• Welcome to Форум на българските шофьори.

За кандидат-шоферите

Започната от Sido89, Сряда, 28 Ноември, 2012, 14:05:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Бриги Магнито

Цитат на: Sido89 - Понеделник, 28 Януари, 2013, 21:21:28
Така е dimich87 е прав.Аз сега това психо ще го карам за категория.Не знаех,че още веднъж трябва да мина психо за превоз на товари.Смятам,живот и здраве като изкарам книжката да се кача на самосвал като за начало,към някоя строителна фирма.Това второто психо ще ми трябва ли dimich87 за самосвал?
Хмммммм нещо май не си разбрал какво ти е мъцнал dimich87,а то е,, Ако покрива норматива за превоз на товари, ще дадат и него" или с други думи може и с едно психо да се мине ,не е задължително да ходиш на психо веднъж за категория и веднъж за превоз на товари.
А относно самосвала определено ще изискват психо и взависимост от това дали ше караш камъни или хора в тоз самосвал съответно ще ти изискват или психо за превоз на товари или за превоз на пътници.

Пичове,че психясате с туй психо бре,дайте го по-кротко. ;)

Бриги Магнито

dinko_ferrari

Така е ,това "психо " не е нещо кой знае какво.Просто един от документите които трябва да имаш за професионален шофьор.Преди беше 30лв в тр. болница и ти дават дата след 2-3 месеца. Сега има частни лицензирани лаборатории и днеска се записваш утре минаваш ,което много улеснява колегите които се прибират за по няколко дена.
Отиваш и колкото по-добре се представиш на теста толкова повече отметки получаваш съответно за повече неща.Аз го карах в Пловдив. Имаше една готина кака много добре се отнасяше и те предразполагаше да не се спичаш за теста.За самия тест внимаваш малко повечко отговаряш това което искат да чуят на въпросите,за машинката може да идеш някъде предния ден да направиш 1-2ч. тренировки и си ток.
Успех и не си мисли че всичко е толкова сложно и трудно.Пък и щом си се хванал на хорото ще го играеш.

dinko_ferrari

dimich87

Аз като се записах на психо за да карам за "С", покрих всички нормативи за всички отметки. Обаче не ми дадоха за "Д". Причината беше че бях на 20 години, а тогава трябваше да имам 21 години за да карам Д. Ако ми бяха дали психото, щях да се запиша и Д да искарам, макар че не ми требва. Сега ме натискат да карам С+Е и да позвам работа в една фирма. Но пък парите са много, а за сега не искат да ми ги покрият. А и все още нямам диплома за висшето. Ако съм изкарал категорията от сега можели да ме вземат като стажант.

Sido89

Е хора големият ден настъпи!
В момента е 0:10,в 9:00 започва теста.До колкото разбрах фирмата,която извършва психотеста се казва ''Техно Тест 2000" и се намира около зеленчуковата борса в Бургас.След като мине теста,задължително ще споделя всичко,с което съм се сблъскал.
Стискайте палци :)

Sido89

Здравейте приятели! :)
Днес минах психото.Първо искам да се поправя.В предишният пост,бях казал,че името на фирмата е "Техно Тест 2000'',а то всъщност е "Автотест 2000''.Това,което ми каза психолога бе:"Според писменните тестове,вие сте спокоен и устоичив на ПТП водач.Не сте избухлив и агресивен.Изчакайте до 3 и нещо,за да си вземете талончето".Така най-накрая сложих край на мъката,наречена психотест.
Всичко започна в 9 часа.Влязох първо в една стая,платих 40 лева такса за изпита,после те ми ксерокопираха - книжката,личната карта и контролният талон.След това влязох в една зала с чинове и започнах психически да се подготвям.Бяхме около 15 човека,от които аз бях най-малък и съответно всички ме гледаха като изтребител :D
Теста започна с лист на който имаше квадрати.Тези квадрати се отличаваха един,от друг с това,че всеки имаше по 1 чертичка...единият в левият долен ъгъл,другият в горният ляв ъгъл,другият в десният долен,следващия десния горен...имаше и два с чертичка по средата (единият отгоре,другият отдолу).Според разположението на чертичката,в първата задача ни накараха да задраскваме с наклонена черта САМО квадратите,които имат чертичка в долният десен ъгъл.За задачата разполагахме с 1 минута.След като психолога спря хронометъра,ни накара да сложим наклонена черта на мястото,до където сме стигнали.Следващата задача,бе подобна,но този път не само трябваше да зачеркваме с наклонена черта квадратчетата с чертичка в долният десен ъгъл,но и да зачертваме чертичката на квадратите с чертичка по средата отдоло.Този път разполагахме с 2 минути.Като изтекоха двете минути,пак с наклонена до там,до където сме стигнали.Следващата задача беше с фигури.От едната страна на листа имаше 25 фигури.От другата страна на листа,имаше около 100 и няколко фигури.Всички фигури бяха различни една от друга.Целта бе,да намерим 25-те фигури от страница 1,от фигурите в страница 2.Не си спомням времето колко беше,но на мен лично ми стигна,за да намеря повече от половината фигури.След това ни дадоха по един дневник пълен с правоъгълници,в които имаше фигури.В долният десен ъгъл на правоъгълниците,имаше изрязъци.Под правоъгълниците,имаше модели на тези изрязки (пак с фигури).По пътя на логиката,трябваше да ги напаснем.След това бяха листовките.В тях имаше въпроси.Целта на въпросите,бе да се установи характера на този,който ги попълва.Много е важно да се отговаря искрено и да не се лъже...или ако се лъже,да се помни,защото има повтарящи се въпроси.Имахме почивка от 11:20 до 12:50.След това дойде ред на машинката.Тук нямаше ред.Всеки влизаше когато се почувства готов.Трябва да споделя,че на мен лично много ми стана лошо (прижълтяване,гадене,виене на свят и такива неща).Реших,че колкото отлагам,по-лошо става.След като влязох психолога ми даде един пробен опит.След него се започна изпита на прослувутата машинка за реакции.Аз имах проблем,главно с ниските и високите тонове.
 В крайна сметка успях!
Накрая платих и 5 лева при получаването на талончето за психологическа годност.
В него имам отметки на следните категории:C1;C;D1;D;Ттб;Ттм;Превоз на Пътници и Товари;Таксиметров Превоз.
Съветвам всеки,който ще кара психотест за каквато и да е категория,да бъде спокоен и да не се колебае.Всичко,което ми помогна при този тест бе - добрият сън,съсредоточеността,спокойствието.Няма нищо страшно,а и не боли :D
Валидноста на талона за психологическа годност е 3 години,от датата на издаване.
Пожелавам успех на всички кандидат колеги и лека и безаварийна на всички,които са минале вече по този път :)

grants

Е колега или бъдещ колега. Браво за всичко което си постигнал и дано имаш още УСПЕХИ. Но не мисли че ПСИХОТО или ПРОФЕСИОНАЛНАТА КОМПЕТЕНТНОСТ карат камиона не се заяждам просто е много важно ЗАД КОРМИЛНОТО УСТРОЙСТВО леки и безаварийни км. ;)
Не всичко е пари,но всичко е с пари

Sido89

Разбирам те grants и подкрепям мнението ти!Това е просто бюрокрация.Това,че имаш книжка,не те прави добър шофьор!

Sido89

Здравейте приятели!
Днес се записах на курс - категория ''Ц''.Минах медицинската комисия.Медицинското ми излезе 30 лв.
Курса ще ми излезе 700 лева.Днес оставих 200,а останалите се разбрахме на части.Инструктора ми препоръча да мина първо листовки и след това да си взема часовете наведнъж,докато всичко ми е прясно.Мисля,че е прав и ще е по-добре и за мен.Камиона е Щаер,но незнам кой модел.Като разбера с точност,ще пусна повече инфо.
Лека и безаварийна.

grants

Цитат на: Sido89 - Петък, 08 Февруари, 2013, 21:48:09
Здравейте приятели!
Днес се записах на курс - категория ''Ц''.Минах медицинската комисия.Медицинското ми излезе 30 лв.
Курса ще ми излезе 700 лева.Днес оставих 200,а останалите се разбрахме на части.Инструктора ми препоръча да мина първо листовки и след това да си взема часовете наведнъж,докато всичко ми е прясно.Мисля,че е прав и ще е по-добре и за мен.Камиона е Щаер,но незнам кой модел.Като разбера с точност,ще пусна повече инфо.
Лека и безаварийна.
Това не е от значение камиона ако ще и Шкода Европа да е. Ти трябва да внимаваш че изпитващите са вече от ДАИ и на градския изпит ДЖАДАЯ лепи една камера на предното стъкло. Поне при мен така беше.Успех.
Не всичко е пари,но всичко е с пари

Sido89

Колега така е по новите изисквания.За "Б" категория също е така.Важното е да не се панираш и да не мислиш за камерата,а да се съсредоточиш върху карането :)

ИванТ

Видеокамерата има по-скоро мотивиращ ефект. Най-големият плюс в новата система е проверката на теоретичния изпит, която е напълно компютъризирана и изключва човешкия фактор.
Цитат на: начинаещ - Четвъртък, 14 Януари, 2016, 07:17:13
Извода според мен е никой шеф нема интерес от по голема заплата и командировъчни не защото ще е на загуба,както твърди HORNET,а защото си оставя опцията да може да те обладае във всеки един момент!!

Sido89

Мен честно казано тази камера ме стресира на изпита за ''Б'' категория.Запалих колата,сложих колана,цъкнах светлините,дадох газ (бръъъъъъъъъъм) и седим на едно място.Забравих ръчната вдигната.Още в началото се угелпих  :-\ :D

Sido89

Здравейте приятели и Честита Баба Марта!
Пожелавам ви много здраве,щастие,успехи,на вас и вашите семейства и.....много безаварийни километри! :)
Днес инструктора ми връчи учебника за категория "Ц".Запоичнах го с първа глава,а именно: " Правилата относно работното време на екипажите на превозните средства,извършващи превоз на товари и използването на тахографи ".Освен,че намерих няколко правописни и граматически грешки,но и много въпроси са зададени много по-сложно,отколкото трябва.Давам пример - 24 въпрос от първата глава:" Какъв е максималният брой 24-часови периоди,след края на последната седмична почивка,след които водачът е задължен да ползва нова седмична почивка? "
В превод на разбираем за бъдещите шофьори език това значи:" След максимум колко работни дена,от последната седмична почивка,водачът е длъжен да ползва нова седмична почивка? " (това е просто пример,който давам).Учебникът не е в голяма полза за кандидат шоферите - категория "Ц".Аз лично не мисля,че съм глупав или бавно загряващ,но ми беше доста трудно да вникна във въпроса от първото прочитане.В първите няколко страници на тази глава,с цел уж да се улесни обучаващият се дневните,седмичните и месечните почивки са направени като схеми,в който почивките,времето за каране и така наречената "друга работа",са обозначени с фигурките,които дигиталният тахограф показва.След около 2,3 страници тези фигурки са обяснени.С други думи ако човек (като мен),който не знае за какво иде реч седне и се чуди (пак като мен) какви по дяволите са тези фигурки,много трудно би разбрал така наречените примери.
Аз за около 2,3 часа научих цялата глава,касаеща почивки и тахографи,но учих по моя схема.Пиша си въпросите,които са в края на главата и верните отговори отдолу.Така не губя време в четене на по-маловажните неща.После някой ме изпитва устно.
Дано съм успял малко да помогна на кандидат колегите :)

Sido89

Е хора денят за изпита пред ДАЙ наближава.Следващият вторник 9 април от 15:10 съм на листовки.Стискайте палци да не се изложа :)

rolly_s

Изтегли си листовките от Гугъл и решавай.Бързо и лесно.Успех!!!
Не ми казвай какво да правя, защото ще ти кажа къде да идеш

rolly_s

Не ми казвай какво да правя, защото ще ти кажа къде да идеш