланното устройство  :)
На Актроса също можеш да минеш на ръчно управление , но то е за преодоляване на наклони със завои и продължително спускане ,в сняг при движение със бавна скорост или евентуално при изпреварване ако се налага да го изръчкаш малко ! През останалото време е сигурно че ще вдигнеш разхода ако караш на ръчни ! Зимата също не е кой знае какъв проблем (поне моята композиция ) - тази зима веригите само се возеха в краката на пътника на топло  ;)
БЪДИ РАЗУМЕН !КАРАЙ ВНИМАТЕЛНО !Не карайте и не поствайте когато сте пили - после може да съжалявате !

admin

Цитат на: !na - Сряда, 21 Март, 2012, 19:08:06
Имам, да, много ясна при това.  ;)
Всичко е въпрос на математика - разликата в цената се изплаща много пъти във времето от приноса на автоматизираната трансмисия към намаляването на разхода за гориво, оптимално оползотворяване ресурса на двигателя и увеличаване производителността на водача.

Винаги можеш да превключиш на режим ръчна смяна на предавките.
Поне с I-Shift на Volvo е така.

Посочи някакви примерни данни, стига да не представляват някаква поверителна информация.
А иначе аз лично съм очарован от I-Shift-а. По време на състезанието имах възможност да направя съпоставка със старата автоматика на Волво.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

!na

Цитат на: godji - Сряда, 21 Март, 2012, 20:27:14
... Така че !na  е права ,но разхода пак си зависи от зад воланното устройство  :) ...

Смее ли някой да каже нещо друго  ;D

Цитат на: admin - Сряда, 21 Март, 2012, 20:29:14
Посочи някакви примерни данни, стига да не представляват някаква поверителна информация.
А иначе аз лично съм очарован от I-Shift-а. По време на състезанието имах възможност да направя съпоставка със старата автоматика на Волво.

Няма да навлизам в подробности, а и темата не е за това кое е по-скъпо, а какво предпочитате.
Но да кажем грубо, че разликата ориентировъчно е от порядъка на 2%.

!na