• Welcome to Форум на българските шофьори.

На колко години се взема категория C+E

Започната от Свилен Иванов, Сряда, 31 Юли, 2013, 14:17:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Свилен Иванов

Тъй като скоро имаше промени в закона и категория Ц вече се взема на 21 години или след изкаран курс за професионална квалификация, въпросът ми е на колко години се изкарва Ц+Е?

Свилен Иванов

admin

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

admin

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

Pando85

Цитат на: admin - Сряда, 31 Юли, 2013, 14:22:17
Трябва да имаш 21 навършени.

Само да допълня
И минимум 1 година от когато си взел Ц-то

Scania Power

Добър вечер момчета преди малко докато разглеждах из търсачката за автошколи които предлагат да се  кара кат.C видях в една от Русе да пише че от 19 януари 2013 е влязъл закон който искат 21години да имаш и тогава да можеш да го караш курса за C.Искам да попитам това вярно ли е и ако може да дадете някакъв линк за да прочета това дали е истина или не.

dimich87

Вярно е че "С" се взема вече на 21, но можеш да се запишеш и по-рано, след това трябва да се изкара професионалната компетентност. След което се подават документи в КАТ за издаване на новата книжка. Без професионална компетентност, няма да ти издадат книжката. За С+Е вече не се гледа, кога е взета категорията, а кога е изкарана началната професионална компетентност.

denyscho

Здравейте в понеделник бях в КАТ с един приятел да си взима книжката и понеже ми е интересно попитах на колко години можеш да караш CE и ми казаха 21, но трябва да имаш минимум 1 година стаж на С, като под стаж се разбира да имаш категорията С от поне 1 година.

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: denyscho - Петък, 16 Август, 2013, 11:43:52
Здравейте в понеделник бях в КАТ с един приятел да си взима книжката и понеже ми е интересно попитах на колко години можеш да караш CE и ми казаха 21, но трябва да имаш минимум 1 година стаж на С, като под стаж се разбира да имаш категорията С от поне 1 година.

Това е от десетки години. Като изключим, че се искаше 2 стаж с "С". А преди и някакви фиктивни документи.

Да беше питал за "С", на каква възраст може!
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

камионджията

В момента карам професионалната компетентност C кат. я има от 1 година и 7,8 месеца на 21 години съм и малко глупаво от моя страна защото така ли иначе мислех да карам за Е кат. и ми казаха че после трябва да си подновявам професионалната компетентност и ще се набутам с поне 40 50 лева от горе но.,, късно се усетих вече съм на 3 седмица от курса но ще почвам в една Гръцка фирма където в момента се строй магистрала Марица на самосвал и нямам време да карам за ремарке а пък ми трябва тази квалификация, ако може един въпрос който я е карал колко време се чака в КАТ да ти я издадът.
Най-силно поробен е този, който се мисли за свободен!

driver70

1. Професионалната компетентност за товари кат.С важи и за кат.СЕ. Взема се предвид кога водачът е придобил кат.С, а не кат.СЕ!Извинявам се за спама.

denyscho

Цитат на: камионджията - Петък, 16 Август, 2013, 18:46:43
който я е карал колко време се чака в КАТ да ти я издадът.

За кое колко време се чака да се издаде книжката или компетенцията?
Книжката е в КАТ и за около 2 седмици е готова.
Компетенцията е в ДАИ по адресна регистрация и аз платих 68,40 за издаване, 10лв за бланката и 10лв са ти таксите в банката, а също така ти трябва и снимка с формат 35х45. Като ми казаха, че за около 20 дни става готова и само трябва да си я вземеш, но до колкото знам може да се кара след като си подал документите показваш това, което са ти дали от учебния център и бележките, за това че си си платил да ти я направят.
p.s. става на въпрос за ДАИ Ловеч, на другите места не знам, но предполагам е по същия начин.

камионджията

Да за професионалната компетентност и на мен ми казаха че за едно изкарване ти отива към 70 80 лева ужас особено където съм млад шофьор курса ми е 600 лева, да му се не види и управниците с техните закони.
Най-силно поробен е този, който се мисли за свободен!

denyscho

Цитат на: МИНКО ИЛЧЕВ - Петък, 16 Август, 2013, 11:54:43
     Да беше питал за "С", на каква възраст може!

За "C" - то също ми казаха 21 години и трябва да имаш "В", за стаж не знам.

Wladislaw

Ти като изкараш "B" категория на 18 до 21 годишна възраст имаш 3 години стаж, може през това време да не си се качвал на кола. Стажа си го имаш.  :)

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: Wladislaw - Понеделник, 19 Август, 2013, 11:26:15
Ти като изкараш "B" категория на 18 до 21 годишна възраст имаш 3 години стаж, може през това време да не си се качвал на кола. Стажа си го имаш.  :)

Не всеки взема "В" на 18 години. От много отдавна не може направо за "С". Вземаш "В" и на другия ден почваш курса. Освен ако, няма някакви изменения наскоро.

За "С" само на 21 ли може? Беше коментирано, че за преди 21, искат изкарана компетентност и може?
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

Jack77

По принцип от тази година трябва да имаш 21 за "С", но отворих няколко сайта на школи в гугъл и от 15 фирми, само 2 пише, че искат 21, а другите масово си пишат 18 години. Може би наистина ако изкараш компетентност, може да се започне курса веднага.

Jack77