• Welcome to Форум на българските шофьори.

За кандидат-шоферите

Започната от Sido89, Сряда, 28 Ноември, 2012, 14:05:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Sido89

Здравейте :)
На 23 години съм и смятам скоро да започна да карам ''Ц'' категория.
Вълнуват ме няколко въпроса и се надявам някой да даде съвет.
1.С очила съм.Диоптрите ми са:на дясното 4,на лявото 3.Имам ли шанс да мина комисията?Мога ли да се явя с лещи и има ли вероятност ако съм с тях да ме хванат,че лъжа?
2.От колко човека се състои медицинската комисия?
3.На всеки по отделно ли се плаща или на регистратурата се плаща целият преглед?
4.Горе-долу колко пари струва всичко?
5.Какви лекари трябва да мина (тоест аз знам за офталмолог;уши,нос,гърло;вътрешни болести;хирург-за последните 2 не съм сигурен)?
6.Къде мога да си направя тези изследвания (от ДАЙ-то ли ме пращат някъде или където аз реша)?

Много ще съм ви благодарен да помогнете :)
И се извинявам,ако повтарям темата :)

Sido89

JoroBoro

Иди си с очилата, и си извади книжка с очилата, ако ти разрешат да караш с тези диоптри. Шофирайки тежко товарен автомобил, си отговорен не само за твоя живот! Не се опитвай да е**ш дявола във въздуха!!!

JoroBoro

Люси

Трябва да провериш понеже не във всяка поликлиника правят медицински за професионална книжка,а относно прегледа отиваш при личната ти лекарка и ако имаш късмет в поликлиниката в която е ако издава медицински  за професионална книжка най-вероятно тя ще ти набие печатите за всички прегледи (което не е правилно според мен)за не повече от 20 лева!!!!

dimich87

При нас в Русе е 25лв медицинското и около половин загубен ден. Баща ми преди 3-4 месеца си го вади за подмяна на книжката. Не съм сигурен обаче за такъв голям диоптър дали ще ти разрешат да имаш професионална книжка. Дядо ми лека му пръст имаше за период около година сериозен проблем с очите. С доста голям диоптър трябваше да ходи. Спряли го полицаи и му писали акт за това че е с очила, а на снимката е без. Тръгва да си вади медицинско и му казали че ще му дадат само за "Б". А той работеше като шофьор на самосвал. Смени си книжката и му дадоха да кара една уазка. След около година му се възстанови зрението, и аз не знам как, нямаше нужда от очилата. Мина комисия, обаче големи мъки бяха да си върне категориите. А на времето са му дали всички буквички. Замисли се дали е необходимо да тръгваш по мъките.

M.Traykov

Първо се плаща медицинското после се ходи по кабинетите.Лекарите са:очен,УНГ,невролог,хирург и общопрактикуващ (вътрешен).Медицинското е 60 лв в София.Не мога да гарантирам че навсякъде е толкова днес вадих и толко ми взеха в МИ-МВР.Можеш където си искаш да си го извадиш.Личните могат да дават само за Б вече.
Аз пък да питам има ли проблем да се кара с лещи.

Rammbon

Заключителни разпоредби

§ 1. Указания по прилагането на наредбата в частта относно установяването на здравословното състояние на водачите или кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС се дават от министъра на здравеопазването, а в останалата част - от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 152а, т. 1 от Закона за движението по пътищата и е съгласувана с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Приложение № 1 към чл. 4, ал. 2

Заболявания и състояния, при наличието на които се налагат ограничения за получаването на свидетелство за управление на МПС в зависимост от категорията на МПСНаименование на заболяванията и състоянията   Група 1   Група 2
категории "АМ", "А","А1", "А2", "АМ", "B","B1", "BЕ", "Ткт"   категории "С", "СЕ","С1", "С1Е", "D","DE", "D1", "D1Е","Ттм", "Ттб"
No   1   2   3
Очни заболявания:       
1.   Тежки конгенитални, възпалителни и дегенеративни заболявания на очната ябълка и придатъците й, довели до трайни и невъзвратими разстройства на очните функции - при изискванията на т. 6   разрешено   забранено
2.   Едноочие:
а) без рефракционна аномалия, функционално или анатомично, при нормални функции на окото, което се използва, и при условията най-малко 3 години след получаване на едноочието, установено със съответен медицински документ;
б) с рефракционна аномалия от +/-2 диоптъра на използваното око се насочва към ТОЛЕК   

разрешено само за кат. "B1", "В" и "В+Е"

индивидуална   

забранено

забранено
3.   Глаукома - компенсирана - нормално зрително поле и при условията на т. 6   разрешено   забранено
4.   Вродени разстройства на цветоусещането:
а) аномална трихромазия (цветна аномалия);
б) аномална трихромазия и зрителна острота минимум 0,8 на по-силното око и минимум 0,5 на слабото око със съответната корекция от корекционни очила или контактни лещи;
в) дихромазия и монохромазия   

разрешено

разрешено

забранено   

разрешено само за кат. "С1", "С"
забранено

забранено
5.   Придобити разстройства на цветоусещането в зависимост от степента:
а) зрителна острота минимум 0,8 на по-силното око и минимум 0,5 на слабото око със съответната корекция от корекционни очила или контактни лещи
б) прилагане на изследване за периферно зрение на двете очи (нормално зрително поле)
в) в останалите случаи   

разрешено

разрешено

забранено   

забранено

индивидуално

забранено
6.   Зрителна острота 1 при нормални други очни функции 2:
а) сумата от зрителните остроти на двете очи да е равна на 2,0, като на по-слабото око е не по-малко от 1,0 с помощта на корекция до ± 2 диоптъра включително, като за всяко око, без корекция /= 0,05;
б) сумата от зрителните остроти на двете очи да е равна на 1,8, като на по-слабото око е не по-малко от 0,8 с помощта на корекция до ± 3 диоптъра включително и за всяко око, без корекция /= 0,05;
в) сумата от зрителните остроти на двете очи да е равна на 1,6, като на по-слабото око е равна на 0,6 с помощта на корекция ±8 диопъра включително   
разрешено

разрешено

разрешено   
разрешено

индивидуално

забранено
7.   Диплопия
Ушни, носни и гърлени заболявания   забранено   забранено

Sido89

Мерси за изчерпателните отговори приятели.
Утре от 14 часа съм на БЧК,защото забравих да поясня,че скоро си взех ''Б'' категория.Надявам се началото на декември да се явя на медицинска комисия.Ще споделя какво е положението в Бургас от това ''ходене по мъките''.Също така ще опитам да мина с лещи,пък каквото стане,стане.Знам,че тази работа е сериозна и отговорна.Искам я работя и се надявам като посъбера малко парички да си оперирам очите,защото тези диоптри са много за момче на 23 години.Та медицинското ще го мина най-вероятно декември месец,а психото надявам се януари (догодина),а курса евентуално пак януари.Притеснявам се също и за това психо най-вече заради теста за реакциите,но всичко по реда си.
Пак благодаря за изчерпателните коментари и се надявам дай Боже да успея да ви благодаря лично някой ден,засичайки се по пътищата.
Живи и здрави и кандидатите да следят темата за повече подробности около вземането на ''Ц'' категория за идната 2013 година :)

loshdancho

ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

dimich87

Колега, желая ти успех.  От последния ти пост ми става ясно че щом нямаш БЧК, нямаш и издадена шофьорска книжка. Ако искаш първо покарай кола, може да се качиш на бус с Б категория. Покарай и чак тогава се запиши за Ц.

Sido89

Мерси loshdancho :)
Разбирам идеята ти dimich87,но книжката за ''Ц'' категория ми трябва спешно.
След малко тръгвам за БЧК-то и вечерта пак ще пиша :)
Лек и успешен ден и безаварийна!

M.Traykov

Психото въобще не е трудно.Не се притеснявай.

ИванТ

Добре дошли, Sido89!
Главният алгоритъм за метологията при придобиване на свидетелство за управление от категория "C" е описан в тази тема.
Цитат на: начинаещ - Четвъртък, 14 Януари, 2016, 07:17:13
Извода според мен е никой шеф нема интерес от по голема заплата и командировъчни не защото ще е на загуба,както твърди HORNET,а защото си оставя опцията да може да те обладае във всеки един момент!!

Sido89

Днес загубих 4 часа от живота си,за глупости.Говоря за БЧК-то.От целият ми живот,това беше най-безсмисленото нещо,за което на всичкото отгоре заплатих скромната сума от 44 лева.За пореден път се убедих,че цялата система е направена така,че да взема парите на хората.
И сега крайната цена на ''Б'' категория.
600 лева-курса
44 лева-БЧК
15 лева-медицинско (от личен лекар)
20 лева-за издаване на книжката от КАТ (които скоро ще дам)

За ''Ц'' категория,инфо ще пусна в най-скоро време :)

Благодаря за информацията ИванТ,обаче такава е методиката ако човек няма никакви съмнения относно здравословното си състояние.Аз не съм така.Мен ме съмняват очите и затова не виждам логика да изкарам психо,курс,да съм пръснал една маса пари и накрая да ми кажат ''ама очите ви са зле,не ставате''.Плюс това инструктора,който ми беше на ''Б''-то каза,че е първо психо и медицинско,пък после самият курс.Не претендирам,че знам много,но не виждам логика в тази методика,след като имам сериозен проблем с очите,който би ми бил пречка за вземането на професионална книжка :)
Благодаря за цялостната информация и за желанието за помощ :)
П.С.
Списъка с лицензираните лаборатории не отваря.

grants

Цитат на: Sido89 - Четвъртък, 29 Ноември, 2012, 20:49:36
Днес загубих 4 часа от живота си,за глупости.Говоря за БЧК-то.От целият ми живот,това беше най-безсмисленото нещо,за което на всичкото отгоре заплатих скромната сума от 44 лева.За пореден път се убедих,че цялата система е направена така,че да взема парите на хората.
И сега крайната цена на ''Б'' категория.
600 лева-курса
44 лева-БЧК
15 лева-медицинско (от личен лекар)
20 лева-за издаване на книжката от КАТ (които скоро ще дам)

За ''Ц'' категория,инфо ще пусна в най-скоро време :)

Благодаря за информацията ИванТ,обаче такава е методиката ако човек няма никакви съмнения относно здравословното си състояние.Аз не съм така.Мен ме съмняват очите и затова не виждам логика да изкарам психо,курс,да съм пръснал една маса пари и накрая да ми кажат ''ама очите ви са зле,не ставате''.Плюс това инструктора,който ми беше на ''Б''-то каза,че е първо психо и медицинско,пък после самият курс.Не претендирам,че знам много,но не виждам логика в тази методика,след като имам сериозен проблем с очите,който би ми бил пречка за вземането на професионална книжка :)
Благодаря за цялостната информация и за желанието за помощ :)
П.С.
Списъка с лицензираните лаборатории не отваря.
Сега ще ти кажа, на мен колко ми стъпи.
Курс-550лв
психо-50лв
проф.компетентност някъде към-450лв
медицинско-20лв
карта за проф.компетентност от ДАИ-90лв
подмяна на книжка около 30-40лв
вътрешен изпит-35лв като за листовките не се плаща взимало се някакъв % от тези 35лв.
Успех колега. ;)
Не всичко е пари,но всичко е с пари

Sido89

grants Мерси за изчерпателният отговор братле.Само ако можеш да ми кажеш,в кой град ги изкара,защото знам,че навсякъде различно вземат.
Весели Празници :)

Sido89