• Welcome to Форум на българските шофьори.

200 лв. глоба, ако не спреш на пешеходна пътека

Започната от !.!.!, Сряда, 07 Септември, 2011, 14:38:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

admin

Цитат на: !na - Понеделник, 19 Септември, 2011, 10:36:20

Напълно съгласна, абатор!
В допълнение обаче мисля, че трябва да има и 200 лв. глоба за неправилно пресичане на пешеходец.
С мерки от двете страни би било по-смислено според мен.

Напълно съгласен, Ина. Крайно време е всеки да си даде сметка за действията на пътя. При пешеходците обаче е малко по-сложно с тези 200 лв. По какъв начин ще бъде принуден да ги плати? Сетих се и още нещо. Колко от водачите на МПС знаят, че пешеходна пътека е и продължението на всеки тротоар, дори и да липсва маркировка?
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: dimov75 - Понеделник, 19 Септември, 2011, 10:18:25

Това за мен е още една хранилка създадена от КАТ!
Въобще не ги интересува предимството на пешеходната пътека ,а рушвета който ще им влезе в джоба!
И естествено когато наказанието е 200лв и един месец без книжка рушвета ще е значително по голям,отколкото ако санкцията е 20лв.
Ако наистина искат предимство за пешеходците щяха да сложат камери,а не КАТ-аджии рекетьори!

Ето това е, по този въпрос няма какво да кажа друго. Ина, е напълно права. И двете страни, права и задължения. Въпроса за продълженията на тротоарите, върху платното, са пешеходни пътеки. В правилника го пише. Само, че книжка се взима въз основа на листовки. И много от сегашните шофьори, само са чували за него.
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

МИНКО ИЛЧЕВ

Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

SOLAR

Цитат на: !na - Понеделник, 19 Септември, 2011, 10:36:20
В допълнение обаче мисля, че трябва да има и 200 лв. глоба за неправилно пресичане на пешеходец.
С мерки от двете страни би било по-смислено според мен.

Днес, на спирка "Алана"- Ст. Загора, пешеходка си хапваше сладко баничката спряла в/у "Зебрата" на 1 м. от тротоара. Изчаках реакцията й, но зад мен започнаха да свирят и не успях да направя снимка.
А ден преди това, спрях пред пешеходната пътека и подканих гражданка да пресече. Отговора бе: ,,Не сме свикнали така.''.
Питам се: Кога ще изживеем първите седем години и кой ще ни възпита ?

Цитат на: admin - Понеделник, 19 Септември, 2011, 11:49:43
Напълно съгласен, Ина. Крайно време е всеки да си даде сметка за действията на пътя. При пешеходците обаче е малко по-сложно с тези 200 лв. По какъв начин ще бъде принуден да ги плати? Сетих се и още нещо. Колко от водачите на МПС знаят, че пешеходна пътека е и продължението на всеки тротоар, дори и да липсва маркировка?

Там могат да пресичат, но не са с предимство. Или има ново изменение ?

ЛЕКИ ПЪТИщА !

admin

Цитат на: SOLAR - Понеделник, 19 Септември, 2011, 18:22:36

ЛЕКИ ПЪТИщА !

Навсякъде са с предимство. Дори и да не е начертана пешеходна пътека!

54. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) "Пешеходна пътека" е част от платното за
движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци,
предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са
продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение.

SOLAR

Цитат на: admin - Понеделник, 19 Септември, 2011, 19:00:22

ЛЕКИ ПЪТИщА !

Благодаря, Шефе,
Извинявам се за не информираността си, но когато учих Правилника, пешеходците имаха предимство само на "Зебра". Преди години се провеждаха задължителни опреснителни курсове и може би това бе добро дело....
Сега ще трябва да го проведа сам или може да ми приложат !

ЛЕКИ ПЪТИщА !

godji

Цитат на: SOLAR - Понеделник, 19 Септември, 2011, 19:42:25
Цитат на: admin - Понеделник, 19 Септември, 2011, 19:00:22

ЛЕКИ ПЪТИщА !

Благодаря, Шефе,
Извинявам се за не информираността си, но когато учих Правилника, пешеходците имаха предимство само на "Зебра". Преди години се провеждаха задължителни опреснителни курсове и може би това бе добро дело....
Сега ще трябва да го проведа сам или може да ми приложат !

ЛЕКИ ПЪТИщА !
Пешеходецът е с предимство от момента в който крака му стъпи в/у платното за движение ! Така са ме учили мен .Независимо дали пешеходната пътека е зебра или не (а може и да няма такава) !
БЪДИ РАЗУМЕН !КАРАЙ ВНИМАТЕЛНО !Не карайте и не поствайте когато сте пили - после може да съжалявате !

admin

Цитат на: godji - Понеделник, 19 Септември, 2011, 19:59:09
Пешеходецът е с предимство от момента в който крака му стъпи в/у платното за движение ! Така са ме учили мен .Независимо дали пешеходната пътека е зебра или не (а може и да няма такава) !

Правилно! Обаче в момента е така. През 1988-а, когато се обучавах за водач на МПС, нещата бяха различни. Тогава пешеходецът имаше предимство само на пешеходна пътека тип "Зебра" и на обикновена такава, но само пред завиващите МПС. Самият факт, че в момента продължението на тротоара се води пешеходна пътека, трябва да ни говори много.

jonsan69

Не 200 лв. а по голяма  трябва да е защото има хора на които не им пука.В вторник на Любимец пред училището спирам на пешеходната пътека имаше деца,и в следващия момент един опел астра комби тръгва да ме заобикаля извиках му да спре дясното стъкло му беше отворено но онзи настъпа газта и продулжи няма начин да не ме е чул като му извиках.Ето  такива хора са безмозъчни същества за мен.Не мислят! 

admin

Позната картинка. Всеки път гледам в огледалата и съм нащрек, когато трябва да спра на пешеходна пътека. Вчера например преброих 10 автомобила, 4 в едната посока 6 в обратната, които не спряха на пешеходната пътека. А там стоеше жена с детска количка. Просто ги изчака да се изнижат, огледа се и набързо прекоси улицата. Това с глобата е хубаво намерение, но както в много други случаи, и тази глоба ще се прилага избирателно. Особено привилегировани ще бъдат спонсорите на полицията.

abator

Цитат на: admin - Петък, 23 Септември, 2011, 09:11:50
... и тази глоба ще се прилага избирателно. Особено привилегировани ще бъдат спонсорите на полицията.

Ето за това няма ред и законност в България. Всеки иска да покаже, че не е случаен човек и го демонстрира като не спазва закони.  >:(

admin

Скоро пазарувах в "Метро" и точно на излизане от магазина гледам някакъв с Мерцедес S-клас паркира точно на едно от местата, предвидени за инвалиди. Замислих се какво мога да направя. Единият вариант беше да го попитам защо спира там. Предвид манталитета му това едва ли е добър вариант. Пък и защо трябва да изпадам в лична разправия, след като си имаме най-многобройната полиция в ЕС. Вторият вариант беше да се обадя на 166. От известно време обаче обажданията към този номер се пренасочват към 112 и те преценяват дали да го предадат.

admin