• Welcome to Форум на българските шофьори.

Правописът и препинателните знаци

Започната от admin, Събота, 30 Април, 2011, 22:46:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

admin

Въвежда се изискване за започване на всяко изречение с главна буква и завършването му със съответния препинателен знак. Така, както пише в учебниците.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

Шеф ,че ни изучиш на стари години ми се струва,аз като ученик последните години ходих по кафенца,но се е видело,че тук немога да кръшна.
Забележи запетайки ,букви,всичко съм сложил,даже не е и на диалект  ;)

опс че=ще
видело =видяло
на диалект си е

НЕКАДЪРЕН ТРАКТОРИСТ

admin

Всеки форум, който има претенции да бъде качествен, има изисквания относно писането и е нормално да се спазват елементарни правила.

МИНКО ИЛЧЕВ

Да допълня, препинателен знак (. , ! ? : ) и интервал.

Пример:            Ала бала.    Ала бала.  
                       Ала бала!    Ала бала.
                       Ала бала?    Ала бала.   (един интервал е   достатъчен)

Неправилно:     Ала бала.Ала бала .
                       Ала бал .Ала бала  .
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

admin

Именно. Няма да издребняваме до безкрайност, но може би трябва да направя една тема за бисери във форума и всеки да види какви неграмотници се подвизават тук. Случва се на всеки нещо да обърка, но от 10 думи в едно изречение да сбъркаш 9 си е направо кощунство. Да напишеш "балгариа" вместо България си е чиста проба неуважение към собствената държава, към хората, живеещи в нея и към самия себе си. И да не си помисли някой да се оправдава, че все пак бил шофьор и още не знам си какво и затова не му върви правописа. Такива хора нямат място тук. Това все пак е форум за шофьори, а не за неграмотници.

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: admin - Понеделник, 02 Май, 2011, 20:53:40
Именно. Няма да издребняваме до безкрайност, но може би трябва да направя една тема за бисери във форума и всеки да види какви неграмотници се подвизават тук. Случва се на всеки нещо да обърка, но от 10 думи в едно изречение да сбъркаш 9 си е направо кощунство. Да напишеш "балгариа" вместо България си е чиста проба неуважение към собствената държава, към хората, живеещи в нея и към самия себе си. И да не си помисли някой да се оправдава, че все пак бил шофьор и още не знам си какво и затова не му върви правописа. Такива хора нямат място тук. Това все пак е форум за шофьори, а не за неграмотници.

А, дума с четири букви:      уфсъ

И толкова сбъркани букви, понеже няма повече букви. Някой може ли да познае коя е думата?

...овца    
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.

МИНКО ИЛЧЕВ

Попаднах на дискусия, както е озаглавено: "Нейно нищожество - Запетайката!"

http://gramatika.blog.bg/technology/2006/12/12/neino-nishtojestvo-zapetaikata-vol-2.29465

П.П.  Много и аз не знам, къде да ги слагам, поне се опитвам да подобря.

admin

Ето две извадки от Wikipedia относно правописа и препинателните знаци в българския език.

Правопис
Препинателни знаци

admin

Тъкмо се бях зарадвал, че напоследък все по-рядко ми се случва да коригирам неграмотно написани публикации. Радостта ми обаче беше краткотрайна. Днес отново се появи поредният герой, който със сигурност е пропуснал голям брой часове по български език и литература. И не бързайте пак да ме обвинявате в педантичност. Не търся това. Никой не е безгрешен, вероятно и аз допускам понякога грешки в писането. Обаче как да коментирам публикация, в която сигурно 90% от думите и словосъчетанията са с правописни грешки? Ще помоля новорегистрираните потребители да прочетат внимателно правилата на форума, да се убедят, че са ги възприели достатъчно добре, и едва тогава да пристъпят към словоизлиянията си. Аудиторията на регистрираните участници във форума наближава 700 човека и става все по-трудно да бъдат коригирани подобни неграмотни писания. Над 15 000 пък е общия брой на посещенията за един месец. Считам, че всички тези хора заслужават нужното уважение и няма как да бъдат толерирани подобни прояви спрямо родния ни език.

antoniyu

Когато преподаваха Български език и Литература нещо ме беше хванала липсата,не съм много по граматиката,но се старая да пиша правилно,няма безгрешни хора особено в бързината.За диалекта и някой други думички се подразбира,ето един много добър пример за препинателен знак.

Да се обеси не да се помилва (Пожаловать нельзя повесить)... Така била написала Екатерина Велика и оставила някой друг да сложи запетайката. Варианти "Да се обеси, не да се помилва" и "Да се обеси не, да се помилва".

цигарените кутии?
А защо няма снимки на гладуващи деца върху опаковките на McDonald's?
Защо няма снимки на измъчвани животни върху опаковките на козметични продукти?Защо не поставят снимки на жертви на пияни шофьори,върху бутилките с алкохол ?Защо да няма снимки на нечестни и крадливи политици.

admin

Преди броени минути изтрих и четирите публикации на колега, който със сигурност е отсъствал от много часове по български език и литература. Направо се плаша от неграмотността на такива хора. Преди време писах пак за това и призовах за спазване на някакво ниво във форума. Тогава, както можете да видите по-горе, имаше 700 регистрирани потребителя. Днес този брой е вече 1100 и мисля, че изтриването е единствения начин за справяне с проблема. И както Antoniyu е написал, няма безгрешни хора. Но пък е важно да има желание човек и може да постигне чудеса. И така, отново призовавам към по-отговорно отношение при съставянето на публикации. Преди да натиснете бутона "Публикувай", погледнете все пак какво сте написали. Благодаря ви предварително за разбирането.

Lorinser

Добре де,с какво тези постове се различават от постовете на Бригадира?  ??? Или казваш това `БЕМ ЛИ ГО` ,дето се вмята във всеки негов пост за теб е граматически издържано.
Просто недоумявам как може да има такава дискриминация.Значи препинателните знаци са важни,пък ако ще и на китайски да е,важното е да е на кирилица и с препинателни знаци.
Правописът и препинателните знаци!
Да погледнем в какво се изразява правописа в уикипедия. :)

Междувпрочем правописът е нашата визитна картичка в интернет пространството.Може човека отсреща да е невероятна личност,но със правописа си тук се възприема от останалите учасници във форума.

admin

Цитат на: В.Димитров - Събота, 10 Декември, 2011, 19:06:03
Добре де,с какво тези постове се различават от постовете на Бригадира?  ??? Или казваш това `БЕМ ЛИ ГО` ,дето се вмята във всеки негов пост за теб е граматически издържано.
Просто недоумявам как може да има такава дискриминация.Значи препинателните знаци са важни,пък ако ще и на китайски да е,важното е да е на кирилица и с препинателни знаци.
Правописът и препинателните знаци!
Да погледнем в какво се изразява правописа в уикипедия. :)

Междувпрочем правописът е нашата визитна картичка в интернет пространството.Може човека отсреща да е невероятна личност,но със правописа си тук се възприема от останалите учасници във форума.

Преброй колко правописни грешки имаш само в няколко изречения. Пунктуацията ти въобще няма да я коментирам, защото е изцяло объркана. Винаги след препинателен знак се оставя интервал! По-горе има линкове, които сочат именно към Уикипедия. Разгледай ги, може нещо да ти е от полза. Що се отнася до Бригадира, със сигурност не е неграмотен. Това, че пише на някакъв негов диалект, не е равнозначно на неграмотност. Опитай се да усетиш разликата.

Lorinser

Моята грамотност на писане е поне на над 90 процента от участниците. Нищо лично нямам към Бригадира, не го познавам, но прави лошо впечатление.Представи си само ако всички започнем да пишем така, какво ще се получи!? Според мен такива постове, особено в сериозни теми са чиста проба лигавщина и неуважение към участниците.

Причина за редакция: Обидни реплики!

driver1

В.Димитров, излишно е...Тук имало 1100 участници, пък активните били повечето, пък с мнение били 200, но го изказвали 15-20, но пък несъгласните  били само 1-2...Някои размествали пластовете, други ги сърбяло нам'къде си...Глей сеир и това е! Насила може да се вземе на човек, но не и да му се даде...Дали спазих пунктоацията и мястото на запетаите?

driver1