• Welcome to Форум на българските шофьори.

Възможно ли е?

Започната от ivopifeca, Неделя, 01 Декември, 2013, 00:11:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

RayH

Даже се чудя на диалога  ???
Някой решил че като си шофьор трябва и да си монтьор   ???
Невероятно но факт няма как да си 2 в 1 едно при сегашната действителност  :D
Или си монтьор или шофьор или си БАЙ Големия Специалист  :D

п.п Не искам да обидя никой но като изключим соц. машините Става дума за работа дето се изисква понятия които не се вързват с тема монтьор с тема шофьор :)

RayH

loshdancho

Върха на шофьорството е това да   знаеш да държиш геврека.
Или да си геврекчия, на модерен език казано -европейски шофьор.
Па нас дападжиите ни  зарежете, не може си мерите пишките с нас, щот наще са дърти.
Пък после като  дойде студа треперите като последното есенно листо.
Ето една акумулираща дападжииска печка за под одеялото.
Тухлата се нагрява и се увива в  стара кърпа  после се поставя под завивките.
Пък за спиртници и сух спирт  няма да ви разказвам.
ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

loshdancho

ПРОСТ(о) шофьор!  Малии за това някога се учеше 3-4год.

sek.1

Не става дума да си монтьор а да си технически грамотен и да можеш да си отстраниш някои дребни повреди като горивен филтър и обезвъздушаване . Нагледал съм се на колеги където едни вериги не могат да сложат и опънат като хората щото в Германия може и да не ти трябват ама тука без тях си умрял . Беше преди 3-4 зими наложи ми се с камаза да пътувам за Благоевград точно на първия голям сняг . Аз проблеми нямах с двата моста и 10 тона отзад . На Владая половин час се разправяхме с катаджията че на Камаз до към метър сняг вериги не му трябват накрая кандиса и си продължих . До Благоевград вадих поне 5-6 закъсали колеги на връщане пак поне още толкова . Повечето бяха млади момчета ама зимата в България да тръгнеш с камион на път без да си носиш яко въже ; кирка ; лопата и две чувалчета с пясък си е професионално самоубийство .
Цитат на: loshdancho - Събота, 14 Декември, 2013, 02:12:38

Тухлата се нагрява и се увива в  стара кърпа  после се поставя под завивките.
Пък за спиртници и сух спирт  няма да ви разказвам.

Аз практикувах с две едната на краката едната на корема и спиш като къпан  ;D Като изстинат след 3-4 часа и се събудиш значи е дошло времето да припалиш двигателя и пак на котлона да сгрееш тухлите  ;D

dino412

Цитат на: loshdancho - Събота, 14 Декември, 2013, 02:12:38
Върха на шофьорството е това да   знаеш да държиш геврека.
Или да си геврекчия, на модерен език казано -европейски шофьор.
Па нас дападжиите ни  зарежете, не може си мерите пишките с нас, щот наще са дърти.
Пък после като  дойде студа треперите като последното есенно листо.
Тухлата се нагрява и се увива в  стара кърпа  после се поставя под завивките.
Пък за спиртници и сух спирт  няма да ви разказвам.

:D Старшината в казармата им викаше "авиатори".

Цитат на: sek.1 - Петък, 13 Декември, 2013, 21:38:32
И на нов камион не може да се спука гума или да ти се задръсти горивен филтър ? Или не дай боже да ти изгори предпазител  ;D

Викаш сервиз. ;D ;D ;D И ако си на -20градуса и хубав вятър, се молиш на господ да оцелееш.Ако си още годен и жив, макър и премръзнал до смърт, посрещаш монтьорите като богове.След това назубряш всички книги по устроисво на автомобила или сменяш професията.

Цитат на: gadinka - Петък, 13 Декември, 2013, 19:24:11
И  на сън да можете да разглобявате и сглобявате ЗиЛ, МАЗ, КАМАЗ и т.н.- по пътищата на Европа не търсят монтьори. Карат знаещи, можещи, познаващи, разбиращи. За аварии и поддръжка има сервизи. Автомонтьорите са там. От шофьорите се иска да стигнат там, за където са изпратени. Очаква се от тях да познават правилата, пътищата, да се ориентират и да комуникират с възможно най-много езикови групи. Преди 40 години, за да подкараш един камион е трябвало да си го сглобиш, но в България. Времената се менят и ние трябва да сме в крак с времето. И да не забравяме най-важното: шофьор се ражда. Или го имаш, или се  напъваш докато те ,,изплюе шайбата".

Такива "родени шофьори" Съм ги виждал доста на пътя.А някой даже са били готови и краката (да не кажа друго) да Ми целуват като им оправя дребни проблеми за който са чакали в някой случай с дни.Или като ги вадя от канавката зимата.

Запомнете едно колеги.
Не познаваш ли си машината, незнаеш ли и възможностите, слабите и силните места и най-вече кое за какво е и как работи, колко и да си "роден шофьор" си оставаш само един "геврекчия" на аварийки крайно в дясно.
Шофьор не се става шофьор се ражда. Колкото и да имаш желание не идва ли Ти отвътре не става...
Най-слабото място в софтуера на всички системи за безопасност на МПС-тата си остава софтуера на задкормилното устройство.

sek.1

Цитат на: dino412 - Събота, 25 Януари, 2014, 20:56:45

Викаш сервиз. ;D ;D ;D И ако си на -20градуса и хубав вятър, се молиш на господ да оцелееш.Ако си още годен и жив, макър и премръзнал до смърт, посрещаш монтьорите като богове.След това назубряш всички книги по устроисво на автомобила или сменяш професията.

Аз като почвах шофьор около мене в квартала имаше десетина човека стари шофьори сега повечето от тях не са между живите . Някой от старите от пети клон може да помни още бай Вълчо лека му пръст . Една вечер зимата се прибирам с мадарата човека беше тръгнал да си изхвърли боклука и ме видя да слизам по едно яке от камиона . След малко дойде в нас донесе ми две чисто нови шофьорски шуби и ми каза аз съм пенсионер и вече не ми трябват ама ти много няма да изкараш без шуба по пътищата . Сгряха ми се кокалите от тогава зимата не съм пътувал без  шубата да ми е в кабината . Много пъти ме е спасявала от премръзване а бай Вълчо ще го помня и споменавам с добро докато съм жив .

ceko1969

Цитат на: sek.1 - Събота, 01 Февруари, 2014, 06:59:20
Сгряха ми се кокалите от тогава зимата не съм пътувал без  шубата да ми е в кабината .

И задължително по някоя консерва в дълбоките джобове + кутия цигари и кибрит за пушачите  (за всеки случай)  ;D

Редактиран цитат!

batalov80

Всичко е възможно,само едно не е възможно-да се върнеш отдето си излязъл. ???

kratun4o

А и да си обуеш панталона,през крачола мисля че не можеш ;D ;D ;D

sek.1

Цитат на: ceko1969 - Събота, 01 Февруари, 2014, 22:57:09
И задължително по някоя консерва в дълбоките джобове + кутия цигари и кибрит за пушачите  (за всеки случай)  .
На времето винаги имах едно кашонче цигари ; десетина консерви и една туба 10 литра вода за пиене . До към 1997 година по пътищата на родината нямаше много места от които можеш да си купиш нещо . Идея си нямаш колко се радвахме като отвориха някъде през 1993 година на тунелите на траянови врата едни тенекиени заведения в които можеше да хапнеш рано сутрин горещо шкембе . По другата магистрала шкембето беше след шатрата на Правец в ниското на старите правешки ханове .  ;D

batalov80

Цитат на: kratun4o - Неделя, 02 Февруари, 2014, 14:48:33А и да си обуеш панталона,през крачола мисля че не можеш ;D ;D ;D

Може,зависи от крачола.Честит празник - днес е втори февруари... 8)

sek.1

Цитат на: batalov80 - Неделя, 02 Февруари, 2014, 18:11:31
Може,зависи от крачола.Честит празник - днес е втори февруари... 8)
А какъв купон ставаше ако на втори по някаква случайност останеш в гаража  ;D Всички столове бяха намазани с грес  ;D Окачахме си стари семеринги на тел на коланите на шубите  ;D

ivopifeca

Цитат на: sek.1 - Четвъртък, 13 Февруари, 2014, 07:42:12
А какъв купон ставаше ако на втори по някаква случайност останеш в гаража  ;D Всички столове бяха намазани с грес  ;D Окачахме си стари семеринги на тел на коланите на шубите  ;D
Е на днешно време вече не е така...повечето от шофьорите идват със свалени гащи и се навеждат на плаца пред шефа-молят го лично да им го честити.

sek.1

Цитат на: ivopifeca - Четвъртък, 13 Февруари, 2014, 17:50:34
Е на днешно време вече не е така...повечето от шофьорите идват със свалени гащи и се навеждат на плаца пред шефа-молят го лично да им го честити.
И на времето имаше такива само че бяха единици и обикновено много не изкарваха .

batalov80

Цитат на: sek.1 - Петък, 14 Февруари, 2014, 09:53:46
И на времето имаше такива само че бяха единици и обикновено много не изкарваха .

Бат Бойко да си продаде къщата и да направи подарък на някой дом за деца?Горкия,може да стзне,но при добро желание от пожарникаря.Ех,живот-никога не е бил скучен... :'(

LightOff

... старите кучета, поздрави за всички ви, но не сте ли се оляли малко с величието си. Аз така като ви чета, човек ще каже, че сте се родили готови професионални шофьори. Аз съм от новобранците, но не ме е срам да кажа, когато нещо не знам и да търся помощ!
Смилите се над нас неуките, може и да ви почерпим една бонбона за помощта  :D ... това беше шега, ако някой се е засегнал  :D

LightOff