• Welcome to Форум на българските шофьори.

До Италия и обратно

Започната от Rammbon, Четвъртък, 03 Октомври, 2013, 17:09:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Rammbon

Предстои ми пътуване с прицеп до Италия. От  товарене във Варна, разтоварване в Нови Сад-Сърбия, после товарене от Београд  и разтоварвене в Загреб. После товарене  от  пак от там и разтоварване във Верона - Италия. От там  товарене Генова-Италия и обратно до София.
До сега не съм пътувал по тези пътища. Нямам пътна карта и навигация. Дайте съвети къде е безопасно да се нощува по този маршрут, ще зареждам само на Shell  с картите им. Как се плащат магистралите им и ще трябва ли да си купувам и винетки ? Червен паспорт ще ми трябва ли ?
Дайте идеи и съвети, моля.

Rammbon

admin

Вземи си една навигация или поне пътна карта. В противен случай ще се омотаеш доста сериозно в Италия. Нощуването не е проблем. Има много паркинги покрай бензиностанциите, както и "джобове", на някои от които може да се спи.
Магистралите се плащат в брой или с карта, банкова или Шел. Преди влизане в магистрала си вадиш "тикет" и при напускане го даваш на касата и на дисплей изписва сумата за плащане. Паспорт не ти трябва, достатъчна е лична карта.
Да не забравиш, че в Италия за неправилно изпреварване ВЗЕМАТ шофьорската книжка и глобата не е никак малка!
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

rolly_s

Цитат на: admin - Четвъртък, 03 Октомври, 2013, 17:20:59
Вземи си една навигация или поне пътна карта. В противен случай ще се омотаеш доста сериозно в Италия. Нощуването не е проблем. Има много паркинги покрай бензиностанциите, както и "джобове", на някои от които може да се спи.
Магистралите се плащат в брой или с карта, банкова или Шел. Преди влизане в магистрала си вадиш "тикет" и при напускане го даваш на касата и на дисплей изписва сумата за плащане. Паспорт не ти трябва, достатъчна е лична карта.
Да не забравиш, че в Италия за неправилно изпреварване ВЗЕМАТ шофьорската книжка и глобата не е никак малка!
Е за Сърбия как да не му трябва паспорт? И в Италия не всички паркинги са безопасни.
Не ми казвай какво да правя, защото ще ти кажа къде да идеш

Бриги Магнито

Цитат на: rolly_s - Четвъртък, 03 Октомври, 2013, 17:29:39
Е за Сърбия как да му трябва паспорт?
Е тъй де как да му трябва,като не му трябва  :) ;)

admin

Цитат на: rolly_s - Четвъртък, 03 Октомври, 2013, 17:29:39
Е за Сърбия как да му трябва паспорт? И в Италия не всички паркинзи са безопасни.

За Сърбия не трябва паспорт поне от няколко години. За безопасността на паркинГите всеки сам си преценява. Обикновено в индустриалните зони има хубави места за почивка.

Pepi Nikolov

Колега,освен личната карта,малко пари в брои,карта за гориво,навигация или атлас,не ти трябва друго.Щом ще разтоварваш в Белград,наблизо има нов охраняем паркинг.Казва се ТОМИ,има къде да се изкъпеш и нахраниш,препоръчвам ти го.За Загреб ти препоръчвам,ако можеш разбира се,да избегнеш спането там.Като цяло ,в Хърватска се краде.Ако можеш отиди на Хърватско-Словенската граница,и остани да спиш там-казва се Обрежа сигурно знаеш.В самата Италия по-добре,спи по бензиностанциите.Избягвай да спиш по джобовете.Просто ти го казвам,като съвет.Пожелавам ти леко пътуване,и не забравяй,да пишеш,как е минало,като се върнеш.

Бриги Магнито

Я не съм пътувал по маршруто,но от Варна кат ми се пилнееш мое да е хитро а врътнеш една дневна паузица у нашенско и да атакуваш комшиите с чисти 9 саата,тамън ако се справиш у Нови сад бързо мое и да имаш вариант да се изпилиш до Београдо тамън на един дъх
;)
Мъцам го оти от Варна с опашка на границата мое се вкараш у арен филм  ;),ма ....ти си знааш

human1970

Здравей колега!
Имам стаж като шофьор 4 месеца. Работя във фирма "Симперто". Досега 3 пъти съм ходил до Италия.По конкретно зададените въпроси моя отговор е следния:
1. Без навигация и то за камион - не те виждам. 5инчово "Престижио" струва 110лв. +20лв. за качване на софтуер за камион и актуални карти.
2.  Докато не минеш сръбската граница не може да си правиш никакви планове. Аз като минавам спирам в отбивка (по средата на опашката се намира - вляво) и отивам пеша по стълбите на входяща митница - върви се около 350м. Там на някоя спедиция си вадя ОДН-15-20лв. и T2L-също толкова. Връщаш се в камиона и се включваш в опашката. На БГ- трябва да покажеш стикера от винетката за деня.На последната каса плащам на банката-10лв. На СРБ- аз минавам с разрешително, което обаче се плаща - 40евро. След това правя спедиция- "препратница"-15-20евро. Плаща се такса-терминал-2300динара(43лв.)Аз досега в Сърбия не съм товарил или разтоварвал. До Ниш няма магистрала, минават се няколко тунела. Магистрали Ниш-Белград-39,50евро,Белград-Сид-18,50евро,Хърв-403куни, 23куни,Сло-13,30е,17,80е,23,60е. Ит-точни суми не мога да ти посоча. Там внимавай над касите да има табела за банкова карта (не телепас). Ако няма служител - първо вкарваш билета, после картата. Често не издава квитанция - седиш спокойно и натискаш един от 4-те бутона встрани докато излезе бона. Ако имаш проблем - включваш аварийни и натискаш червения бутон- пак без да се притесняваш, че някой ти свири отзад (не е приятно, но нека си спомним, че на всеки е било трудно в началото).Ако случайно се объркаш и попаднеш на каса, на която се плаща с пари - също няма проблем. Билета- в отвора за билети, банкнотата(ите) в отвора за банкноти, взимаш си рестото (в монети) и не забравяш процедурата с касовия бон.
3. Безопасно се нощува навсякъде. Това за "джобовете по пътя" - смешно е просто. Предполагам спираш да почиваш, а не да ти бучи движението и минаващите камиони да те "лашкат" през 2 минути.
За СРБ и аз препоръчвам паркинг "Томи". Той се намира извън магистралата. След като натовариш в Белград, на около 150м. преди касите за магистралата се отбива вдясно, минава се над магистралата и след това се завива в една пресечка вдясно - има доста табели, би следвало да го намериш лесно. Паркинга е платен - 7е, като в цената влиза безплатна вечеря в ресторанта. Има добър интернет и на паркинга и в ресторанта - паролите ще ти ги дадат там. Граничния паркинг на Обрежа също е добър от гледно точка, че банята е безплатна. За Загреб препоръчвам паркинга на митницата - безплатен е и се намира до Метро и един огромен МОЛ - може нещо да си харесаш.Неговите GPS координати са - С-45.79810,И-15.87530. В Италия не обичам да спирам по паркингите"Аутогрил" и бензиностанциите на самата магистрала. Обикновено търся нещо подходящо в близост до разтоварния адрес - най-лесно е да попиташ там където разтоварваш. Аз обикновено се паркирам около някой търговски център или МОЛ - взимам си банковата карта и лаптопа и си правя шопинг. В Италия има доста добри цени и огромно разнообразие. Имат и GSM-и марка NGM на добри цени, които не са кодирани, но нямат БГ език и меню.
4. Червен паспорт не ти трябва, макар че аз винаги го нося и смятам, че така е редно.
5. В Италия обикновено спират за проверка след касите на Венеция и Триест.
5. На отиване и връщане - на границата със СРБ - подготви се да ти искат "рушвет". Аз обикновено или ги игнорирам или им давам по 1е. На първия курс една овца ми поиска "за цигари" и аз и дадох 5е, които си писах в отчета и не ми ги признаха - оттогава не правя такива грешки.
Еми това е от мен новобранеца-тираджия. Успех и лек път!

Rammbon

Благодаря колега human1970 !
Много изчерпателен отговор и дано се видим по пътищата да се почерпим за здраве.

Бриги Магнито

Арно де,но не моем да вденем за кво че ти е т2л и препратници разни при положение,че караш БГ-SRB ,мислим други папири сака и митница тамън 1 брой минимум

Rammbon

Zhelev

Привет на всички във форума!До момента не ми се е налагало да пътувам до Италия и ще съм благодарен на всеки,който ми даде някаква информация за маршрута Бургас-Верона.Само да отбележа,че става дума за пътуване с лек автомобил с първа регистрация 1995 г.Има ли някакви ограничения за автомобили на тази възраст в Сърбия,Хърватска ,Словения и Италия(през тези  държави смятам да мина)?Тръгвам с навигация и смятам да маркирам от Шид(Сърбия) до Верона без магистрали и без такси.Много ще съм благодарен на всеки,който ми даде съвет и инфо за този маршрут и дали е удачно да избягвам магистралите и пътищата ,за които се плаща!

getvarq

щом си с лека кола нямаш пролеми за годините а що се отнасся до магистралите влез на пътни такси в EUи ги виж.Не ти пепоръчвам националите не че са лоши

getvarq

от Триест до Верона ще ти излезе около 30е

динко

То за Италия проблем няма ама от къде до къде и какво се плаща ,пътни такси винетки,че и аз мисля да пробвам маршрут Италия- България,та споделяйте.

динко