• Welcome to Форум на българските шофьори.

Професионална компетентност

Започната от inkantesimo, Петък, 11 Март, 2016, 18:57:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

inkantesimo

Здравейте колеги , искам да ви запитам и вас какво мислете че явно ДАИ , сами не си знаят наредбите , а някой от вас може да се е сблъсквал със същия казус. Става въпрос за професионалната компетентност , и дигиталната карта за  тахографа.Понеже в момента  взимам категория Е , исках да си пусна документите за издаване на професионална компетентност или картата на водача , и картата за дигиталния тахограф , г-жата любезно ме върна , като ми заяви че след като си взема документите , след придобиване на Е-категория , ставали невалидни картите ми , разбира се съгласих се , но нещо ме ровеше ,днес един колега , ми пише че е бил в ДАИ , понеже и той  в момента вади категория , му заявили че нямало проблемммммм , та почнах да звъня тук там и пак ме убедиха , че аз не съм прав  НО намерих наредбата в която пише  и публикувам снимка да видите и вие !!! Та някой имал ли е подобен казус , защото вече не знам какво е редно и какво не ! А да заявиха ми ми да в България може да караш така , но в Европа не може , та нали всички карат по една деректива ,или аз пак съм нещо в грешка.Много ще съм благодарен ако някой даде компетентно мнение .Благодаря ви предварително

inkantesimo

inkantesimo

Такам , професионалната компетентност се издава за категория C и C1 , като същата важи за и под-категории, E и Е1 , Като несъответствието е единствено между номера на книжката и номера записан на картата на водача , идва и следния казус.Изтича ми книжката , подновявам я със нова взимам си я от КАТ , и хоп пак несъответствие с номера , значи и в двата случая сме гъзени от всякъде !!!! Всичко ме навежда на мисълта е , просто да се смучат по всякакъв начин пари.

inkantesimo

admin

Да вмъкна и моето мнение по въпроса. Принципно тази професионална компетентност или карта за квалификация на водача означава, че е преминал успешно курс за превоз на товари или пътници и следователно не би трябвало да има значение точно с каква категория превозно средство се осъществяват превозите.
По отношение подмяната на карта с цел съвпадане със свидетелството за правоуправление считам за пълна дивотия, както съм писал и преди.
Трябва да се разровя и да открия евродирективата, която задължава ИААА да вписва номерата на свидетелствата КЪМ МОМЕНТА НА ИЗДАВАНЕ НА КАРТАТА!!!
Интересно ще ми бъде каква правна аргументация ще изтъкнат от ИААА в случай, че счетат несъвпадението за закононарушение?
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

inkantesimo

Хайде ще те помоля , ако можеш да я откриеш и да я фрасна тази директива , в муцуната на тази че вече ми лазят по нервите !

navara

Миналата година вадих за превоз на пътници.И инструктора и от Иааа искат книжката ти да има валидност 5 години за да започнеш курса и съответно да извадиш картата.Ако нямаш,бягаш да сменяш книжка.Предстои ми подновяване след 2 месеца  а книжката ми има 4 и половина години валидноср.Ще ми е интересно да чуя и други мнения.

inkantesimo

Очевадно пак според тях ще си в несъответствие , интересно ми е пак ли ще сменяш всичко !?!!?!

цецодебел

Цитат на: admin - Петък, 11 Март, 2016, 20:21:09
Да вмъкна и моето мнение по въпроса. Принципно тази професионална компетентност или карта за квалификация на водача означава, че е преминал успешно курс за превоз на товари или пътници и следователно не би трябвало да има значение точно с каква категория превозно средство се осъществяват превозите.
По отношение подмяната на карта с цел съвпадане със свидетелството за правоуправление считам за пълна дивотия, както съм писал и преди.
Трябва да се разровя и да открия евродирективата, която задължава ИААА да вписва номерата на свидетелствата КЪМ МОМЕНТА НА ИЗДАВАНЕ НА КАРТАТА!!!
Интересно ще ми бъде каква правна аргументация ще изтъкнат от ИААА в случай, че счетат несъвпадението за закононарушение?
Шефе а директивата за психото ще намериш ли :)
Цитат на: navara - Петък, 11 Март, 2016, 20:43:41
Миналата година вадих за превоз на пътници.И инструктора и от Иааа искат книжката ти да има валидност 5 години за да започнеш курса и съответно да извадиш картата.Ако нямаш,бягаш да сменяш книжка.Предстои ми подновяване след 2 месеца  а книжката ми има 4 и половина години валидноср.Ще ми е интересно да чуя и други мнения.
А аз който ми я дават за по 5 г все ще съм извън класациите ;D
Карам си нормално , вече съм ПЕНСИЯ

admin

Цитат на: inkantesimo - Петък, 11 Март, 2016, 20:25:14
Хайде ще те помоля , ако можеш да я откриеш и да я фрасна тази директива , в муцуната на тази че вече ми лазят по нервите !

РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 165/2014 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА

от 4 февруари 2014 година

относно тахографите в автомобилния транспорт, за отмяна на Регламент (ЕИО) № 3821/85 на Съвета относно контролните уреди за регистриране на данните за движението при автомобилен транспорт и за изменение на Регламент (ЕО) № 561/2006 на Европейския парламент и на Съвета за хармонизиране на някои разпоредби от социалното законодателство, свързани с автомобилния транспорт

(текст от значение за ЕИП)

Член 28

Подновяване на карти на водача

1.   Когато водачът желае да поднови своята карта на водача, той подава заявление до компетентния орган на държавата-членка, в която е мястото на обичайното му пребиваване, не по-късно от 15 работни дни преди изтичането на срока на валидност на картата.

2.   Когато при подновяване държавата-членка, в която е мястото на обичайно пребиваване на водача, е различна от тази, издала текущата му карта, и когато органите на първата държава-членка са получили заявление за подновяване на картата на водача, те информират органа, издал предишната карта, относно основанията за подновяване.

3.   Когато е подадено заявление за подновяване на карта, чийто срок на валидност предстои да изтече, компетентният орган издава нова карта преди датата на изтичане на срока на валидност, при условие че заявлението е изпратено в срока, определен в параграф 1.

Източник: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32014R0165

Абсолютно никъде не откривам информация за подновяване на картите поради промяна на номер на свидетелство за правоуправление.
Има информация за изгубена, открадната, повредена или с изтичащ срок карта, но не и подмяна по тази причина.

admin