• Welcome to Форум на българските шофьори.

Объркана работа

Започната от начинаещ, Събота, 07 Март, 2015, 09:12:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

начинаещ

Здравейте,колеги и всички четящи форума.От скоро съм с кат.СЕ имам АДР основен,цистерни и клас1,професионална кфалификация,психо и дигитална карта.Търся си работа но нещо все се не връзват нещата.
Обаждах се на няколко обяви или търсят много опитни или ти предлагат някакъв договор но и задължително подпис на записна заповед уж за някаква гаранция.Питам се дали абсолютно фирми така действат или само на такива попаднах аз.Почвам да си разсъждавам дали не е пък уместно да ми подпишат на мен такава заповед като гаранция че ще бъдат коректни спрямо мен относно заплащането.Доста се рових в нета относно този документ работата не ми харесва особено, още повече че видях разни фирми завели съдебен иск срещу свои бивши шофьори само въз основа на записната заповед!?!?.Май ще е по-добре да подписвам договор за работа с екип юристри бах мамама му.Аз все пак търся работа а не да съм кредитор на някой.

начинаещ

J_L

Чрез записа на заповед си гарантират че ще им се покрие част от евентуалните загуби които би им нанесъл във бъдеще. По принцип нямат законово основание да правят това. Аз ще се въздържа да те съветвам дали да го подпишеш или не, това си е твое решение. В случай че си вършиш работата коректно не би трябвало да те притеснява. Бих те посъветвал да ги попиташ дали можеш да намалиш предизвестието за напускане на 5 дни(примерно) В случай че фирмата е некоректна към теб тогава ще си изпълниш законовото  напускане: предизвестие и чао. По-този начин, ако нямаш доказани нанесени щети от теб на фирмата, записа на заповед могат да си го заврът кадето си искат.
When I say "capitalism," I mean a full, pure, uncontrolled, unregulated laissez-faire capitalism—with a separation of state and economics, in the same way and for the same reasons as the separation of state and church. | The Virtue of Selfishness

J_L

When I say "capitalism," I mean a full, pure, uncontrolled, unregulated laissez-faire capitalism—with a separation of state and economics, in the same way and for the same reasons as the separation of state and church. | The Virtue of Selfishness

loshdancho

Бах маму... добре дошъл в джаза.
Един съвет, фирми, с запис на заповед, разходни норми, и тем подобни наказания, удръжки не им се връзвай.ю
Даже ако те одобрят искай и пари напред, така поне ще видиш дали ти се има доверие.
Даже е едно от условията според ме да се започне работа... Първо началника да инвестира.
ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

naum4o

Чуеш ли запис на заповед - бягаш далеч. Това означава. че шефът ти не спи нощем, а само брои залците на работниците си и подозира всеки, че иска да го окраде.
Тоест от самото начало започваш да работиш за човек, който те мисли за крадец. За щети по камионите има застрахователи, които са задължителни!
Не ти трябват шефове с такова мислене и нищо хубаво няма да ти се случи в тази фирма.
Все още се намират коректни работодатели, които оценяват правилно хората и даже се опитват да ги стимулират.
Приятно ме изненада шефът на транспортната фирма на Топливо вчера - точен и коректен с шофьорите. На такъв и през ума не му минава да те кара да подписваш, че му дължиш 10-15 000 евро. Което е и незаконно.
Като толкова ви се иска да боядисвате паметници, то идете пред посолството на САЩ и боядисайте паметника на онези, които изравниха София със земята през зимата на 1943-1944г., но ония там ще ви отстрелят като кучета, защото за тях не сте нищо повече от самопродали се РОБИ!

driver1

Колега, начинаещ,

Целта на "Запис на заповед" не е за да се заведе след това съдебен иск, а именно за да се избегне това от работодателят ти в случая. С този документ в ръка, той си вади ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ и съдебен изпълнител те посещава с лоши намерения... ;)
   Твое решение е дали искаш да подпишеш документ с който предварително фактически се съгласяваш да си длъжник на някого. Защото  въпрос на добра воля е от негова страна, да не ти го предяви, когато се разделяте по някаква причина.
   Едно време не се познаваха добре атрибутите, които трябва да съдържа този документ и той се оказваше нищожен. Та много шефчета имаха възможността да го използват за тоалетна хартия. Но напоследък сякаш са се поизпедепцали и рискът вече е реален.

J_L

Ако не си нанесъл щета с твое действие на фирмата(а и дори да си), няма как да е реален риска. По принцип един незаконен документ, а в случая е такъв не води до преследване на страните в него. Презумцията е че такъв документ няма правно основание. Аз поне не знам случай в който фирма да е осъдила шофьор на база само запис на заповед. Друг е въпроса ако има нарушения от страна на шофьора които доказано ощетяват фирмата, но тогава иска не би трябвало да е административен а наказателен.

начинаещ

Цитат на: J_L - Събота, 07 Март, 2015, 12:55:35
Ако не си нанесъл щета с твое действие на фирмата(а и дори да си), няма как да е реален риска. По принцип един незаконен документ, а в случая е такъв не води до преследване на страните в него. Презумцията е че такъв документ няма правно основание. Аз поне не знам случай в който фирма да е осъдила шофьор на база само запис на заповед. Друг е въпроса ако има нарушения от страна на шофьора които доказано ощетяват фирмата, но тогава иска не би трябвало да е административен а наказателен.
Не зная как да ти дам линк към това което четох,но напиши в гугъл  юроспийд-дела и ще видиш как стои работата с запис на заповед подписана към тях за 6000лв. Некои съдилища я обявяват за нищожна но некои си я считат за законна и ставаш длъжник.Не ми се занимава с последващи проблеми от нейното подписване и доказването и като  незаконосъобразна по съдилища.Както казват доста колеги от форума "бегай бърже" от такива фирми,но аджеба май всички са такива!

J_L

Няма начин да стане. Съдебната практика е тази
+++
В случая единствено ищецът единствено поддържа ,че в негова полза има издаден запис на заповед от 02.12.2009г.,по силата на който ответникът се е задължил да му заплати сумата от 6 000лвМакар и от външна страна записа на заповед да е редовен  и да съдържа всички изискуеми реквизити съобразно изискванията на ТЗ,същият не е  установява подлежащо на изпълнение вземане ,тъй като не е установен по безспорен и несъмнен начин твърдяното от издателя основание за издаването му.Следва да се отбележи също,че от заключението на вещото лице се установява,че сумата от 6 000лв. по записа на заповед от 02.12.2009г. не фигурира в счетоводните документи на ищцовото дружество ,а по делото липсват каквито и да било доказателства,че тази сума е излязла от касата на дружеството.От друга страна в счетоводството на дружеството са отразени задължения на ответника общо за сумата от 5 022,82лв.,представляващи неотчетени пари от командировки,обезщетение по чл.220 ал.1 от КТ и преразход на гориво,по отношение на които задължения обаче по делото ищцовото дружество в настоящето производство няма претенции.В този смисъл съдът счита,че по делото липсват  данни за това,че по записа на заповед от 02.12.2009г. ответникът да е получил парична сума от 6000 лв.,на която да дължи връщането .При това положение макар и редовен от външна страна,съдът счита,че представения запис на заповед от 02.12.2009г. не установява подлежащо на изпълнение вземане,ликвидно и изискуемо такова.
+++
Просто не виждам по кой закон ще ти вземат някакви пари. Няма как да стане!

Не представят ли касов ордер във който ти да си се подписал че получаваш сумата, няма как да ти вземат и лев.

m@n

Каква запис на заповед, какви 5 лв. Има застраховка на камиона, има си застраховка на товара. Собственика си покрива щетите. Дори разхода по вдигане с кран от канавката се заплаща от застрахователя. Стига са тормозили колегите.

drago_pavlov

Цитат на: J_L - Събота, 07 Март, 2015, 14:56:38
Няма начин да стане.
Както имаше един лаф: "Много като тебе вече плакаха..."
Като няма начин, вземи ми подпиши един запис за 5 бона и след известно време ще си говорим пак  ;D

Към начинаещ: Не подписвай запис на заповед в никакъв случай. Ако е направен както трябва, е въпрос на добра воля от страна на фирмата да не ти вземат парите.
Това е един сигурен белег, че фирмата си търси роби, а не служители.

drago_pavlov