• Welcome to Форум на българските шофьори.

Регламент 561 - въпроси и отговори

Започната от комбайнер, Четвъртък, 31 Май, 2012, 20:16:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Чели ли сте регламент 561

Да.
Не, управлявам МПС-та извън, този регламент.
Не, слушал съм и съм "чувал", това е достатъчно!
Да съм чел регл... какво?!

lyankata

Цитат на: МИНКО ИЛЧЕВ - Петък, 12 Юни, 2015, 00:05:47
     Седми и повече, няма значение. В този случай можеш да караш до 14,29 часа включително в събота. Като не надвишаваш 56 часа за текущата седмица. Както и 90 за двете и намалена седмична почивка, ако предната е била нормална 45 часа.

Значи се получава че наистина в тези 6 периода могат да се правят и 7 и 8 и 9 работни дни, а защо тогава имам колега глобен в Германия 600 Евро за два работни дни в един период ?

lyankata

J_L

В събота можеш да караш, но до 1430 не по-късно трябва да спреш. Спираш в 1425 дори и да нямаш карани дори и 2 часа. Правиш си 24-ката и другата седмица няма да караш в събота.
When I say "capitalism," I mean a full, pure, uncontrolled, unregulated laissez-faire capitalism—with a separation of state and economics, in the same way and for the same reasons as the separation of state and church. | The Virtue of Selfishness

J_L

When I say "capitalism," I mean a full, pure, uncontrolled, unregulated laissez-faire capitalism—with a separation of state and economics, in the same way and for the same reasons as the separation of state and church. | The Virtue of Selfishness

МИНКО ИЛЧЕВ

Цитат на: J_L - Петък, 12 Юни, 2015, 09:04:29
В събота можеш да караш, но до 1430 не по-късно трябва да спреш. Спираш в 1425 дори и да нямаш карани дори и 2 часа. Правиш си 24-ката и другата седмица няма да караш в събота.

Дори да направи точно 24 часа, тръгва в неделя в 14,30 часа и принципът е същият, след 144 часа. Така че до събота преди 14,30, в случай, че не е достигнал 90 часа. Задължително е само да спре за 45 часа седмична почивка и може да е много по-рано от крайния срок.

Цитат на: lyankata - Петък, 12 Юни, 2015, 07:47:43
Значи се получава че наистина в тези 6 периода могат да се правят и 7 и 8 и 9 работни дни, а защо тогава имам колега глобен в Германия 600 Евро за два работни дни в един период ?

Първо почти винаги глобеният не знае за какво точно е глобен. А в България, дори проверяващите не четат регламент 561 както и шофьорите. Може да се гадае какво точно се е случило при бегли факти. В никакъв случай няма записано такова правило. Обаче много важно е ти да си убеден, а не просто да вярваш на който и да било за тълкуване. В противен случай просто питаш шефа си може ли да направиш така... И да си убеден, че поема отговорност (глоба).
Благословени да са тези, които нямат какво да кажат и въпреки това мълчат /не пишат/.
Принцип на Рудницки за нобеловите открития: Само онзи, който има абсолютни познания по изучавания проблем, може да го обясни, така че никой друг да не е в състояние да го проумее.
Наместо GPS, кажете ТАКОВАТА!!!

J_L

Минко, прав си, но естеството на въпроса предполага че отговора трябва да е в сферата на аритметиката, нека да не отиваме към математиката ;)

Rammbon

Къде мога да намеря инфо за  регламентите MiLoG ?

LKW

Цитат на: Rammbon - Понеделник, 11 Януари, 2016, 14:56:25Къде мога да намеря инфо за  регламентите MiLoG ?

Транс.еу Но предполагам , че е на немски език.Все пак МиЛоГ е немска измислица.
Шлафен цузамен в майне бунгало до сабале рано.Клайне дупен.
Много обичам млади и арни спедиторки.
http://www.youtube.com/watch?v=jwVu3crtQuY
http://www.youtube.com/watch?v=lwbyMYfLv_I
WWW.elmaz.com

Hristo Lishev

Тъй като последните почти 2 месеца, а и идните сигурно почти два единственото ми развлечение е да зяпам в Инернет и филми, изгледах около 187 567 (сто осемдесет и седем хиляди петстотин шейсет и седем) клипа за ръчно въвеждане в тахограф, и по-специално Siemens VDO, но никъде не видях начина, по който излизаше на камиона, който управлявах ( MAN, Euro4, 2010 г.). След минаване в режим ръчно въвеждане излизаше надписа "End of shift? - Y/N", тоест край на смяна, ама на коя, не пише кога си си вадил картата и така нататък. Не знам дали е някакъв много стар модел или... Моля, сведущите да разяснят. Ако написаното по-горе от мен е глупаво, моля да извините новобринкела. :-[

admin

Може би решението се намира в клип 187 568. :)
Шегувам се. Личното ми мнение е, че този просташки регламент е създаден с една единствена цел - да обърква водачите. Недоумявам как е възможно в ерата на високите технологии да не е направено по-лесно, интуитивно и в услуга на ползвателите? С помощта на вграден GPS приемник тахографът да е в състояние да записва текущата позиция, както и да съхранява архив. А по отношение на работното време да извежда единствено данни за оставащите часове за шофиране, като всички останали изчисления ги прави дискретно и без излишно напрягане на водачите.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

Бакалов

Колега, във нета има подробна инструкция за работа със тия тахографи около 200 страници, но трябва да се разриеш имам го свален но не знам как да ти го пратя.

Hristo Lishev

Няма проблем, ще го намеря, благодаря. Интересното е, че уж едни и същи тахографи, а това, което видях с очите си се различава от видяното в повечето обяснителни клипове. Уж Сименс, но малко като Стоунридж е въвеждането. Ясно ми е, че са "пипани", за да застават "по дефолт" на легло, а не на чукове, просто исках да знам дали правилно съм въвел данните, защото го направих интуитивно, а не с абсолютна сигурност в действията си.

g_dandy

Не просто да ги обърка, а да им бърка в джоба, да не би да станат милионери, возейки се по пътищата на добрата стара Европа!

Hristo Lishev

Ровейки насам натам, случайно се натъкнах на следното: http://transarena.eu/?page=&ix=211. Някой чел ли го е и знае ли за развитие по темата?

gazibarev

Слушах днес по радиото ама не разбрах всичко.  В някой страни има промени в регламента.  Май беше до 11 часа 2 пъти в седмицата. Може и да греша.

Hristo Lishev

Мисля, че ако това е влязло в сила, трябва да е за всички страни в обхвата на регламента.

Hristo Lishev