• Welcome to Форум на българските шофьори.

Тунелите на магистрала "Люлин"

Започната от admin, Неделя, 16 Август, 2015, 12:23:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

admin

Пътувах снощи по магистралата и ми направи впечатление, че на входа на всеки тунел има по два знака, забраняващи изпреварването, а в тунелите и двете ленти са обозначени със зелени стрелки като отворени за движение. Ако знаците забраняваха изпреварване от товарни автомобили, всичко щеше да е ясно. Въпросът ми е по какъв начин вие възприемате това противоречие? 
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

lozeto

Поредната идиотщина на органа,който регулира движението по нашите пътища.Може би идеята е била да не сменяш лентата в която се движиш в тунела

lozeto

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: lozeto - Неделя, 16 Август, 2015, 12:33:22
Поредната идиотщина на органа,който регулира движението по нашите пътища.Може би идеята е била да не сменяш лентата в която се движиш в тунела

Може би?! В града може да се движиш и в лента освен дясната и не се счита за изпреварване, на магистрала лявата лента е само за изпреварване. В други държави има табели с надписи стой си в лентата (при повече от две ленти), а за постоянно е най-лесно с маркировка (непрекъсната линия).
    В ЗДП "Чл. 7.(2) Когато има несъответствие между светлинните сигнали и пътните знаци относно предимството, участниците в движението са длъжни да се съобразяват със светлинните сигнали."
    Би следвало и в този случай да са с предимство светлинните сигнали. Дали го има ясно указано това?
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

admin

В града движението с по-голяма скорост в дясната лента не се счита за изпреварване, но на магистралата ще бъде тълкувано като възпрепятстване на изпреварването от страна на изпреварваното превозно средство.

loshdancho

Да видим какво ще кажат АПИ по въпроса. Сигнала е изпратен от мен, но забравих да напиша къде се намира...  пред всички тунели по магистралите в България.
Ако иска някой да пише за нередности..... тука е мястото. http://www.api.bg/index.php/bg/signali-za-nerednosti/podaj-signal
Останалото са приказки за пазара.
ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

admin

Изпратих им сигнал през страницата, но тъй като не ми изписа някакъв текст за потвърждение, изпратих копие и до signali@api.bg. Би било хубаво от учтивост да ми върнат отговор, тъй като ясно и четливо съм се представил, а също така съм отбелязал и мобилен номер, в случайу че искат да ми се обадят.

По случая ще споделя още, че въпросните светещи в зелен цвят стрелки имат за цел да ориентират водачите, че в тунела и двете ленти са свободни за движение. Знаците обаче според мен забраняват изпреварването и в тази посока не може да имаме приоритет на светлинната сигнализация.

admin

Отговорът на АПИ в приложения файл.

American

И какво пише в този отговор ? Типично по български са ти "пляснали" закона да четеш.

Та чак и печат сложиха  ;D ама немаше нужда
smoking gun

SEMPER

Какво неясно има
Стрелките показват че лентите са отворени,  светлинен сигнал са, но той не дава право на изпреварване.
Изпреварването според закона се регулира с знак и с маркировка.
В случая знака забранява, маркировката разрешава.Малко е тъпо, но понеже тъпоумието е характерна черта по нашите ширини, законодателят е съобразил и е описал приоритетите.
Знакът е с предимство пред маркировката.
Освен всичко, имам спомен, че в закона изрично е упоменато че в тунел изпреварването е забранено (това е по спомен само)

Така че не изпреварваш, и това е.
Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

3df

Аиде и тук да се разпиша. Нямаше да го направя ако не бях разгледал снимката (мониторът ми я дава малко отрязана) Като я пуснах на по голям размер всичко стана ясно. Ами имате знак забранено изпреварването. Под него указателна табела 500 м. - действието на знака е за следващите 500 метра!
Какво да умуваме.Има знак има и табела. Изпреварването забранено са следващите  500 м.

Колкото до указателните зелени стрелки в началото на тунела. Ако в дясната лента на движение има повредено ППС вътре в тунела ще свети червена стрелка, която показва, че в тази лента има проблем и трябва да се ползва лявата лента за движение. Но забраната за изпреварване си остава - указана от знака. Действието на знака се отменя само ако има регулировчик на платното за движение. 

hgv_driver

Аз не виждам нищо нередно на снимката пред тунела.
Зелените стрелки на светофарите показват, че и двете ленти на тунела са отворени за движение, т.е. в която лента си  влязъл в тунела, от нея трябва да излезеш от тунела.
За да бъде определена една маневра като изпреварване, трябва мпс-то да напусне лентата в която се движи и да премине покрай друго ППС движещо се в същата посока!

Чл. 41
(1) Пътните превозни средства се изпреварват от лявата им страна.
(2) При изпреварване водачът на пътното превозно средство напуска пътната лента, в която се движи, навлиза в съседната пътна лента изцяло или частично, преминава покрай движещото се в същата посока пътно превозно средство и се връща в напуснатата лента.

admin

Италианците като по-изостанали от нас даже не са сложили и знак, който забранява изпреварването в тунел "Фрежус". Вероятно разчитат само на маркировката.

American

Много нелогично, да не кажа тъпо ми се вижда на първата снимка горе, едва ли не на стената на тунела има знак тунел !!!
Той много добре се вижда вече. По-добре би било там да има табела (свали слънчевите очила) .

После накрая на тунела пак има знак за край на тунела което също е очевадно. Вместо знак за край на тунела можеше там да има табела (check lights)

Ай със здраве :)
smoking gun

SEMPER

Цитат на: hgv_driver - Петък, 28 Август, 2015, 22:52:19
Аз не виждам нищо нередно на снимката пред тунела.

Малко по редно щеше да е, ако в случая и маркировката ставаше непрекъсната, ама нейсе  ;D ;D ;D

Такива несъответствия и безумно наредени пътни знаци съм виждал у нашенско, и у сръбско. След това такива неща  изведнъж рязко почват да изчезват.  Така че лично за мен, казуса смятам че се дължи най вече на географското положение.
Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: American - Събота, 29 Август, 2015, 01:05:10
После накрая на тунела пак има знак за край на тунела което също е очевадно. Вместо знак за край на тунела можеше там да има табела (check lights)

Мисля че повече от 20 години при вас, има изисквания новите автомобили да са с дневни светлини. Правилно е в тунел да са включени още габаритни и къси. Затова ли е знакът да провериш светлините? Има ли знак указващ да се стои в лентата?
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.

МИНКО ИЛЧЕВ