• Welcome to Форум на българските шофьори.

Тютюнопушенето

Започната от admin, Петък, 16 Декември, 2011, 13:57:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Одобрявате ли забраната за пушене в закрити обществени помещения?

Пушач съм и одобрявам
4 (9.1%)
Пушач съм и не одобрявам
21 (47.7%)
Непушач съм и одобрявам
15 (34.1%)
Непушач съм и не одобрявам
3 (6.8%)
Нямам мнение
1 (2.3%)

Общ брой гласове: 43

admin

Одобрявате ли намерението на правителството да забрани напълно тютюнопушенето в закрити обществени помещения от 1-ви юни 2012-а година?
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

Lorinser

Аз съм пушач, но напълно одобрявам забраната за тютюнопушене в закрити обществени помещения. Междувпрочем обърках, с гласуването като маркирах непушач съм и одобрявам, но пак вота ми е в правилната насока. :)

Lorinser

Красимир Иванов

Аз мисля следното.
Нека е забранено пушенето в публични сгради-театри, кина и т.н. и други подобни обществени и административни сгради, но съм против забраната да влезе в сила за кафетата, например.
Според мен най-добрият вариант е да си остане така т.е. със зали за пушачи и зали за непушачи, но нека се засили контрола—да се следи дали е пусната вентилацията, да ли са отделени добре двете зали и т.н. и т.н.. Другият вариант е да се разреши на собствениците на заведения да изберат тяхното заведение да ли да бъде само за пушачи или само за непушачи. Смятам, че така е най-справедливо за двете страни, защото ако сега въведат забрана за пушене в кафетата от тази забрана ще се възползват и ще бъдат облагодетелствани(така да го кажа) непушачите, ама и пушачите са хора, навярно и те искат да изпият едно кафе като хората.
Другото за което си мисля сега е, защо миналата година накараха собствениците на заведения да направят отделни зали, съответно за пушачи и непушачи, а сега искат пълна забрана? То, това са загуби.
Заповядайте в групата на форума във Vbox-http://vbox7.com/groups/driversbg/.

Lorinser

Както казах по горе аз също съм пушач, но съм на мнение, че непушачите не са длъжни да ни дишат дима в едно кафене да речем.Тук в Испания в началото, когато се въведе този закон ми беше малко криво да си пия кафето и да излизам навън за цигара.Но сега установявам че пуша по-малко, освен това е много по приятно в заведенията.

пейчо

В единия край на басейна е за пикаещи а във другия е за не пикаещи,така е и във заведенията със маси за пушачи и не пушачи.Тази наредба според мен е прекрасна въпроса е колко ще се спазва ?

Причина за редакция : Правопис

driver1

Цитат на: пейчо - Петък, 16 Декември, 2011, 16:50:59
във единия край на басейна е за пикаещи а във другия е за не пикаещи,така е и във заведенията със маси за пушачи и не пушачи тази наредба според мен е прекрасна въпроса е колко ще се спазва

Това ясно. Ама защо се забранява басейните да бъдат два и всеки сам да избере в кой да скочи?

bad_kras

Нека и аз да кажа нещичко .  Как може развити държави като Германия и Австрия да нямат този проблем , а нашите управници отново искат да се изтъкнат пред Висшите .  Ми в Германия си имат зали за пушачи , остъклени с аспирации , а дори и по фирмите съм виждал , че все още си пушат и в офисите. В Австрия е същото , дори има бирарии където се пуши свободно вътре.
>>>www.sbps.eu<<<  *** СБПШ ***             

Lorinser

А бе нали трябва да се вижда, че нещо се върши.  ;D Пък това е най-лесното.Видите ли ние работим и приемаме закони.Толкова неща има за вършене, до тютюнопушенето опряхме.

admin

Цитат на: driver1 - Петък, 16 Декември, 2011, 16:58:01
Това ясно. Ама защо се забранява басейните да бъдат два и всеки сам да избере в кой да скочи?

Подкрепям напълно мнението ти. Аз също мисля, че трябва да бъде дадена възможност всяко заведение да може да избере какво ще предложи на своите клиенти, чист въздух или пушек. И на входа на заведението да бъде ясно и точно отбелязано дали вътре се пуши, или не се пуши. Но да се спазва на 100% това, което е отбелязано. През януари 2005-а година отказах цигарите и от тогава не съм пушил изобщо. Отвращам се от цигарения дим и не бих стъпил в заведение, в което се пуши.

!na

Цитат на: bad_kras - Петък, 16 Декември, 2011, 17:02:09
Нека и аз да кажа нещичко .  Как може развити държави като Германия и Австрия да нямат този проблем , а нашите управници отново искат да се изтъкнат пред Висшите .  Ми в Германия си имат зали за пушачи , остъклени с аспирации , а дори и по фирмите съм виждал , че все още си пушат и в офисите. В Австрия е същото , дори има бирарии където се пуши свободно вътре.

В Белгия също.

Обаче нашите мили управници, без изобщо да отчитат местната реалност, се пънат да правят ненужни неща, вместо просто да затегнат контрола и да се спазват вече съществуващите разпоредби.
В България пушачите са поне 50% за разлика от други държави. Не че е хубаво, но е факт. Проблем е, че масово учениците пушат - за това какви мерки се взимат?

Друго - климатът тук е такъв, че през есенно-зимните месеци да кибичиш навън за цигара е трудно за разлика от държави като Испания например (давам пример с тях, защото са цитирани в публикация тук). Освен това, в цивилизованите държави (ще дам за пример Швеция, защото е северна страна, а и съм го видяла с очите си) пред всяко заведение през студените месеци има газови лампи и когато пушачите излязат за цигара не мръзнат като кучета. В същата тази страна, където пушачите са в пъти по-малко от тук, на всяко летище има кабини за пушене, а на нашето летище (може би единственото в Европа) - не, като че ли сме държавата, в която пушачите се броят на пръстите на едната ръка.

Пушач съм и нямам против да има ограничения, защото разбирам непушачите и не искам да им преча, но нека нещата се случват по правилния начин - вместо 100% забрана, нека е относително по-либерален режима, но някой да контролира и най-важното - да се мисли и работи в посока как младите хора да не стават пушачи, вместо със силови мерки да се отказват вече пропушилите!
My truck runs on diesel, I run on 100% passion

georgi87

В Русия по заведенията и компютърните зали е забранено пушенето и се спазва . А по магазините след 22.00ч е забранена продажбата на алкохол до сутринта.

VOLVO 480

Ами не се ли  сещате защо е всичко това!Първо излезна наредбата за направата на отделни зали за пушачи и непушачи след това хорицата които имаха малки заведенийцата нямаха избор или продължават да работят или затварят заради прословутата вентилационна система!Господата управници въведоха този закон и доста  фирмите за вентилация и климатизация се облагодетелствуваха от това и събраха париците на хората сега вече няма кяр и ето ти пълна забрана и хорицата дето монтираха системите за вентилация сега ще пият по една студена водица за вложените им парици! :)

admin

Цитат на: VOLVO 480 - Събота, 17 Декември, 2011, 13:00:26Ами не се ли  сещате защо е всичко това!Първо излезна наредбата за направата на отделни зали за пушачи и непушачи след това хорицата които имаха малки заведенийцата нямаха избор или продължават да работят или затварят заради прословутата вентилационна система!Господата управници въведоха този закон и доста  фирмите за вентилация и климатизация се облагодетелствуваха от това и събраха париците на хората сега вече няма кяр и ето ти пълна забрана и хорицата дето монтираха системите за вентилация сега ще пият по една студена водица за вложените им парици! :)

Не знам къде има подобни заведения, в които хорицата са инвестирали пари в климатизация и вентилация специално заради тези изисквания. Според мен обаче всяко заведение за обществено хранене трябва да има подобни системи, независимо дали вътре се пуши или не се пуши. Няма нужда да разбирам по миризмата какво е менюто днес. А и колко струва все пак една такава система? Не вярвам да е някаква непосилна сума.

!na

Админе, става въпрос за тези, които изсипаха десетки хиляди, за да преграждат заведенията си и да правят обособени помещения за не/пушачи. За вентилацията си прав - омръзнало ми е да ходя в заведения, след престоя в които дрехите ми буквално вонят на манджа. Но не е никак евтина вентилацията, а и не опира само до системите, а още от конструктивните планове за разположение на кухните и комините, и отвеждането на въздуха и миризмите.
My truck runs on diesel, I run on 100% passion

admin

Цитат на: !na - Събота, 17 Декември, 2011, 14:03:00Админе, става въпрос за тези, които изсипаха десетки хиляди, за да преграждат заведенията си и да правят обособени помещения за не/пушачи. За вентилацията си прав - омръзнало ми е да ходя в заведения, след престоя в които дрехите ми буквално вонят на манджа. Но не е никак евтина вентилацията, а и не опира само до системите, а още от конструктивните планове за разположение на кухните и комините, и отвеждането на въздуха и миризмите.

Може би аз не ходя в заведения, в които са изсипани десетки хиляди за преграждане. Обаче за сметка на това съм виждал две съседни маси в заведение, и на едната има табелка "Маса за пушачи". На другата пък гордо стои табелка "Маса за непушачи". Да се чуди човек на простотията българска.

admin