• Welcome to Форум на българските шофьори.

Разработване на кабините с внимание към водача

Започната от Trucker_Boy, Понеделник, 20 Юни, 2011, 23:36:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Trucker_Boy

Водачът на товарен автомобил за превоз на дълги разстояния прекарва в кабината средно по 4,6 нощи на седмица. Това налага високи изисквания към функционалността и комфорта й. Ето защо екипът за разработване на кабините на Volvo Trucks е постоянно нащрек за нови интелигентни решения.

Прилича на безкраен пъзел и непрекъсната игра за балансиране. Защото наличното пространство е строго ограничено. Съществува едно основно изискване по отношение на дължината (2,35 м), ширината (ок. 2,50 м) и височината (макс. 4 м). Човекът и икономическите ограничения обаче също оказват своето влияние. Улф Андреасон е връзката между клиентите и разработването на продукта и участва в процеса на претворяване на идеите и желанията в техническо задание, с което проектантите на кабини във Volvo Trucks могат да работят.

Непрекъснато провежда анкети сред водачите, за да разбере на какво отдават предпочитание в кабината на техния товарен автомобил. Това разбира се варира в зависимост от конкретната задача на водача и страната, от която идва, но когато 2 200 водачи на товарни автомобили за превоз на дълги разстояния бяха помолени да класират петнадесет различни параметри в кабината, най-отгоре в списъка бяха поставили почивката и удобството за спане, непосредствено следвани от приятното работно място и добрата видимост.

www.sbps.eu
Сдружение на Българските Професионални Шофьори

Trucker_Boy

www.sbps.eu

МИНКО ИЛЧЕВ

Замислях се, за такава тема. Според мен, а и от наблюдения, какви допълнителни джаджи, слагат колегите:
      Много устройства, работят на 12 В, други на 24 В, а много други на 220 В. Извода е, че е необходимо във всеки камион, да има достатъчно такива контакти.
       Радио (с диск, да може и дискове от флекс, да чете), много шефове казват, имам 200 камиона по 300 евро. Вярно е, производителите попрекаляват с някой цени. Но поне може да се монтира професионално, допълнително.
       Телевизор, в камиона се живее. Понякога се налага да се стои, на едно място по 3-4 дни, това съвсем не е глезотийка. Съответно телевизията, върви, със сателитен приемник. Този приемник (тунер), след като се ползва често, е редно да е вграден. Друг е въпроса, че нашите доставчици на сателитна телевизия: Булсатком, Виваком и Ай Ти Ви Партнер. Държат да е с техни приемници (за най-новия Виваком, не съм питал) и тенекета или официално, сателитна антена. Видях преди 3 години, на австрийски камион, планарна антена, със моторче и шофьора каза, че струва 5'000 евро. Това е доста, но би могло да има външна стойка и някакво улеснение за бързо насочване.
     Навигация, повечето камиони, непрекъснато са зад граница. Моето мнение е, че дори и градските автобуси, понякога имат нужда. За сметка на това имат единствено Джи Пи Ес, който изглежда правен в "час по трудово обучение". За сметка на това, съм чувал, цени за тези устройства между 1'500 и 3'000 лева (не производствени, разбира се). Според мен, това устройство е:
     Комисионна, комисионна, нещо си, комисионна, комисионна.
     Климатик, това едва ли нормален човек може да помисли без него. Но е редно, всички да имат, работещ стационарен. Това и за работодателя е добре, двигателя харчи около 2 литра/час, ако климатика е, само при работещ двигател. Това е сериозен разход при дълъг престой.
     Хладилник и фризер, чувал съм, не съм го чел, че Евро 5 е задължителен, климатик и хладилник.
     Кабината, малките и средните, са за автовози, циментовози, цистерни и гондоли, а за другите забранени.
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

МИНКО ИЛЧЕВ

Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.

Trucker_Boy

Цитат на: МИНКО ИЛЧЕВ - Сряда, 22 Юни, 2011, 02:30:08
Хладилник и фризер, чувал съм, не съм го чел, че Евро 5 е задължителен, климатик и хладилник.
Кабината, малките и средните, са за автовози, циментовози, цистерни и гондоли, а за другите забранени.

Напълно съм съгласен с теб ,че си е нужен поне малко конфорт и удобства за да се работи пълноценно.
Не вярвам на митовете ,че всичките Евро 5 камиони имат задължителен хладилник.Поради простата причина ,че това е допълнителна екстра ,която повишава допълнително цената на камиона и не е голям хит сред собствениците на повече камиони.
Също няма как малките и средните кабини да се използват за автовози, циментовози, цистерни и гондоли а пък всичките Maxx кабини да бъдат за международният транспорт.Нормално е по-голямата и луксозна кабина да струва отново повече.
Наистина по цяла Европа се движат предимно камиони с големи кабини , но не липсват средни и малки.Тук отново се стига до собствениците на транспортните фирми ,които според мен работят на максимата да има количество пък качество може и да липсва.Това единствено се усеща от шофьорите!  ;)
www.sbps.eu

admin

Климатик, това едва ли нормален човек може да помисли без него. Но е редно, всички да имат, работещ стационарен. Това и за работодателя е добре, двигателя харчи около 2 литра/час, ако климатика е, само при работещ двигател. Това е сериозен разход при дълъг престой.

Според мен 2 литра на час са прекалено много. По-скоро харчи около литър на час, а може и по-малко от литър.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: admin - Сряда, 22 Юни, 2011, 19:20:27

Според мен 2 литра на час са прекалено много. По-скоро харчи около литър на час, а може и по-малко от литър.

Имам предвид, за двигателя само, съгласен съм, климатика е най-много литър на час. На моята кола, зареждам до горе, почти винаги (с точност засичам разхода) и почти не се усеща да се "товари" с разхода, малко над половин литър. В случай, че климатика е към двигателя, само двигателя харчи 2 литра/час. Нямам преки наблюдения, на място с климатик, дали е 3 л/ч.

admin

Точно това казвам и аз, че на място при работа на двигателя едва ли разхода е повече от един литър на час. Преди време пътувах с едно Ивеко Стралис и на него компютъра му показваше точно толкова, литър на час.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

МИНКО ИЛЧЕВ

Някъде писах по такава тема, ще се повторя. Повечето имам наблюдения, от градски автобус Ман-262. При него според времето на работа в задръствания, поради слаби акумулатори, разхода на празен ход е 4-5 л/ч. Виждал съм на Мерцедес Конекто, допълнително сложен разходомер, на място 4 до 4,5 л/ч. Конекто-то е помпа-дюза, а Ман-а, е обикновен турбодизел. На една Скания R500, 2008 г,която карах до Англия, нямаше 10'000 км. На място показваше 1 и 2, което според мен, е 1,9 до 2,0 л/ч. При разработен двигател, може би по малко. Сега карам Рено Магнум, на място не показва, но в движение, ако изключа от скорост за малко, тогава може да се пресметне, около 2 л/ч. Камиона е обикновен турбодизел. Нека други колеги, да кажат някакви  факти. Или поне обосновани предположение, за разхода на тази необходимост климатик, както и на двигателя, който често работи, при охлаждане.

МИНКО ИЛЧЕВ