• Welcome to Форум на българските шофьори.

Атомната енергетика и АЕЦ "Белене"

Започната от ИванТ, Сряда, 28 Март, 2012, 21:54:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

дядката

Цитат на: admin - Вторник, 08 Януари, 2013, 10:09:29Следващите две части от поредицата.

http://gorichka.bg/sto-prichini-da-ne-iskame-aets-12-19/

http://gorichka.bg/sto-prichini-da-ne-iskame-aets-20-41-avarii-i-bedstviya/
Колеги!Сигурен съм в две неща:
1.Че тия които ги пишат тия неща срещу атомната енергия не си изключват климатиците през цялата година, похапват си пилета на грил и получават тлъсти заплати от някой държавен фонд. 2.Тия никога не са били в Косово и не знаят че там най-процъфтяващия бизнес е търговията с ел. генератори за бита.Всеки дом и магазин са оборудвани с такива. Аз просто не искам моите деца да живеят така и за това ще гласувам ЗА атомна централа и най-добре ще е тя да бъде в Белене, защото100% съм сигурен че руснаците са направили пълни изследвания на мястото. През 1986 г.бях командирован с автобус да возя работници строящ 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй. Хотелите в Кнежа, Бяла Слатина,Враца, Монтана и др. бяха пълни със строител. Аз лично возех поляците от Монтана/тогава имаше недостиг на работна ръка/. Тия хора не строяха само централата. Те строяха жилища за работниците, магазини, детски градини, училища, столове, пътища и какво ли още не.Транспорта беше много як. Всичките получаваха добри заплати и почти всичките пари се връщаха в държавата защото хората ги даваха за коли, дрехи, храна и за всичко каквото може да си помислите. Нашите управници го знаят много добре и за това не строят централата. Защото е много лесно да управляваш един гладен Народ. Мисля че е време тия хвалипръцковци да си вземат шланговете и да се омитат!!!!

дядката

abator

Още не съм взел решение как ще гласувам на референдума и дали изобщо да ходя. Една от причините е, че не знам какво правим с отработеното ядрено гориво. Определено не искам такъв отпадък на територията на България. Другото неизвестно е цената за централата. Колко ще трябва да платим?

abator

дядката

Цитат на: abator - Вторник, 08 Януари, 2013, 18:13:36Още не съм взел решение как ще гласувам на референдума и дали изобщо да ходя. Една от причините е, че не знам какво правим с отработеното ядрено гориво. Определено не искам такъв отпадък на територията на България. Другото неизвестно е цената за централата. Колко ще трябва да платим?
Отработеното гориво руснаците си го купуват обратно. И 10 милиарда да платим пак ще е добре защето след някоя година ще затворят 5 и 6 блок. Европа ни принуди да затворим нашите реактори защото продавахме най евтината енергия в региона. А в същото време Франция построи централа в Румъния и им беше много трудно да си върнат парите.Та всичко опира пак до калпавите ни политици.

Красимир Тодоров

Цитат на: дядката - Сряда, 09 Януари, 2013, 05:29:29
Отработеното гориво руснаците си го купуват обратно. И 10 милиарда да платим пак ще е добре защето след някоя година ще затворят 5 и 6 блок. Европа ни принуди да затворим нашите реактори защото продавахме най евтината енергия в региона. А в същото време Франция построи централа в Румъния и им беше много трудно да си върнат парите.Та всичко опира пак до калпавите ни политици.

Ще задам няколко въпроса на разбиращите, мен като прост шофьор това живо ме вълнува:

1. Откъде се взимат на днешно време 10 000 000 000 лева (а да не излезе долари най-накрая)?
2. Кой ще гарантира 100% безаварииност и с какво? Щото като вземат парите за централата, най-лесно ще кажат ваша си е грешката. Доколкото знам от историята тия грешки се плащат скъпо от държавички като нас.
3. Каква е логиката да се връщат трудно парите (които ги нямаш), но да инвестираш въпреки всичко?
4. Колко са развити технологиите за енергия от възобновими енергоизточници?
5. Колко струва изграждането на същата мощност от такива източници (вятър и биомаса предимно)
6. Има ли смисъл да се инвестира в технологии от миналия век?
7. Какво се случва ако падне ветрогенератор (или 50 генератора наведнъж) и какво се случва като гръмне реактор (дори най-малък теч)
7. Колко струва да се поддържа АЕЦ (брой персонал, съхранение на отпадъци и прочие) и колко струва да се поддържат Х-на брой ветрогенератори.
8. Какво може да се счупи в един АЕЦ и какво може да се счупи в един ветрогенератор и съответно кое колко струва (като имате предвид, че една наглед простра тръба струва стотици хиляди, щото е за АЕЦ, пък е не знам си каква специална)
9. Кой може да гарантира стабилни, да не говорим за по-ниски цени, ако имаме нова АЕЦ?

Ами това е, ще се радвам да получа адекватни отговори, може пък да гласувам "ЗА"...
Абе изобщо въпроса трябва да се решава на експертно ниво, ние тук... все едно да питаш Манго да развиваме ли космически технологии... даже това е по-лесно сякаш...

Roshko

Цитат на: Красимир Тодоров - Сряда, 09 Януари, 2013, 16:11:38
Ще задам няколко въпроса на разбиращите, мен като прост шофьор това живо ме вълнува:

Привет, Краси! Много ми е драго да чета мислещи хора! Мислещият има много по-големи шансове да открие истината пред този, на който всичко му е ясно! ;)

Апропо, ако един ден съотношението мислещи/разбиращи в нашата мила рОдинка се промени, има некъф шанс да понастигнем "хамериканците"... ;)

admin

Цитат на: Красимир Тодоров - Сряда, 09 Януари, 2013, 16:11:38

1. Откъде се взимат на днешно време 10 000 000 000 лева (а да не излезе долари най-накрая)?

За 10 000 000 000 евро се облизват котараците.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

driver1

Цитат на: admin - Сряда, 09 Януари, 2013, 22:13:55
За 10 000 000 000 евро се облизват котараците.

Сиреч - руснаците? Щото аз не знам в момента някой друг да напира да я строи.

admin

Цитат на: driver1 - Сряда, 09 Януари, 2013, 22:37:07
 Сиреч - руснаците? Щото аз не знам в момента някой друг да напира да я строи.

В проект за такава огромна сума участват много голям брой работници и служители. Едва ли всичките ще са руснаци. По-скоро те ще си наемат подизпълнители. А както знаем, подизпълнителите понякога са от така наречения кръг на котараците.
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

SEMPER

И за двадесет, и за двадесет мили арда лева винаги ще се намери кой да ги прилапа, празно никога няма. А за такива пари  много ще са мераклиите да строят.И тръгне ли нещо да се строи, може и двойно отгоре да излезе накрая

Само дето в случая  май няма луд дето да даде тези пари. Колкото и политиките да им се иска да се облажат сумата е свръх възможностите на държавата.А частен инвеститор с такива капитали не го хапят мухите и е абсурд някой да се навие да налива в каца без дъно.

Просто в сегашната ситуация няма икономически смисъл от такава инвестиция. ако имаше,отдавна щеше да е построена. А да се строи атомна централа само с соци али функции заместното население е абсурдно

Въпросният референдум просто е много нескопосан ПР на комунистите, че чак не виждам какво толова има да му се обсъжда.

Ако  ще 100% от хората да гласуват ЗА е все тая, резултата от референдуа не може да ангажира инвеститор.

Според мен освен руснаците и  хамериканците, също толкова вероятно е и марси анците да се включат в инвестивцията. а най вероятно е консорци ума да се оглави от Чък Норис.
Не бих могъл да ви дам пълна гаранция, че няма да има някакъв инцидентен случай на престъпност в страната

Красимир Тодоров

Благодарим Роско!!!

Изобщо да не коментираме фотоволтаици, те са измислени за усвояване на парички по проекти и все още цената им не е конкурентна.

Ето нещо върху което да мислите колеги. Става въпрос за цена на 4 mw вятърна турбина
A lot depends on the site, how much prep it takes, and on how many lawyers and clerks you need to get regulatory approval. The latter can take many years, and you have to pay lots of expensive lawyers during that period. Here is one reference point: it cost $100 million for 5, so $20M each.

Сиреч, както казва бат ви Бойко, за мощност от 2 х 1000 мегавата са нужни 500 турбини от по 4 mw, или сумарно 10  милиарда долара = 15 милиарда лева "до ключ". Точка по въпроса за Белене, поне за мен.. А, дали няма да дадат някой лев отстъпка, когато поръчваш 500 броя, вместо 5???

Едва ли няма къде да се разположат 500 ветротурбини, искащи малко повече от 600-700 декара площ

Ако сте запознати с устройството на една ветротурбина (витла, скоростна кутия, генератор и автоматика, вкарани в гондола и вдигнати на стълб) ще знаете, че са много прости като постройка и експлоатация, по шофьорски казано "Върти с такламита и нема ядове"

И да се счупи няма да има последствия.

Онзи ден А.Райчев сведе въпроса на референдума до "Нашите деца сервитьори или инженери да бъдат", което е просто некоректно. И едва ли не този рефенердум бил дузпа пред вратата на ГЕРБ, която Станишев нямало как да пропусне.

Всъщност истината е, че просто не можем да си го позволим. Това е. Пък ако един ден можем, по-добре да са модерни технологии с нулев риск.

За 30 и кусур години да бяха я направили, ама не...

dimich87

http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402
От сайта може да видите колко струва тока произведен от различните видове централи.
Вижда се че от АЕЦ цената е около 0,04лв/КВч, от ТЕЦ е около 0,10лв/КВч и за ВЕЦ от 0,10 до 0,13лв/КВч.
Електроенергията от АЕЦ е най-евтена и има много малко отделени вредни емисии причиняващи парников ефект (клонят към 0), но не може да се произвежда електроенергия ефективно защото там мощността е голяма и не може изведнъж да се промени мощността. За това са необходими и ТЕЦ и газови централи с които да се регули необходимото потребление.

За алтернативните източници не може да се мисли като основни. Да си мислим че ще направим ветрен парк и ще имаме същата мощноста като от АЕЦ е заблуда. Причината е че вятъра не е постоянен, и не може да се осигури мощността когато на нас ни трябва. Другото което е че ветрогенераторите са прости по конструкция, не се изизсква обслужване и буквално като се поставят и като има вятър си работят. Негатива е че доста голяма част от птиците в близост до такива паркове са застрашени от изчезване. Еколозите защитават птиците.

Другите алтернативи са фотоволтаиците. Там имаме енергия но само през деня, в годината за България са приблизително 200 дни в които може да се получи ел. енергия. Заблудата че са екологично чисти е пълен мит. В самото производство на панелите се отделят в пъти по-големи вредни емисии от тези в ТЕЦ. Другото е че имат определен живот (10-25години).

Аз мога да кажа се ако в момента нямаме АЕЦ тока ще е двойно по-скъп. Ако можем да си го позволим, тогава не ни е нужна електроцентралата.

Финансирането на електроцентралата може да стане с увеличаване на тока произвеждан от АЕЦ. Примерно продават го на 0,08лв/КВч и тогава тези 0,04лв да се заделят за АЕЦ-Белене, а ние ще си плащаме ток докато се построй новата централа, какъвто би бил ако нямаме АЕЦ.

abator

Винаги се е твърдяло, че добивът на електроенергия от АЕЦ е най-евтин и най-екологичен. Аз обаче се съмнявам в това. Една от причините е отработеното ядрено гориво. Вчера си направих труда да проверя какво правим с него. За сега още не съм намерил материал, който да обяснява точно и ясно за какво точно става въпрос. Обаче намерих материал, в който е обяснено какво правят някои държави, като Франция, Германия, Русия, Италия и т.н. В общи линии вариантите са няколко.

Германия например са решили да си закопаят слабо до средно радиоактивните материали в една солна мина. Когато са вземали това решение, някои фирми са твърдели, че мината ще бъде сигурна през следващите 10 000 години. 35 години по-късно се оказва, че мината започва да се наводнява и тези отпадъци трябва да бъдат преместени. Операцията ще струва няколко милиарда евро. Сега се готвят да ги заровят окончателно в друга мина, като този път ще бъдат запечатани с бетон. Това прави невъзможно по-нататъшно местене. А, германците все още не знаят какво да правят със силно радиоактивните материали.

Другия вариант е "изкупуване" на отработеното гориво от руснаците. Няма такова изкупуване. Просто се изпраща отработеното гориво за преработка. От цялото количество на рециклиране подлежат 10%, които ни ги връщат под формата на ново ядрено гориво. Останалите 90%(обеднен уран) стоят на склад в Русия, но продължават да са си наши, а ние плащаме за това. Проблема е, че в Русия вече се чуват гласове против тази дейност.

Третия вариант е изграждане на площадка за съхранение на наша територия. Този вариант представлява един басейн в който се топват прътите с отработено ядрено гориво и ... чакаме да се намери разрешение на проблема.

Ако вземем под внимание съхранението на такива радиоактивни отпадъци и го включим в цената, може да се окаже, че това е най-скъпата ел.енергия.

dimich87

Това:

Може да се прави с отработеното гориво. Не знам до колко е ефективна тази технология.
Ако е толкова опасно ядреното гориво, тогава защо изобщо сме живи, по цялата планета има много радиоактивни материали, но никои не е засегнат от тях. Това че сме получили някаква част от енергия и сме ги върнали обратно в земята не мисля, че ще навреди. В страната ни има доста залежи на уран и на времето са ги копали и карали със самосвалите. Сега в момента, ако не се лъжа всичките мини са запечатани с техниката в тях, но имат още много голям ресурс. Според мене трябва да се копае урана и след ползването му да се върне в земята във вече изчерпаната мина.

Коригиран Ютуб линк!

Красимир Тодоров

Цитат на: dimich87 - Четвъртък, 10 Януари, 2013, 18:26:07
http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402
От сайта може да видите колко струва тока произведен от различните видове централи.
Вижда се че от АЕЦ цената е около 0,04лв/КВч, от ТЕЦ е около 0,10лв/КВч и за ВЕЦ от 0,10 до 0,13лв/КВч.

Аз мога да кажа се ако в момента нямаме АЕЦ тока ще е двойно по-скъп. ние ще си плащаме ток докато се построй новата централа, какъвто би бил ако нямаме АЕЦ.
Колега, аз не разбирам кое не съм написал ясно. Изграждането на мощност еквивалентна на АЕЦ Белене ще струва 15 милиарда лева. Хайде да е двойно, да речем, че ветротурбините не са с постоянна мощност, което не е съвсем така, ако знаеш как се подбира място за изграждането им. От тук нататък какво се плаща?? ВЯТЪРА?
Аз лично поставям под голямо съмнение всичко което ДКЕВР казват и пишат, от собствен опит. Как при по-горните сметки установяваш, че цената е по-скъпа?
Ами така доброто обяснение на Абатор за ядрения отпадък, аз мога още да ви пиша по въпроса, но изглежда няма смисъл, ако сами не достигнете до тоя извод, за кво да се хабя.. А до извод стигат обикновено хора които четат и мислят, задължително и двете неща, нито само четене, нито само мислене.
И най-накрая, това "Аз мога да кажа..." каква стойност има? Ако пак цитираш ДКЕВР, явно никаква, ако пък е твой извод, моля те обясни как стигна до него?
Мога да ти кажа как аз съм стигнал до моите изводи относно АЕЦ - приеми че имам едно полу-висше по възобновими енергиини източници, макар и да не съм учил доста учебници съм прочел и някои неща които топлят, лично произвел.

Понеже по-назад имаше един дето говори за климатици и прочие, ако се инвестира по правилен начин да се топлоизолират сградите, знаете ли за каква икономия на мощност говорим?

Ако се улови енергията от биомасата... там пък какви технологии са създадени и колко са достъпни.. аз ви дадох прост пример с ветрогенератори, но не е задължително да се върви единствено в тая посока

abator

Изгледах няколко видео материала на Стефан Гамизов. Разбирам , че е представител на някаква западна фирма, която има апетити в енергетиката, но това, което говори е скандално. Ако може да му се вярва, косенето на тревата в АЕЦ Козлодуй струва 1 000 000 лв. Освен това скъпия ток се продава на вътрешния пазар, а евтиния се изнася и печалбите се прибират от определени кръгове. И още куп други нередности. Ако на някой му се гледат такива неща да цъка ТУК.

abator