• Welcome to Форум на българските шофьори.

Водачът на бъдещето

Започната от Trucker_Boy, Понеделник, 20 Юни, 2011, 23:29:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Бриги Магнито

Цитат на: admin - Понеделник, 02 Януари, 2012, 23:49:23
Цитат на: Уди кълвача - Понеделник, 02 Януари, 2012, 23:47:16
Цитат на: georgi87 - Понеделник, 02 Януари, 2012, 23:44:22
Тва с тоя рейтинг е страшна глупост.

Ще се изненадаш, колко държат тука  на тази система... та чак твърдят че по-добре да са на минус...  :)

Държим... Като на стара Шкода Мадара спирачките държим...
:D :D :D :D :D :D А они мноо държат ,мъдър чешки инженер ги е сделал,нема тая оная.

Бриги Магнито

loshdancho

От много време си мисля как да го кажа, без да обидя някой и същевременно да съм обективен.
Първо си задавам въпроса (задайте си го и вие) -Защо български фирми работят вътрешно в ЕС  А не обратното?
Защо български шофьори работят в ЕС  а не обратното ?
За мен отговора  само един- Цената!
И като изхождам от тази мисъл  стигам до заключение ,че няма да сме  бели хора  до тогава до като са  такива условията на пазара. Няма как да стане колкото и да ни се иска да получаваме европейски заплати. Ние в Европа сме Гастербайтери.
Единственото което можем да предложим е : малко заплащане и нарушаване за да сме конкурентни.
Иначе защо ще ни взимат ?
Та   в този ред а мисли си -Кой и как докара нещата до там?? Кой е Основателя на тази порочна система?
Ако се върнете малко назад може да видите отговора и той е кристално ясен.
Алчността човешка която заслепява  погледа в бъдещето. Спомнете си Големия комбинатор WILI BETZ той е родителят на тази практика с работата на бг шофьори в европа с туристически визи и заплащане на осигуровки в България. С това той създаде практиката , после бяха фирми като FIXIMER ,KARLOWETZ,биомет.
Аз съм реалист в случая ,ако не е бил той ще бъде друг, такива бяха и са обстоятелствата .
Колкото и да ненавиждам работодатели, които по някакъв  начин ограничават разходите или спестяват от поддръжката, може даже да ни карат да товарим по-повече- друг начин за транспортните фирми няма.Или има, но това не са транспортни фирми и там транспорта минава за разход . Там може да се бориш да работиш като бял човек и техниката да е перфектна по простата причина ,че не се печели от транспорта..
ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

loshdancho

LKW

Данчо мани цените и заплащането , идеята на темата е такава , че малко Български транспортни фирми взимат млади колеги без стаж или с малко.Има млади колеги без стаж но с голям мерак да пътуват.Лично аз ще се радвам ако повече Български фирми започнат да взимат млади колеги и да ги убочават.Едно младо момче ще е с пъти по добре за една фирма от колкото един пенсионер.Защо , защото възрасния колега е вече в опасна възрас(риск от инфаркт , по е болнав ,реакци , зрение) , почват да схващат по бавно (особено по нови технологий) , доста добре познават системата "помпа-туба-нафта" , много от тях на интервюто се изхвърлят "Аз това ,Аз онова" а после става друго.Нека БГ фирмите взимат пример от Западно Европеиските фирми , при тях млади колеги са често срещани.
Шлафен цузамен в майне бунгало до сабале рано.Клайне дупен.
Много обичам млади и арни спедиторки.
http://www.youtube.com/watch?v=jwVu3crtQuY
http://www.youtube.com/watch?v=lwbyMYfLv_I
WWW.elmaz.com

loshdancho

Не могат да вземат пример за съжаление . Искат да ограничат разходите и ги е страх ,че  в един млад шофьор трябват инвестиции а после дали ще работи при тях като се научи.Отделно няма как младия шофьор да е научен на терикатлъци за добро или за лошо. Според моя опит е лошо да се качиш  40 тонна композиция без опит.При мен стана така и след време осъзнавам какъв късмет съм имал( Имам една жестока и абсурдна катастрофа с брак на влекача и после по свое желание плащах, все пак сме хор а и не всичко пада от небето).И  от тогава гледам да не допускам компромиси с техническото състояние на камиона.
Затова  хората разчитат на стари шофьори (понеже са направили други компромиси) и някой трябва да поеме премерен риск.

LKW

За да нестане така , че една фирма учи даден млад колега и после той напуска има един начин това да не стане , подписва договор , че ще работи 2,3 години за тях.За 40тонна композиция- нито при млад нито при стар колега няма гаранция , че няма да стане грешка.Кара ли се с акъл възможноста за грешка намалява.Грешно е мисленето ,че стар шофьор кара по добре от млад шофьор.
WWW.elmaz.com

Дамян Йончев

Цитат на: LKW - Вторник, 03 Януари, 2012, 19:12:17
За да нестане така , че една фирма учи даден млад колега и после той напуска има един начин това да не стане , подписва договор , че ще работи 2,3 години за тях.За 40тонна композиция- нито при млад нито при стар колега няма гаранция , че няма да стане грешка.Кара ли се с акъл възможноста за грешка намалява.Грешно е мисленето ,че стар шофьор кара по добре от млад шофьор.

То ако ще става и при младия и при стария няма оправия... просто такива мераклий като мене със малък стаж на камион със ремарке трудно ще се намери работа или поне да се каже платена работа.

loshdancho

Спред мен не е само карането.
Защото в тази професия това е най-лесното. По-трудното е  погледа на нещата.
Примери много:
За по младите -ако са квалифицирани не е трудно да отгорят на следните въпроси:
Какво ще направите ако при товарене ,след като сте натоварили половината камион разберете (ако въобще разберете (без да се обиждате)), че стоката е повече като килограми от това което може да натоварите?
През коло време и къде се гресира един автомобил(не е нужно да го гресирате за да знаете).
Какъв е нормалният пробег на една гума в зависимост от условията на експлоатация и как да запазиш гумата от износване?
Как и кога се натягат спирачки?
Кога се проверяват акумулаторите и как?
Колко се стяга и кога се проверява дали е стегната джантата  след смяна на гума?
Колко е нормалното налягане в гумата  и кога трябва а е по-твърда или по мека?
Можете ли без манометър да напомпате гума?
Какво се прави когато нафтата "замръзне" и как се избягва това?
Кога , как и кое преглеждате на автомобила сутрин?
Имате ли резервни  горивни филтри и можете ли да ги смените и обезвъздушите системата после?
Към документалната част:
Какви док и разрешителни ви трябват как се попълват и от къде се взимат.
Как се работи с CMR, TIRcarnet , TO-1 и т.н.
Митническа годност къде кога и как?
Какви разходи предварително очаквате да направите за курса и дали ще ви стигнат парите?
Къде  и какви забрани и ограничения има по трасето?
Има и още въпроси но ако отговорите без да се колебаете на тези  сте готови за международен превоз.

LKW

1.Знае се колко тона може да товари композицията (примерно 24 тона нето).Преди да се товари ,празната композиция се качва на кантар и се вижда колко е тарата на композицията (като се има и напредвид след като натовариме да ли ни се налага да зарежда ме нафта) след това се разбира колко тежи една палета с товар или при течните товари колко е плътноста на продукта (обеснилсъм го подробно в раздела за АДР) смята се и се товари.След което композицията се качва отново на кантара и се гледа колко е брутото(по натам ще пусна тема).
2.При всеки камион е различно ,зависи колко са мо амортизирани подвижните части налага щи гресиране.Дори и да гресираш по рано няма проблем ,когато системата се напълни с грес ,греста избива пре гресьорките и спираме да помпаме не текламита.
3.Срока на годност на една гума е различен според това на какъв път ,на какви температури и натоварвания се кара.Има си указатели на гумата.Рески спирания ,буксувания вредът на гумата.
4.Накладките се натягат когато почна да не държат хубаво и феродото е износено.Има гайка зад барабана и се стяга с ключе.
5.Акумолатурите се проверяват когато ти е кеф ,като отвиваме тапите им и следиме нивото не електролита и при нужда долива ме дестилирана вода.
6.Гумите се притягат с динамометричен ключ.Като ни се е наложило да смени ме гума тя се допритяга.Точно колко километра след това всеки казва различно.Лятото сменях местата не предните гуми на Axorа и ги притегнах след 100км. ,а на колко беше настроен динамометричния ключ чесно не помня.
7.8,5;9 бара.Зависи от температурата на асфалта и товара.Колкото се загрява гумата повече толкова въздуха трябва в гумата да е по малък.8; 8,5; 9 ,това са границите , но и зависи и от гумата и предписаните параметри на производителя.
8.Нещо си играеме с късмета.
9.Караме нови камиони , номера с кофата с запалени парцали под въздушния филтър, газовия котлон на резервоара , керосина спирта загорене и газта в нафтата ,вариянта с крушка от фар в резервоара не стават.Вариянтите са или добавки за нафта или припалване от време на време за да може излишната затоплена нафта която се връща в резервоара да грее.
10.Гуми ,светлини , лафет, сандъци ,течове.
11.Караме нови камиони.
12.Дукоменталната част е много за писане тя се учи като те пратят с някой колега с опит.
13.Забрани :забрани за изпреварване ,има знаци с час на тях :за минаване има електрони табели на магистралите и има и сайтове (пример сайта на LKW Walter).

Данчо точно като се направи един курс от голямите транспорт фирми всичко това ще се разяснява там , а и след това младия колега като почне да пътува с по опитен колега ще види и на практика.Ако му харесва ще помни ще си записва и нещата ще си дойдат на мястото.Поне така бях аз и продължавам да се уча и ще продължавам докато съм жив(човек се учи докато е жив и не научен си заминава).
WWW.elmaz.com

Lorinser

Цитат на: loshdancho - Вторник, 03 Януари, 2012, 20:38:08
Спред мен не е само карането.
Защото в тази професия това е най-лесното. По-трудното е  погледа на нещата.
Примери много:
За по младите -ако са квалифицирани не е трудно да отгорят на следните въпроси:
Какво ще направите ако при товарене ,след като сте натоварили половината камион разберете (ако въобще разберете (без да се обиждате)), че стоката е повече като килограми от това което може да натоварите?
През коло време и къде се гресира един автомобил(не е нужно да го гресирате за да знаете).
Какъв е нормалният пробег на една гума в зависимост от условията на експлоатация и как да запазиш гумата от износване?
Как и кога се натягат спирачки?
Кога се проверяват акумулаторите и как?
Колко се стяга и кога се проверява дали е стегната джантата  след смяна на гума?
Колко е нормалното налягане в гумата  и кога трябва а е по-твърда или по мека?
Можете ли без манометър да напомпате гума?
Какво се прави когато нафтата "замръзне" и как се избягва това?
Кога , как и кое преглеждате на автомобила сутрин?
Имате ли резервни  горивни филтри и можете ли да ги смените и обезвъздушите системата после?
Към документалната част:
Какви док и разрешителни ви трябват как се попълват и от къде се взимат.
Как се работи с CMR, TIRcarnet , TO-1 и т.н.
Митническа годност къде кога и как?
Какви разходи предварително очаквате да направите за курса и дали ще ви стигнат парите?
Къде  и какви забрани и ограничения има по трасето?
Има и още въпроси но ако отговорите без да се колебаете на тези  сте готови за международен превоз.

От тези работи знам само как се попълва ЧМР.Друго не ми трябва. :) Аз не съм почнал в тая фирма монтиор, достатъчно ми е да знам как да вдигам и пускам възглавниците.Счупи ли се камиона звъна и да идат да си го праят, ако ми плащат над 3000 евро ще се постарая да изуча всички тези неща, ако не не ми влиза в задълженията.Какво ме касае мене кога и как го гресират, имат си гараж гресират ги.Гума аз на пътя нема сменям, казал съм го като почвах работа.За 1500 евра толкова.

loshdancho

Ще си поиграя да ти отговоря и дано да няма обидени не това е целта.За теб съм сигурен ,че си много старателен и последователен но има хора които сега се захващат с този бизнес и нещата са им "пълна Индия".

• 1.Знае се колко тона може да товари композицията (примерно 24 тона нето).Преди да се товари ,празната композиция се качва на кантар и се вижда колко е тарата на композицията (като се има и напредвид след като натовариме да ли ни се налага да зарежда ме нафта) след това се разбира колко тежи една палета с товар или при течните товари колко е плътноста на продукта (обеснилсъм го подробно в раздела за АДР) смята се и се товари.След което композицията се качва отново на кантара и се гледа колко е брутото(по натам ще пусна тема).
Не това ми беше въпроса. Става дума товариш палетизирана стока и на всяко пале си пише колко тежи. И ти или аз през това време с елката седим до ремаркето и смятаме  но се оказва, че искат да ни излъжат и последните палета са в повече .... Не е задължително да се минава през кантар . За мен правилния отговор е  -дърпам камиона от рампата и преставам да товаря!след което се обаждам на шефа и  прехвърлям отговорността на него      
  • 2.При всеки камион е различно ,зависи колко са мо амортизирани подвижните части налага щи гресиране.Дори и да гресираш по рано няма проблем ,когато системата се напълни с грес ,греста избива пре гресьорките и спираме да помпаме не текламита.
За мен и по старите изисквания за ЕО и ТО с гресира на 10 000 км. в идеални условия. За лоши условия може и много по-чест. за машини по кариери  даже през няколко дни(багери и фадроми всекидневно) Греста в главините се сменя всеки път когато се сменя феродо и тогава задължително се преглеждат лагерите на главините
[/list]
ЦитатКакъв е нормалният пробег на една гума в зависимост от условията на експлоатация и как да запазиш гумата от износване?
Нормалният пробег при 100% натоварване в идеални условия е 1мм. на 10 000 км. Или за  една гума това са около 200 000 км.Разбира се това са лабораторни данни и  в зависимост от условията на работа се променят.  За предна гума пробега може да стигне 250 00-280 000 км. но за диференциал  около 150000 км. е нормално. При претоварване препомпване на гумата с 0,5-1.0 bar води до повишаване на товароносимостта но  влошава износването. На всяка гума пише за колко тона е и за какво налягане  и за каква максимална скорост. При превишаване на показателите е нужно лятно време  при големи жеги да се спира  за да се охладят гумите(става дума за претоварване 10-15%от максималното) Мека гума се допуска единствено за  техника която работи само на  кал и сняг за по добро сцепление
Цитат4.Накладките се натягат когато почна да не държат хубаво и феродото е износено.Има гайка зад барабана и се стяга с ключе
За проверка  на барабанните спирачки си има специално прозорче и ръб на феродото, до който е предвидено да се износва .Нормалният ход на тресчотката е 30-35мм. ход на стеблото на буталото.Като препоръчително е да се вдига на крик при реглаж поне първият път.
Цитат6.Гумите се притягат с динамометричен ключ.Като ни се е наложило да смени ме гума тя се допритяга.Точно колко километра след това всеки казва различно.Лятото сменях местата не предните гуми на Axorа и ги притегнах лед 1000км. ,а на колко беше настроен динамометричния ключ чесно не помня.
В  всеки камион има щанга за гуми и тя е така преценена,че с тежестта на нормален 80-85кг. човек да стяга и при претягане почва да пружинира.
А  големи лепенки е описано кога да става това  след 50 км. обезателно.
Как се помпа гума без манометър -с щангата... Трябва да кънти така както гумата  до нея..(за която сме сигурни ,че е напомпана както трябва)
Цитат9.Караме нови камиони , номера с кофата с запалени парцали под въздушния филтър, газовия котлон на резервоара , керосина спирта загорене и газта в нафтата ,вариянта с крушка от фар в резервоара не стават.Вариянтите са или добавки за нафта или припалване от време на време за да може излишната затоплена нафта която се връща в резервоара да грее.
Спасението дори и при новата техника е да си подготвен с филтри и дифтунки обезателно и евентуално бензин до 10% за голям студ -30 градуса като не забравиш после да си досипеш нафта когато се затопли.. И обезателно да попиташ ако не знаеш къде да зареждаш.
Това са моите забележки с другото съм съгласен .Учил съм се от 3-ма  в последствие (след като се качих на камион) в самото начало бях сам и не не питай колко пари и нерви  ми е струвало да се науча по трудния начин.
За Турция съм чувал че тази професия се чиракува и до като стария шофьор не каже ,че си готов никой не те допуска  сам на камион а до тогава турчина е подпетил обувките и е шеф  а чирака върши само черната работа.

Lorinser

Значи синдикат ще правим па ще учим шефовете по Български? В кой век живеем да си сменяме сами гумите на пътя  ??? После що ни ебавали!? Ми ще ни ебават като се натягаме.В една нормална европейска транспортна фирма каквото и да се счупи по камиона се вика пътна помощ, дори ще те глобят , ако ти пипаш по камиона.

loshdancho

Цитат на: В.Димитров - Вторник, 03 Януари, 2012, 23:24:27
Значи синдикат ще правим па ще учим шефовете по Български? В кой век живеем да си сменяме сами гумите на пътя  ??? После що ни ебавали!? Ми ще ни ебават като се натягаме.В една нормална европейска транспортна фирма каквото и да се счупи по камиона се вика пътна помощ, дори ще те глобят , ако ти пипаш по камиона.
Никой не е казал да пипаш по камиона, а с предишният си пост показваш завидна техническа неграмотност.
Благодари се че работиш в такава фирма и ти имат доверие. защото при една кофти ситуация не вярвам друг да опере пешкира. Примерно какво ще стане когато ти изпадне гумата ,защото не си я притегнал и избиеш народа?

Lorinser

А нима аз съм се подписал, че автомобила е технически изправен, та да обирам пешкира? Между впрочем от малък съм по камионите с баща ми, и гуми мога да сменям и филтри, но не ми е в задълженията :) , ако ме карат да го правя по добре да си карам таксито.

Не мисля , че водача на бъдещето трябва да ги знае тези неща.Още по-малко при новите машини.Е те затова не отидох в близкия изток да работя, за там имах добра оферта.

admin

Цитат на: В.Димитров - Вторник, 03 Януари, 2012, 23:46:48
А нима аз съм се подписал, че автомобила е технически изправен, та да обирам пешкира? Между впрочем от малък съм по камионите с баща ми, и гуми мога да сменям и филтри, но не ми е в задълженията :) , ако ме карат да го правя по добре да си карам таксито.

Не мисля , че водача на бъдещето трябва да ги знае тези неща.Още по-малко при новите машини.Е те затова не отидох в близкия изток да работя, за там имах добра оферта.

И аз си мислех, че "шефа" ще ми уреди сервиз в Италия, за да ремонтират една гума. Обаче нищо подобно не се случи и се наложи да викам неволята. И да ти кажа честно, очаквах да са по-стегнати гайките. Не че бяха хлабави, но някак много леко се отвиха всички.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

georgi87

Аз като бях преди 2 години в Испания и се учех.Баща ми бачкаше при един испанец с влекачи,дърпахме ремаркета на френската фирма Breger.На нито 1 ремърке нямаше резервна гума и ние на влекача също нямахме.Когато се наложеше да се сменява гума само се обаждахме на сервиз и казвахме размера.А относно товаренето никога не сме били над 40т тотал но и никога не ни е интересувало осово натоварване,тая глупост на първа толкова,на диференциал толкова, на трета,четвърта и пета по толкова.Не съм я видял на други места освен Унгария,Румъния,България,Украйна,Беларус и Русия.

georgi87