• Welcome to Форум на българските шофьори.

Необходими документи при проверка от ДАИ за самосвал

Започната от p_asta, Четвъртък, 14 Февруари, 2013, 16:56:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

p_asta

Здравейте колеги.
Ситуацията при мен е следната:
Имам шофьорска книжка за категория С. Имам дигитална карта за тахограф. В момента карам курс за професионална компетентнст.
Един от въпросите ми е като ми приключи курса за професионална компетентност трябва ли да ходя до ДАИ за да си вадя карта за квалификация, защото от мястото на което ще започвам работа това не са ми казали, освен че изискват да имам професионална компетентност и дигитална карта.
Работата която ще работя е превозване на баластра със самосвал между две предприятия от Западна и централна България.

Най-важният въпрос ми е какво ще проверяват даяджийте като ме спрат и какви документи трябва да им предоставя за да не ми напишат акт.

Благодарности за отзовалите се.

p_asta

loshdancho

Цитаттрябва ли да ходя до ДАИ за да си вадя карта за квалификация
Да.
+ Психо, трудов договор.
ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

loshdancho

Люси

Най-вероятно и кантарна бележка(ако си нямат собствен кантар) за да видят дали си претоварил камиона!!!

dimich87

То с тая баластра ми се струва че постоянно ще е претоварен.

LightOff

....аз съм новак и имам малко стаж. Но документите, които имаше в камиона бяха.

1.Застраховката на камиона
2. Винетката с касовия бон
3.бележката за годишния технически преглед
4.Документ на транспортната фирма, че е регистрирана за такава дейност - как се казваше не ме питай, копие на лиценза ли беше..
5. удостоверени на шофьора за психологическа годност
6.пътен лист с всичките му печати - да не те спре този ДАИ и да ги няма печатите(печат, че са те проверили сутринта, че не си пиян, печат за техническа изправност от механик, печат, че си здрав от медицинско лице и т.н Сам разбираш как се слагат  печатите, проформа.
7.товарителница с всичките му реквизити там, написани в него. Иначе ДАИ става лош.
8. дневник на шофьора. Това не съм го попълвал и не знам що за чудо е. Но на него пишеш броя курсове, дата, час...простотии.
9. Всички други неща които се изискват по закон:аптечак, триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка. Там при АДР има едни други изисквания пък за ръкавици, предпазни очела, лопатки, чували.
10. Задължително ще ти искат тахо листи за 28дена назад. Носиш си и копие на трудовия договор
11. Много гледали и за тези гадинки с които застопоряваш камиона, като е спрял. Камите трябва да са поне два.
12. Според това, кога си изкарал С+Е , ще ти искат и карта за квалификация на водача. Аз примерно го имам от 2004, и трябва да го изкарам до септември 2013г. Пак трябва да погледан. Има таблица на страницата на ДАИ.
13 ...и други. Със сигурност съм пропуснал нещо, защото бумащината е голяма. Но ти сам ако не ги знаеш, диспечарът и да знае, не му дреме за тебе. На личен гръб го знам. Питаш старите, те ти казват, да погледнеш в "ЖАБКАТА". Някой колеги казват, но те пък с ченгел им вадиш думите, ще им откраднеш занаята. Плюс четене на закона.  И въпреки всичко, можеш да изгърмиш. Аз ДАИ не ме е спирал, защото напуснах фирмата... всеки сам си знае, какво е.

p_asta

Благодаря на Lightoff много ми помогна.

Сигурно има още изисквания, които ще ми бъдат полезни, а надявам се и за други колеги, които тепърва ще се сблъскват с това.
Който знае ще съм благодарен ако помогне.

Хубаво ще е да сме потготвени за джадаите за да не изгърмим.

abator

Колега не се шашкай толкова. Видят ли те, че поддаваш смятай, че си изгорял. Спирали са ме без да имам грам документ в себе си. Та като ме спряха си взех само цигарите и слязох на проверка. Ония ми викат "Ама ти нямаш гуми. Май ще пишем." После ми иска шайби, пътни листи, лицензи и целия списък кажи речи от по-горе. И ела гледай циркове като му казах, че всичко дето го изброи го нямам.  ;D

loshdancho

vents

Цитат на: loshdancho - Петък, 15 Февруари, 2013, 00:01:58
А  тези документи?

Тези са едни от най-важните. :D
не се сдържах сори

grants

А  тези документи?

С тези документи вървиш на всякаде и си редовен от всякаде даже и ако ще и ЕГН да нямаш. ;D ;D ;D
Не всичко е пари,но всичко е с пари

Люси

А  тези документи?

От тия документи колко съм инвестирал в Костинбродската караулка на път от Балша докато карах самосвала!!! ;D

vents

Цитат на: Люси - Петък, 15 Февруари, 2013, 08:42:17
От тия документи колко съм инвестирал в Костинбродската караулка на път от Балша докато карах самосвала!!! ;D

Трябвало е да минеш на месечен абонамент ,по изгодно е !!! ::)
не се сдържах сори

LightOff

... ами такива "мизерници" като мен, които си броят стотинките в джоба, какво да правят!? Аз, честно си признавам, мед ми капе на сърцето, когато се случи най - лошото на един полицай. Те не са хора. Щом  не се замислят и брулят от хората последните им стотинки.... какво ми дреме за него. Но да, тези "документи" от снимката са също необходимост. Те сън не ги хваща полицаите, знаеха кога започваме работа и се изръсваха където трябва.  Голям кеф ще ми е да го заснема това, като си поиска рушвет. Сега толкова техника има, която въобще и няма да разбере, че съм го снимал. И направо го пращам на тия от "Господари на ефира".

... иначе за износените гуми, чувал съм, че има такива от тях, които не вадят пари. Просто за такова нещо ти пишат глоба, а ти се обаждаш на шефа да ти докарат нови гуми. Сменяш ги и тръгваш. Наслушал съм се на истории и от нета, и от хора. Как шефа все мрънкал, че нямало пари да му смени гумите и т.н Та манна небесна му била такава ситуация за тоя конкретния шофьор, да го спре ДАИ.

... а, те между другото дали не се мръщят на тези "документи". Мисля сега са станали по - нагли и направо си искат още. С обяснението "Ами колегата в патрулката, какво...!?"

Люси

Цитат на: vents - Петък, 15 Февруари, 2013, 13:02:40

Трябвало е да минеш на месечен абонамент ,по изгодно е !!! ::)
Предложих им ама ми казаха че са надхвърлили квотата и нямат свободни абонаменти!!! ::) ;D

grants

Цитат на: Люси - Петък, 15 Февруари, 2013, 16:46:54
Предложих им ама ми казаха че са надхвърлили квотата и нямат свободни абонаменти!!! ::) ;D
Сигорно са заети местата и трудно се освобождават ;D ;D ;D

grants