• Welcome to Форум на българските шофьори.

Независимост на България

Започната от SOLAR, Четвъртък, 22 Септември, 2011, 01:07:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

SOLAR

Възобновяване на Българското царство Обявяване на независимостта на България
22 септември 1908 година

На 22 септември България чества едно значимо събитие от новата си история. На тази дата през 1908 г. страната ни, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Този акт става възможен едва 30 години след освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г. Край на войната слага подписаният на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.
Деница Манова

Манифест към българския народ
"По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.
Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.
Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.
Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.
Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!
"

Издаден в древната столица Велико Търново на 22 септември 1908 год. и обявен в църквата "Свети Четиридесет мъченици", двадесет и втората година от Моето царуване [Фердинанд] Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: [Ал. Малинов] Министър на Външните Работи и на Изповеданията: [Ст. Паприков] Министър на Вътрешните Работи: [М. Такев] Министър на Народното Просвещение: [Н. Мушанов] Министър на Финансите: [Ив. Салабашев] Министър на Правосъдието:[Т. Кръстев] Министър на Войната: [генерал Д. Николаев] Министър на Търговията и Земледелието: [А. Ляпчев]

Негово Царско Величество Фердинанд I Български, министър-председателят Александър Малинов, членове на правителството и генерали при обявяването на Независимостта на България.

Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на България през месец април 1909 г. С провъзгласяването независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави.

НЕКА ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ТОЗИ ДЕН !

ЛЕКИ ПЪТИщА !

SOLAR

admin

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

!na

Честит ден на независимостта!

Солар, благодаря ти че пусна темата.
My truck runs on diesel, I run on 100% passion

Бриги Магнито

SOLAR

На ГКПП пише БЪЛГАРИЯ. Официалния език е БЪЛГАРСКИ. Пишем на КИРИЛИЦА, а не на латиница или арабски. Обръщението ни е ГОСПОДИН/ГОСПОЖО, а не аго.
А това, че от век до ден днешен си патим от некадърни политици, е друг въпрос.

ЛЕКИ ПЪТИщА !

!na

Цитат на: SOLAR - Четвъртък, 22 Септември, 2011, 19:18:20
На ГКПП пише БЪЛГАРИЯ. Официалния език е БЪЛГАРСКИ. Пишем на КИРИЛИЦА, а не на латиница или арабски. Обръщението ни е ГОСПОДИН/ГОСПОЖО, а не аго.
А това, че от век до ден днешен си патим от некадърни политици, е друг въпрос.

ЛЕКИ ПЪТИщА !

+1 от мен. Бих добавила бит и култура.

My truck runs on diesel, I run on 100% passion

Бриги Магнито

Ясно и защото пише България,Български и не сме аги фанахте и си бихте чуковете из Европата много независимо го даваме.
Сори за този пост,но от патриоти ръгнали да прават пари из майна си райна е малко гръмко да ми цитираш къде и колко пъти писало България.
По коледа добре дошли да ни видите нас тъпаците де си живуркаме с некадърните политици и си плюеме родината.
Определено поста ми е не да се хареса.

SOLAR

Цитат на: Бригадира - Четвъртък, 22 Септември, 2011, 21:47:16
Ясно и защото пише България,Български и не сме аги фанахте и си бихте чуковете из Европата много независимо го даваме.
Сори за този пост,но от патриоти ръгнали да прават пари из майна си райна е малко гръмко да ми цитираш къде и колко пъти писало България.
По коледа добре дошли да ни видите нас тъпаците де си живуркаме с некадърните политици и си плюеме родината.

Именно заради политиците сме натирени да си търсим хляба в чужбина. Ползата е, че при завръщане се мъчим да покажем доброто което сме видели там и да се мъчим то също да навлезе тук. А ако работихме в Анадола, от какво можеше да се поучим. Навярно, ако някой желае и сега може да отиде там.
Ако не беше България, то "ръгнали да прават пари из майна си райна" щеше да е още след втората Световна война към Германия, но нямаше да се завръщат. Живота в Германия е по-добър, от този в Турция.
И понеже не искам да съм зависим от политиците, си намерих работа извън страната. Ако някой мисли, че това е лесно, нека опита, да поработи там. А за да си независим, са необходими пари. Не желая да се прекланям с нарушения, ругатни, подигравки и т.н. на новобогаташи и политици.
Въпрос на гледна точка.

Цитат на: Бригадира - Четвъртък, 22 Септември, 2011, 21:47:16
Определено поста ми е не да се хареса.

Дали този пост ще се хареса или не от някого, няма значение. Писал съм преди, че публикациите ти предизвикват размисъл +1. Това е свободата на Словото. Всеки да си каже мнението.

ЛЕКИ ПЪТИщА !

Бриги Магнито

Баце чест ти прави,че не запали симсонката на мойте малоумни постове.
Но съм длъжен да уточня защо питах ,,Чувствате ли се независими,,
Значи навремето ората са се вдигнали ,спуали и постигнали първо мирен договор,по-късно признаване на България като страна.В момента същата таз страна изреза свойте заводи за скрап или ги продаде на Турски,Гръцки,Китайски или там некви си фирми,банките са чужди,цената на петрола диктува закони и може би начин на живот,народа измира или възира от родната си страна,работим като роби не много,но за без пари,политици разграбват или продават кой кво може и на кой може.Та се чудех дали не продадохме с лека ръка ,тез орица преди години де са извоювали нещо .
Независими ли сме всъщност или просто си честваме празници ей така за спорта колко да се почустваме такива.
Тва питах в общи линии,естественно пак тъп въпрос и пак питам,но бацето знае аз кат питам си питам,някога питах ли нещо и се спукваха от смях (помниш ли баце) тогава бях новобранец по форумите и ме взимаха на майтап и подигравка,сега се сърдим уж и се правя на луд или просто си се заяждам,като с Илчев да има раздор и сеир.
Илчев ,а да видиш,че и аз мое те набутвам по темите. ;)

SOLAR

Цитат на: Бригадира - Петък, 23 Септември, 2011, 09:34:50
Баце чест ти прави,че не запали симсонката на мойте малоумни постове.

Отговора е в последните два реда на предишния ми пост.

Значи навремето ората са се вдигнали ,спуали и постигнали първо мирен договор,по-късно признаване на България като страна.В момента същата таз страна изреза свойте заводи за скрап или ги продаде на Турски,Гръцки,Китайски или там некви си фирми,банките са чужди,цената на петрола диктува закони и може би начин на живот,народа измира или възира от родната си страна,работим като роби не много,но за без пари,политици разграбват или продават кой кво може и на кой може.Та се чудех дали не продадохме с лека ръка ,тез орица преди години де са извоювали нещо .

С крадливи политици се постига всичко.

Независими ли сме всъщност или просто си честваме празници ей така за спорта колко да се почустваме такива.

Празниците се честват, за да си спомним и научим нещо за този ден. Преди години, когато не се празнуваше, 95% едва ли знаехме какво се е случило на тази дата.

Но съм длъжен да уточня защо питах ,,Чувствате ли се независими,,
Тва питах в общи линии,естественно пак тъп въпрос и пак питам,но бацето знае аз кат питам си питам,някога питах ли нещо и се спукваха от смях (помниш ли баце) тогава бях новобранец по форумите и ме взимаха на майтап и подигравка,сега се сърдим уж и се правя на луд или просто си се заяждам,като с Илчев да има раздор и сеир.
Илчев ,а да видиш,че и аз мое те набутвам по темите. ;)

"...няма независими страни, а България е сателит..." - В. Елцин. Цитирам по памет.
Глобално всички са свързани и зависими. Разликата за нас е, че не сме територия, а държава. Решенията се вземат от политиците които сме си избрали /дори некадърни и васални/, а не от Високата порта.
Това е моето виждане за Независимостта, като не забравям, че има и други ъгли от които се гледа. А писането и бръщолевенето за политика е загуба на време. Ние си дрънкаме, а политиците подчинени на мафията ни си крадат.

ЛЕКИ ПЪТИщА !

SOLAR