• Welcome to Форум на българските шофьори.

На какво да обърнем внимание при покупка на камион

Започната от Mad-Cargo, Вторник, 14 Август, 2012, 17:58:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Mad-Cargo

Здравейте на всички искам да попитам, понеже мисля да купувам камион, но ми се налага да бъда сам без майстори, на какво да обърна по специално внимание. Аз имам някакви познания но имам в предвид какви малки особености биха имали голямо значение.

Благодаря предварително!

Mad-Cargo

Rammbon

От един сервизен работник на фирменият Скания сервиз знам, че е добре да се пробва натоварен, каква тяга има , как върви и спира. Но това не винаги е възможно. Другото е като за всеки дизелов двигател. Каране поне 10-20км по не добър път, а такъв има навсякъде.

Rammbon

Tihomir78

Колега обърни внимание на дребните неща, на дребните детайли. те говорят много за това как е поддържан. Пробвай всичко по таблото дали работи, да няма прекалено много бързи връзки, да няма много използване на тел. По принцип при новия внос няма такива цигании, стига да не е от Испания. Добре е да го закачиш на компютър ако си решил да го купиш, че в някои случаи това говори много за миналото на камиона и може да те откаже. Иначе се предполага че двигателя ще е добре измит и няма как да разбереш нищо. Аз ти казах откъде да НЕ купуваш, че гледам и по-нови камиони продава. А иначе решил ли си нещо конкретно да купуваш като марка или въпроса е да ти хареса.... ;)

Бриги Магнито

Определено е гот да се обърне Фнимание на продавачката(ако има такава) или а секретарката на продавача(ако пак има такава)
Иначе е арно и дръгела да се погледне има ли фаца има ли стойка ,па ако има и глас ,тоз ще е.
;)

Mad-Cargo

Благодаря за съветите. А за марката не съм избрал конкретна, насочил съм се към няколко марки но всичко е според началния ми капитал  :D . В началото просто изключих марките като Ивеко и Рено поразгледах се и ми се струва че Ман като съотношение цена-качество е най-добър. В смисъл не че отричам марки като Сканя Волво Мерцедес Даф напротив но те държат по висока цена. И та със сигурност ще е някоя от последните пет марки но за сега клоня към Ман.

MagnuM

Ако е MAN само гледай да не е с D20 двигател, във  фирмата имаме един D20 и компютъра му е направи ужас, грешки, грешки и пак грешки. Кара се да се изчистят и след 1 месец пак същата работа, и това е сериен проблем, колкото и колеги да сме питали, всички се плачат от D20 мотора на MAN.
;) Не е важно за къде пътуваш, важно е да си на пътя ;)
Новата страница на Българските шофьори!
https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-TrucksDrivers/435921919851057

Mad-Cargo

admin

Цитат на: Mad-Cargo - Сряда, 15 Август, 2012, 19:11:23Къде да гледам за да разбера дали е D 20 или друг

С голяма гордост отпред под стъклото пише D20 Common Rail. :)
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

Mad-Cargo

Бриги Магнито

kron

При Д20 единствените грешки които може да се появяват са ЕДЦ-грешките и та тези грешки са за горивната система които пак от своя страна светят в следствие на каране с лоши горива.Иначе като грешки по този мотор не ми е светвало нищо друго,с изключение на грешка за динамо но това при всеки автомобил може да светне ;D.Каквото и да гледаш колега всичко е на късмет,километрите му са върнати 90 процента са така,по номера на шасито може да разбереш ако е влизал в сервиз автомобила какво му е правено и тва е ;),скрита работа е.Най добре е ако имаш някакви виждания към конкретен камион на там да се насочиш понеже вече знаеш характерни шумове по мотор,скорост и това е,успех в избора.

g_dandy

Съвет от лаик: не купувай камион от българска автокъща!

monterei

ДАФ и МАН би трябвало да са на подобни цени. Скания, Волво и Мерцедес са най-скъпи. Моделите на Скания след 124 и 164 са разочароващи. Волво 2007 и 2008 правят мизерии, добра динамика при каране. Мерцедес след 2000г., който вземеш си е ок - части каквито искаш, откъдето искаш.
МАН Д20 мотор след 2006г. Мотора си е ок, но е чувствителен към нафтата и е бил такъв, докато някой си го е карал. Евро 4 правят някоя друга мизериика с ЕГР клапите.
ДАФ - нямам кой знае каква идея, но в Европа е пълно с нови и малко употребявани.
Рено - Премиума е ок от момента, в който се вгражда агрегати от Волво. Кабината е гадничка, но пък разхода на гориво е приличен.
Ивеко - Евро 5 с 10,5 литров мотор е икономичен, но все нещо мига вътре. Евро 3 е около 10-11хил. евро.

Има много интересни работи с камионите - например купуваш накладки за ДАФ, МБ и Скания от този от официалните, който ти ги даде най-евтино:) Разбира се, провери преди това да не попаднеш на нещо по-специфично, но общо взето 2006-2009 моделите са с подобни спирачни системи (Кнор или Вабко, едно от двете)

Накратко, разбира се.

комбайнер

Колега, това е като с леките коли. Най-добрата марка е служебната. Не се обиждай, ама каквото и да купиш в момента, ще се излъжеш. Няма да си първия естествено. Собственик "звучи гордо". Ти си решаваш. Познавам доста хора, бивши собственици на един или няколко камиона, дето без тази собственост им е значително по-добре на джоба и съня. Огледай се за колеги купувачи.
Накратко - бъди здрав и не се набутвай!

kron

kron