• Welcome to Форум на българските шофьори.

Хоби

Започната от к100, Петък, 18 Март, 2011, 15:42:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Trucker_Boy

Цитат на: pontos - Понеделник, 28 Ноември, 2011, 21:32:34
Здравейте, колеги! Моето хоби е отглеждане на гълъби и членувам в "БГ Клуб - Поморийски ролер" може би е редно да спомена, че съм  председател на клуба.
http://www.vbox7.com/play:d1cf6b1570&start=6

Много интересно хоби.
Знам, че преди години това е било едно от най-често срещаните хобита.
Би ли разкажи малко повече за него ?  :)
www.sbps.eu
Сдружение на Българските Професионални Шофьори

Trucker_Boy

www.sbps.eu
Сдружение на Българските Професионални Шофьори

Дамян Йончев

моето хоби е мотори(пистови,кросови) но във момента притежавам кросов мотор.
а през другото свободно време яко купони и дискотеки хаха :)

Дамян Йончев

kaloyan Mladenov

Има - нема, от 15 години съм се побъркал по риболова.От началото беше ей така да фана рибка за ядене за фалба  и т.н .После стана една ...литература ,оборудване ,филми ,форуми...И немаше как да не дойде и спортния риболов (състезания).Преди (едното- доброто време)беше често, ма после ,семейство, работа ,натисна ме живота ,и сега не се пропуска свободно време да не се използва за риболов ,но състезанията...ееееххх състезанията .... ако успея да отида на едно в година,съм предоволен.

Mandor

Аз пък гледам пчели  ::)
Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.
Продавам 405,бензин,на части
На шестия ден Господ видя, че не може да направи всичко и създаде инженерите.

admin

Цитат на: Mandor - Понеделник, 28 Ноември, 2011, 23:12:15
Аз пък гледам пчели  ::)

Като бях малък, баща ми имаше 3 кошера и ходех с него да гледам кое как става. Обаче всеки път ме ужилваше по някоя пчела, бягах от кошерите и така и не схванах занаята. А винаги ми се е струвало интересно занимание. :)
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

Mandor

Това си е част от нещата. И мен си ме жилят периодично. В началото. После ме опознават и не ме закачат.
Моите са само два, като за хоби.
Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е приятно.

Boroman21

Гледам тук много ловци и рибари и искам да ги попитам какъв е кефа да отнемеш живот за забавление .Аз съм много жаловит и не мога да си представя да убия някаква животинка за кеф.
Иначе по темата моята страст са американските мъсъл(мускулести) коли в частност Мустанг първо поколение с един биг блок ;)

kaloyan Mladenov

Цитат на: Boroman21 - Вторник, 29 Ноември, 2011, 14:53:55
Гледам тук много ловци и рибари и искам да ги попитам какъв е кефа да отнемеш живот за забавление .Аз съм много жаловит и не мога да си представя да убия някаква животинка за кеф.
Иначе по темата моята страст са американските мъсъл(мускулести) коли в частност Мустанг първо поколение с един биг блок ;)

Мога да говоря само от мое име... Аз не отнемам живот за забавление.Много отдавна съм се научил като ходя на риба,да събирам отпадъците които съм направил ,а покрай моите и чуждите,много отдавна съм се научил да уважавам природата и да и се наслаждавам.Преди доста време се бях запалил по шаранджийския риболов на дъно(Modern Carp),
ритуала след изваждането на поредния трофеен шаран е следния:
Претегляне на рибата в специален сак,снимки задължително в ръце или на специялен карп дюшек,третиране на убоденото място от куката с антибиотик и на други евентуални рани ,ако има рибата ,и естествено пускане обратно във водата.
Сега съм запален по риболова на плувка...ловя по дребни ,но много на брой риби.Съхранявам ги в живарници които да не са телени,т.е. плетени,и да са не по малко от 3м за да може рибата да е навътре в водата.Това лято ако съм хванал 100кг риба ,съм прибрал в къщи около 3-4 кг не повече ,всички други си плуват обратно живи и здрави.
Постоянно се карам по водоемите с разни люде за това ,че прибират всякаква маломерна риба,и до бой съм стигал ,а от 112 всички вече ме познават :D,щот постоянно ги тормозя заради бракониери ,ма те си го местат..
И последно ...не се впрягай толкоз ,за да живеем трябва да се храним,така ,че няма как да не убиваме!

pontos

Пазарджишки ролер / Поморийски /
Името ,,Поморийски"е добавено, защото най-голямото поголовие на изключително силни в полета си и в премятането си гълъби е в Поморие, цялата бургаска област и близките градове. Тези гълъби произхождат от пазарджишки високолетач, но са селектирани от премятащи се екземпляри. Премятането е последното нещо, което искат да видят в своето ято селекционерите от Пазарджик. Такива гълъби са били отстранявани от селекцията, защото премятайки се те задържат ятото и то набира височина бавно.

По света по-разпространените породи ролери произхождат от високолетачи. Това се е случило и с поморийските гълъби. Преди много време ентусиасти от бургаска област и по-специално от Поморие започват да купуват от Пазарджик гълъби, които са отстранени от селекцията си поради описаната причина и започват селекцията си. Идеалното изпълнение е гълъба да стигне максимална височина и да се премята отгоре до долу, като, вече при тези гълъби, спирането над къщите почти не се наблюдава. Изключително силни преметачи и високолетачи, летят много високо и лесно стигат височина, лесно се развъждат, просто чудесни гълъби  за екстремните ценители.
  Тези гълъби правят изключително продължителни полети преди премятането да започне, т.е. пет до седем часа не са изключение. Тренират се рано сутрин(през лятото), а есента може и по обяд.
Друг интересен факт е, че червени гълъби в Пазарджик почти няма в момента, а жълти  не съществуват.  Жълтото в гълъбите в Поморие е получено от червените, но при продължително кръстосване само на жълти гълъби се получава избеляване на цвета, поради което те се връщат периодично в червени.
При поморийските гълъби съществува изискване за гласа - плътен нисък глас, без характерното за дивия гълъб ,,тропане". Гълъбите от тази порода са изключителни виртуози в премятането и отлични родители.

СТАНДАРТ

Тяло – средно едро, леко изправено с добра мускулатура.
Глава – средно голяма, добре закръглена.
Очи – тъмни при белите и бисерни при цветните.
Врат – средно дълъг, с леко стеснение под главата. Под клюна, при някои екземпляри, има ,,гушка", което не е нито грешка, нито предимство.
Гърди – леко изпъкнали, с добра мускулатура.
Гръб – широк, стесняващ се към опашката, в една линия с нея.
Крила – широки, дълги, здрави. Лежат върху опашката и са малко по-къси от нейния край. При някои гълъби по щитовете на крилата има малки къдрички.
Опашка – от 12-14 добре застъпващи се здрави, широки пера. По време на полет опашката е разперена.
Крака – средно дълги, червени до виолетови, без оперение.
Перушина – здрава, еластична и добре прилепнала към тялото.
Цвят и шарка – отглежда се във всички цветове.
•Двуцветните се наричат ,,Акмани", които биват отворени, когато преобладава бялото, и затворени, когато преобладава основния цвят.
•Много разпространен в Поморие е жълтият и червеният цвят. В Пазарджик, от където произхожда породата, жълтият цвят не съществува, а червеният е изключително рядък.
•,,Саксани" – тигрови гълъби, при някои с напредване на възрастта, белият цвят надделява.
•,,Чапари" се наричат гълъбите с бели краища на крилете=
• ,,Неврени" се наричат гълъби черни или сиви на цвят напръскани с бяло .
• ,,Кенери" се наричат гълъби червени или жълти на цвят напръскани в бяло.

LKW

Хобито ми е риболова обаче няма време.Като знам колко пари съм хвърлил за оборудване.То са щеки то платформи абе мани мани.Винаги след риболова пускаме уловената риба.Аз ям само морска риба ,сладководната не ми харесва за ядене (много кости , а и на вкус).
Шлафен цузамен в майне бунгало до сабале рано.Клайне дупен.
Много обичам млади и арни спедиторки.
http://www.youtube.com/watch?v=jwVu3crtQuY
http://www.youtube.com/watch?v=lwbyMYfLv_I
WWW.elmaz.com

kobrata-kalugerovo

еи колега аз пък отглеждам пазарджишки високо летачи http://vbox7.com/play:8b52d2b9

BoBy_BoY

Цитат на: kaloyan Mladenov - Вторник, 29 Ноември, 2011, 15:37:22
Цитат на: Boroman21 - Вторник, 29 Ноември, 2011, 14:53:55

Мога да говоря само от мое име... Аз не отнемам живот за забавление.Много отдавна съм се научил като ходя на риба,да събирам отпадъците които съм направил ,а покрай моите и чуждите,много отдавна съм се научил да уважавам природата и да и се наслаждавам.    .............

Ловът, това е енциклопедия, история, биология, ботаника,... или събрано в едно може да се нарече и наука! Ловът е също и спорт, туризъм, развлечение, ..... също, като се събере всичко в едно-хоби! За да си добър ловец трябва не само да стреляш добре, но и още по-добре трябва да знаеш психологията, живота, начина на оцеляване на дивеча. Да се грижиш за него! На равно с това се грижиш и за природата. Не искам да се задълбочавам в размисли и страсти, защото няма да ми стигне времето. :)
Така, че Boroman21, погледни репликата си и от тази страна! ::)
Един ловец прави много повече и отделя на равно и средства за опазването на природата, и нейната еволюция от колкото една еко- или природозащитна организация.
   И не на последно место искам да спомена, че дивеча в гората не умира от естествена смърт-в повечето случаи. Бива убиван от хищник. Болен, стар, различни деформи по него го прави уязвим и лесна плячка. ;)

P.S.- Всеки има право на мнение! Мислим, че тука е форум на свободно мислещи се люде! ;)

admin

Вижте какво се случва в "най-демократичната" държава в света. Просто нямам думи относно това, което се случва. Дори не разбирам с каква цел се прави.

http://www.ivanstamenov.com/2011/01/2408/
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

pontos

Цитат на: kobrata-kalugerovo - Вторник, 29 Ноември, 2011, 21:42:41
еи колега аз пък отглеждам пазарджишки високо летачи http://vbox7.com/play:8b52d2b9

Браво, хубави птици имаш..., условията за отглеждане които си им създал са перфектни! Успех в това прекрасно хоби!

Mandor

Цитат на: admin - Вторник, 29 Ноември, 2011, 23:58:03
Вижте какво се случва в "най-демократичната" държава в света. Просто нямам думи относно това, което се случва. Дори не разбирам с каква цел се прави.

http://www.ivanstamenov.com/2011/01/2408/
И аз имам проблем с мишките. На мястото където съхранявам пчеларското оборудване и резервните пити. Просто си избрах биологичен метод за борба с тях- гледам три котки там. Мислех да си завъдя сова, кукумявка или най-добре невестулка, ама не се получи. Та и тези птици кой знае на кого и защо пречат????

Mandor