• Welcome to Форум на българските шофьори.

Метан

Започната от Scania Power, Понеделник, 11 Март, 2013, 23:51:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Scania Power

Не знам ама при мене аз като си свалих акумулатора и жичката за паметта се откачи от болчето и после като свързах другия акумулатор видях че настройките които бях направил преди на борд компютъра там за дата месец година и час са се променили и също така ми изчезнаха км-те които съм минал а само ми седят тези оригиналните 143200 и няколко.Забравих да допълня тази жичка беше свързана към ,,+,,.

Scania Power

human1970

Много съм учуден на това, което описваш. Моята кола също е с обикновена метанова уредба. Ключето за метан-бензин се превключва ръчно. Много пъти съм сменял акумулатора и съм държал колата без акумулатор по една нощ - такъв проблем не ми се е случвал. Интересно, че това автоматично превключване според мен не го прави самото ключе, а явно някакъв електронен модул. Предната ми кола беше с АГУ и пазя ключето за превключване газ/бензин - положенията бяха - газ, бензин, автоматично превключване от бензин на газ. На тази ми кола /с метана/ някой некадърник е свързал ключето - бензин, бензин, метан. Един ден ми хрумна да пробвам какво ще стане ако сменя ключето с това от предишната кола - отивам да пробвам - ми те ключетата се оказаха абсолютно идентични и даже не съм си играл да пробвам.

human1970

admin

ДАФ на метан. Казаха, че харчи около 60 лева метан на 400 км и отделно 22/100 нафта с общо тегло над 40 тона, но не запомних точно колко.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: admin - Петък, 18 Октомври, 2013, 22:49:24
ДАФ на метан. Казаха, че харчи около 60 лева метан на 400 км и отделно 22/100 нафта с общо тегло над 40 тона, но не запомних точно колко.

Не е ли много? Повечето големи превозвачи, купуват нафтата на 2 и по-малко лева, без ДДС и отстъпка. За сто километра равностойността на 60 лв метан, ако е без ДДС, са 30 литра, ако е с ДДС - са 50 лв или 25 литра. Общо ако е 60 лв/100 км става, малко по-добре е. Автобусите с метанови уредби и самозапалване (има и изцяло на метан) използват 30% и по малко нафта, от тези само на нафта.
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

admin

Ами толкова идва някъде. Ако смятаме нафтата по 2 лева, значи един път имаме за 22 литра 44 лева на 100 км. И 15 лева за метан стават общо 59 лева на 100 км. Което превърнато през 2 лева на литър идва около 30 на 100 разход. А той каза, че този камион заради тежките бутилки преди да сложат метан е харчил 50 на 100.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

naum4o

От 4 години карам личен автомобил пасат B4 на метан. Колата е инжекцион, но уредбата не е .
Предимства: Бутилката е около 14,5кг. тоест София-Сливен по магистралата с 140km/h струва около 25лв. София-Каварна - 50лв. Евтино и удобно. Извънградско най-много съм минавал 331км. Градско 243км с едно зареждане.
Минуси: Под нулата е изключено да запаля на метан. Иска си бензин. На баир(7-12%), натоварен, повече от 70km/h не мога да постигна. Бутилката е голяма и дори в пасата заема доста място. Метанът иска галене, ако не е инжекция, така че, ако бързаш и натискаш газта, след няколко месеца сменяш кихалката.Вярно, че е два-три лева, но си е консуматив.
Колкото е по-мощен автомобилът, толкова по-добре върви. Карал съм бусове и малки коли метан и разликата е огромна. Миналата година видях един КРАЗ на метанстанцията и го питах колко арчи, човекът ми каза, че около 100лв на 100км, което ми се вижда множко вече.
Като толкова ви се иска да боядисвате паметници, то идете пред посолството на САЩ и боядисайте паметника на онези, които изравниха София със земята през зимата на 1943-1944г., но ония там ще ви отстрелят като кучета, защото за тях не сте нищо повече от самопродали се РОБИ!

naum4o

Като толкова ви се иска да боядисвате паметници, то идете пред посолството на САЩ и боядисайте паметника на онези, които изравниха София със земята през зимата на 1943-1944г., но ония там ще ви отстрелят като кучета, защото за тях не сте нищо повече от самопродали се РОБИ!